Suche kolesa v trave, je to plesen?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.94 (?) 
15.7.2015 12:45, zobrazeno: 22264x

ahoj, chcem sa poradit, v travniku sa mi zacinaju robit suche kolesa. najprv sa objavuju suche stebla travy, ktore sa postupne rozsiruju a potom je to uz cele, velke koleso. Neviem cim to je, travnik zavlazujem kazdu sekciu 30 minut v noci, hnojim pravidelne rozmetadlom. Je to plesen? Ak ano co proti nej, Ortiva?  Dakujem za dobru radu J

plesen?
plesen?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 15.7.2015 14:01

pokud zavlažujete navíc denně tak to může být a je asi způsobeno plísní. Ošetřením ortivou nic nepokazíte, doporučuji ošetření opakovat s odstupem tak týdne. Dobré je použít i přípravek s jinou účinou látkou. Mne se nejvíce osvědčila kombinace ortivy a rovral aquaflo. Odumřelou trávu bude potřeba vyčesat. Proti plísním hlavně v letním období pomáhá častější vertiutace, správná zálivka a hnojení. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 12.190 (?), 16.7.2015 7:36
Takze by som mal aj teraz prerezat v tomto teple travu? Co sa tyka zavlazovania, co je "spravna zalivka"? Mam piescitu podu, mam teda travnik zavlazovat menej, ako casto? Suche kolesa som teraz vyhrabal, zasial novu travu a zasypal tenkou vrstvou piesku, takze musim tieto miesta polievat aj cez den. Hnojim cca raz za mesiac, Travceritom. J
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 16.7.2015 10:21

Dobrý den,

já lehkou vertikutaci dělám každých cca 6 týdnů, tedy i přes léto. Pokud je trávník v dobrém stavu tak mu to jen prospívá. Pokud je trávník hustý, má závlahu a hnojení, tak vertikutace 2x do roka nestačí. Vertikutaci provádím jedním směrem, někdy na to používám i ruční vertikutátor, který je šetrnější + trávu ještě vyčesávám pomocí ostrých hustých hrabí. Dobré je to udělat před hnojením. Za pár dní není vidět, že byl takový zásah proveden. Ve Vašem případě bych nyní provedel klidně i preventivní ošetření fungicidem a poté vyčesal postižená místa a případě dosel, což jste jak píšete provedl. Také je dobré omezit pohyb jelikož se Vám to může více roznášet.

Co se zálivky týče tak obecně se doporučuje v sezoně dávka 20 - 45L/m2 za týden, samozřejmě podle počasí, orintace sv. stran, srážek a půdních podmínek. Na písčité půdě musíte zalévat logicky o něco více, zase se Vám voda dostane tam kam má. Jám mám trávník založen na kompostu s rašelinou s 35 - 40 % písku a zalévám přes léto dávkou 15l/m2 max. 3 do týdne. Pokud jsou opravdu vedra nad 30C tak na jižní straně je to tak 4-5x do týdne, nicméně to je pár dní v roce. Na sekačce (vřetenovce) mám nastavenou výšku cca 2 cm, seču 2x do týdne.

Mám z minulosti vypozorováno, že pokud je zálivka denně a v trávníku je již trochu stařiny tak kostřavy začnou hnědnout + usychat a rychle se to šíří.

V tomto monetu, je dobré pohnojit a postižená místa ošetřit fungicidem, což sám dělám nerad, ale je lepší včas a málo než pak řešit celý trávník. Hnojit se snažím v intervalu 4 - 6 týdnů organominerálním hnojivem Pure.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 16.7.2015 11:14

Na co v tomhle suchu a horku fungicid- je to přesušené, přesušené, přesušené- nesledujete zprávy, vždyť to mají suché všichni, kdo dostatečně nezalévá? Vaše zálivka jednoznačně nestačí, takže pokud máte vodu/ myslím třeba vlastní studnu nebo Vám nevadí úšet za vodu/ - tak zalévat, zalévat, zalévat. Vertikutace samozřejmě trávník provzdušní a zbaví jej suché plstě, ale sucho prostě nevyřeší. My máme bohužel už jen vodu z vodovodu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 16.7.2015 11:29

Tyto fleky znám a v mém případě i v případě trávníků které jsem mohl řešit to nebylo nikdy suchem. Zaléval jsem také v minulosti v létě prakticky denně a tráva měla podobné problémy. Sousedi kolem mne zalévají proti mne daleko méně a přísušky mají jen kolem obrubníků nebo v místech kde se jim nedrží voda. Máme zahrady převážně na jih. Pokud má tazatel denní zálivku nastavenou na 30 min tak zalévá dost, podle mne více než já a neměl by mít vyschlá místa. Já pokud rýpnu do trávy tak sucho opravu nemám a zalévám jak píši. Stačí rýpnout do drnu a má každý jasno. Doporučuji tedy ať si udělá zkoušku jak má provlhčenou vrchní cca 10 cm vrstvu a podle toho se zařídí. Vodu mám z vydatného vrtu, tedy neřeším spotřebu.

PS : kolik je podle Vás v horkém létě dostatečná zálivka v l/m2 ?. Já jsem uvedl pokud si to spočtete a pořádně přečtete defacto při teplotách nad 30C dávku cca 60 - 70l/m2 to je podle Vás málo ?.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
kal-el - (13) - 6.90 (?), 16.7.2015 18:05

Súhlasím v tomto s Martinom,

je zložitejšie určiť z fotky príčinu, každopádne presne takto vyzerá trávnik u mňa teraz, teda nie až tak, ale podobne a je to z dôvodu vysokého postihnutia červenou nitkovitosťou.

Krásne vidím po zavlažovaní na určitých miestach aj ružové mycélium. Zálievka je u mňa väčšia ako by bolo nutné, keď vykopem pôdny profil, je vidno ako je pôda prevlhčená, o to viac že to mám čistú ornicu :/.

Takže ja osobne by som určite postriekal fungicídom, zvertikutoval a vysekol pôdny profil a zistil kao je to s vodou.

Totiž, oto viac ma zaujíma ako je to s kornatkou, vzhľadom na to, že množstvo literatúry uvádza Kornatku na premočených plochách, zatiaľ čo napr. p. Šena píše na svojej stránke o jej výskyte na prísušku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.85 (?), 17.7.2015 8:00
Kornatku myslim ze nemam, ta je jednoznacne hned vidiet ruzovymi chumacikmi, vtedy travu celoplosne postriekam Ortivou a Kornatka zmizne. Mam elektricky vlhkomer a ten cez den ukazuje vlhkost okolo 50 percent a viac. Velmi ma hneva ze na jar je travnik az gycovity a cez leto tieto flaky. Studnu mam vlastnu ale kedze je 6 sekcii /cca 6a travy/ tak mam zavlahu tak viac ako 30 minut na sekciu kedy vzdy idu po sebe 2 sekcie, potom 2 hodiny pauza studna neda. J
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 17.7.2015 10:25

při kornatce se nemusí růžové mycelium objevit vůbec, to se objeví defacto jen když je to místo opravdu podmáčené a vlhkosti je tam opravdu hodně a dlouhodobě. Já používám digitální průtokoměř a přesně vím kolik vody zalévám. Jak jsem psal mé zkušenosti jsou takové, že přesně tyto fleky jsem měl vždy na slunných v místech s hustou trávou, které jsem více zaléval. Sekačkou a chozením se to rozšiřovalo a to i když přišli deště, tedy o tom, že by to byla jen suchá tráva z nedostatku vodu nemohla být řeč. Konzultoval jsem to s více odborníky a názor měli stejný. Úprava zálivky a vše co jsem uváděl výše v mém případě pomohlo. Váš trávník neznáme vidíme jednu fotku, pokud je hustý, má stařinu a denně zalévaný tak bych to přičítal opravdu třeba té kornatce.

Původcem kornatky je houba a vyskytuje v době vegetace při zvýšené vlhkosti (zálivka, ranní rosa) spojené s vyššími teplotami + nedostatkem dusíku. I přesto, že hnojíte tak většina běžných hnojiv působí tak 14 dní pak ten účinek je hodně nízký v půdě ( obzvlášť hodně písčité ) je méně dusíku toto vše spolu dohromady může vyvolávat podobné problémy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.85 (?), 18.7.2015 8:08
Toto je celkovy pohlad na moj travnik, pohlad z balkona, na kraji je vidiet dalsie koleso co sa robi. Ako by som teda mal nastavit zavlahu? Prietokomer zisl nemsm,kolko minut s ako casto?
Travnik, pohlad zhora
Travnik, pohlad zhora

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika