Řídký trávník



Stránky: 1,  2   
host - 1.14 (?) 
24.9.2015 13:04, zobrazeno: 12679x
Prosím o pomoc. Založil jsem nový trávník, který jsem chtěl sekat vřetenovkou na centimetr a míň. Trvalo celkem.dlouho než osivo vyklíčilo a pak se tráva objevovala jen po trsech... Asi jsem začal i pozde sekat a travu spíš válim sekačkou do šířky. Drn je setřihán uprostřed, ale do stran leze po zemi a nejde sekat... Dosival.jsem, ale nic se skoro neujalo... Může být špatné osivo? Jak trávník dovést k.hustotě? A jak se zbavit přerostlych vyhonků do.boku, mam to adresivne sestřihnout třeba na 4mm, což je sekačky minimum? Díky.za reakce!
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 24.9.2015 18:35

Tak v prvom rade. Zalezi od osiva. Nie kazdy travnik mozete sekat na 1cm. Napriklad Aros Zahrada znesie vretenovku nastavenu na 22mm ale typ Do tiena potrebuje 32mm, nizsie kosenie mu ocividne vadi a dlho sa z neho spamatava. Takze pokial je travnik mlady volte vysku radsej vyssiu (min 30mm) a po 6mes az roku ked sa travnik dokonale zapoji, mozete skusit vysku znizovat a uvidite ako bude reagovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.14 (?), 24.9.2015 18:59
Aktuálně seču tak na 3cm a osivo je golfové profi, tak nevim...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 24.9.2015 21:11

golfove profi je siroky pojem. ina zmes je na jamkovisti ina na odpalisti atd. Nekoste menej ako tie 3cm popripade skuste trocha vyssie. Nezabudajte na zavlazovanie, golfove osiva vyzaduju viac vlahy ako ine zmesy. Teraz na jesen sa to uz vyrazne nezlepsi, takze sa treba skor sustredit aby to co uz naklicilo dokonale vyzrelo a prezilo zimu. Na jar zacnite s pravidelnym hnojenim, ziadne dlhodobo posobiace hnojiva, radsej liadok vapenaty alebo amonny s vapencom ale hlavne pravidelne. Ak pojde vsetko ako ma, v zaciatkom leta by mal byt travnik uz plne zapojeny. Min. rok som vysadzal 100m2 koncom oktobra. Do zimy naklicilo a rozrastlo sa asi 40% plochy a stihol jeden krat pokosit. Na jar som zacal s kosenim a hnojenim. Zaciatkom leta bol travnik uz tak husty, ze som si mohol dovolit prvu vertikutaciu. Takze ziaden strach.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 1.14 (?), 24.9.2015 21:24
Ok, moc díky za reakci a rady!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.9.2015 9:19

Dobrý den,

základem je půda, pokud chcete někdy sekat na tuto výšku ( 4 mm je dle mne již nesmysl, na to musíte mít rovinu jak na Wimbledonu ), tedy green, tak musíte mít tu plochu založenou defacto tak jak se dělají greeny. Tedy minerální substrát s vysokým poměrem křemičitého písku a spec. rašeliny a to ve vysoké vrstvě. Pro domácí použití min.  25 cm, pak osít osivo na greeny. Ne kažké s názvem golf se na to hodí. Pro golfové hřiště existuje opravdu hodně druhů směsí, v běžných obchodech je však nekoupíte. Každopádně na tak nízko to bude chtít nejdříve získat hodně znalostí a zkušeností, jinak z toho nebude nic, pouze trápení. Jenom vřetenovka a kvalitní osivo nestačí. Klidně Vám rád poradím, ale z toho co jste napsal tak vycházím, že máte založeno na špatném podkladu, jelikož na dobrém a písčitém vám nemůže začít "golfová směs" trsnatět. Trávy musí mít podmínky pro odnožování, pokud je nemají tak nikdy nedocílíte greenu, i kdyby jste hnojil sebevíc a měl tu nej. sekačku. Hnojení, vertikutace, aerifikace, pískování budou náledovat až se trávník plně zapojí a je to nekonečná práce. Pokud jste opravdu založil trávník na "ornici" tak to raději předělejte, mohu Vám dát pár rad jak na to nebo obraťe na profesionály, kteří se tím živí (mohu doporučit), jelikož takto z toho nebude opravdu nikdy green, jenom trápení. To co Vám poradil Boris, nic proti jeho radám :-), tak na vytvoření greenu stačit nebude. Sám mám na zahradě osetou profi greenovou směs na jamkoviště ( čisté kostřavy ), tak vím o čem mluvím. Seču však na 2 cm a i tak udržet trávník v top kondici dá hodně práce. Sečení pod 1 cm je úplně o něčem jiném.  Hodně zdaru. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 7.98 (?), 25.9.2015 10:06

Martin, moje rady neboli smerovane k vytvoreniu greenu ale k tomu aby z toho co momentalne je, rsp. z povodneho zameru ostalo, sa vybudovalo nieco co sa da aspon nazvat peknym travnikom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.9.2015 10:38

Boris, v pohodě napsal jsem to jen proto, že ten záměr tazatele v konstrastu s tím jak začal mne upřímně zaskočil a chtěl jsem mu dát jasně najevo, že pokud z toho má něco být tak se na to musí jinak. Sice o půdě nepíše, ale na písčitém substrátu nemůže "golfová" směs trsnatět (pokud se zalévá a byla správně osetá). Neznáme jej, nevím co má za vybavení, znalosti a možnosti, ale mít fungující normální trávník založený na greenové směsi není sranda, natož mít opravdový green. Greenové směsi jsou velice náchylné na plstnatění, plísně a celkově vyžadují jiné pracovní nasazení než standartní rekreační či jiná podobná směs. V jeho případě se možná ani nebude jednat o greenovou směs, jelikož název golf profi bude spíše něco  s vyšším podílem kostřav a možná psinečku, ale nebude to asi greenovka. Tedy pokud  je tam jílek a lipnice luční tak to nejde ani tak nízko sekat. Na výšku pod cca 1,5 cm to musí být spec. odrůdy kostřav a psinečků co to snesou. Pokud hodlá mít "normální" půdu tak to nemá smysl vůbec řešit a investovat do toho energii a peníze. Jinak s tím hnojením trávníku, osobně bych se vždy přimlouval za ogranická dlouhodobá, výsledek se dostaví sice později, ale to je pak lepší, trvalejší a trávník získává větší odolnost a netrpí tak na plísně atd. Krátkodobá silně dusíkatá sice rychle nastartují růst, ale v rukou méně zkušeného představují riziko v podobě spálení trávníku apod.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 232.58 (?), 25.9.2015 14:29
Na ornici jsem to.nezakladal, snazil.jsem.se o trochu lepsi zaklad, ale.nevim, zda dostacujici - cca 20cm zeminy prislo dalsich cca 20 kremiciteho.pisku se zeminou 70:30. Podklad ruznych vrsrev sterku atd jsem.ale.vynechal... V tomto pripade usiluju o odpaliste, ale stejnym zpusobem jsem chtel zkusit i.green, nedelam si ambice super kvality, ale neco aspon.podobajiciho se greenu by bylo paradni... Osiva ma primo urcena na golf - odpaliste, green... Je pravda, ze jsem ale asi dostatecne nezavlazoval, podminky k.tomu moc nemam. Zaleval jsem, az kdyz uz bylo jasne, ze je travnik ridky, s ohledem na sucho to asi byla velka chyba... Uznavam, ze jsem lajk a ucim se a zkousim...;) Diky za rady!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 25.9.2015 16:26

Dobrý den,

OK, toho písku bylo zde potřeba daleko více. Pokud má být v substrátu běžná zemina (ornice), tak je 30 % písku na tento záměr a travní druhy málo. Nicméně, není v tomto případě ještě nic ztraceno. Udělejte pořádnou aerifikaci, dodejte kř. písek a dosejte. Nicméně vhodná doba na přesetí již končí. Bute to trvat možná více jak jednu sezonu, ale do nějakého uspokojiévho stavu se lze dostat. Nicméně bude to chtít mít dobře vyřešenou zálivku a zalévat tak jak se daná plocha a travní druh má. Pokud jste to zakládal v létě a nezaléval tak je to jasné, že Vám nic nevyrostlo. Sekat nově osetou tráva na nízkou výšku se musí postupně a hlavně sekat a sekat. Čím časteji budete sekat, tím to bude lepší. Klidně Vám mohu poradit i po telefonu, nebo doporučit jednoho greenkeapera, který má profi aerifikátor VertiDrain, ten Vám hodně pomůže. Pokud je to malá plocha tak si pořiďte ruční aerifikační vidle. 

Nejdříve je tedy potřeba provzdušnit, dodat písek, nechat trávník plně zapojit (sekat nějakou dobu na výšku cca 2,5 cm), poté bych začal se snižováním výšky, včetně všech postupů, které povedou k zamýšlenému cíli. Popsat vše takto je poměrně složité. Nikdo učený z nebe nespadl a každý se stále učíme :-). Jakou (výrobce + označení)  směs jste vyséval?. Jaký tam máte pod těmi 20 cm podklad?, jde o to aby ty dvě vrstvy alespoň trochu spolu fungovali. Není zase úplně ku prospěchu když se udělá horní super prodyšná vrstva a dole je nepropustná jílovice. Čím a jak hnojíte a jakou máte sekačku? Díky. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika