Úprava travní plocha



Stránky: 1,  2   
host - 72.73 (?) 
24.5.2016 10:47, zobrazeno: 6038x

Dobrý den,

loni jsem si nechal "odbornou" firmou založit cca 300m2 travní plochy. 50 metrů položeno koberci, zbytek vyset. Na podzim jsem byl s trávníkem max spokojen, "čistá, hustá, zelená, plocha s jednotným složením. Bohužel v tuto chvíli mám trávník skrz na skrz prolezlí jiným druhem travin viz. obrázek. Sekám na 2,5 cm, pravidelně hnojím... Nevíte, kde mohl nastat tento zlom a co ho mohlo způsobyt? Dá se nějak trávy zbavit? jedná se o jednoletou travinu?

Děkuji moc za radu.

Majtenyi


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 24.5.2016 11:03

Ani při zvětšení jsem to nedokázal upřesnit, ale přijde mi to jako jílek vytrvalý, na obrázku je před květem, tak to jde hůř. Podívejte se na něj někde v atlase, nebo na internetu. Podobný je pýr. Pýr má klásky, které se roztahují doširoka od vřetene klasu, když kvete, je klas "rozčepýřený", jílek je má v zákrytu s ním, kvetoucí klasy je tenký. Jílek je jednou ze základních vytrvalých složek trávníků, roste pomaleji, v prvním roce je tak trochu ušlápnutý od ostatních rycleji se rozrůstajících trav...  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.212 (?), 24.5.2016 11:28

Myslim si, ze je to jilek, ktery byl normalni soucasti travni smesi. Nahodne zavleceny pyr by tak rychle neprorostl celym travnikem, ktery ma 300 m2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.39 (?), 24.5.2016 12:19

Určitě je to jílek, součást trávníku. Důvodem jeho převládnutí bude nějaká (ldlouhodobá) chyba v ošetřování trávníku: moc sucho, málo hnojení, nárazové kosení apod. Jsou to tedy jen takové domněnky, přesně to určit neumím, snad někteří zkušenější trávníkáři, třeba Martin S. se ozvou.

(Hnojit, zalévat, vertikutovat..)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 24.5.2016 18:18

Dobrý den,

jedná se s největší pravděpodobností o jílek vytrvalý, který je běžnou součástí většiny univerzálních, rekreačních a hřišťových směsí a ve většině tvoří největší %. Ideálně by to chtělo jinou fotku třeba vyfotit část trávníku a pak detail. Důvod proč Vám začal převládat a asi vytvářet jinak odlišné zbarvení trvávníku je možné hledat především v jeho zatěžování a v půdě na jakou byl koberec položen. Jílek velice dobře snáší sešlapávání a je pak poměrně vůči ostatním druhým velice konkureční. Pokud roste na těžké půdě tak trsnatí (drnovatí) a je navíc poměrně náročný na zálivku. Pokud máte koberec položený na "běžné" ornici a trávník má střední až vyšší zátěž tak začne postupně vytlačovat kostřavy (pokud byly součástí směsi) a trochu i lipnici luční, která tam bude asi také. Nevýhodou bude pro Vás nestejnoměrné zbarvení celého trávníku. Napište mne něco o půdě, zátěži, složení směsi a pošlete jiné fotky z této fotky a Vašeho popisu se příčina nedá na 100 % určit. Martin S.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.73 (?), 9.6.2016 8:47

dobrý den,

děkuji Vám i všem ostatním za odborné názory, kterých si moc vážím, protože sám jsem na zahradě spíše kozlem...

Půda je snad těžká černozem, či jak se to nazývá. Pozemek je v části výsevu trávy dorovnávaný jílem a na ten navezeno a srovnáno cca 25 cm zmíněné černozemě, kterou jsem nechal před pokládkou projet třídičkou s oky 25x25. Plochu jsem nechal bez zásahu zarůst a poté totálním herbycidem ošetřil. Trávník vysel a odborná firma, ale bohužel neznám směs, kterou použili... jako lajk jsem to nechal na jejich odbornosti. plocha byla poptávaná jako zátěžový trávník. Plocha slouží k hraní s rok a půl starou dcerkou. 

přikládám fotku detailu trávníku, bohužel po posekání, snad bude dostačující.

Mezi mou reakcí a vaším příspěvkem nastal další problém a to, že se plocha změnila v malý houbový ráj. Fotky dodám, i když v současnosti většina plodnic uschla. Mají kruhové podhoubí různé velikosti, ale špičky to nejsou. Hlavičky jsou do max 2cm v průměru spíše menší. Mám strach, aby je dcerka nesnědla..

Asi bych měl ještě napsat, že je to u nás, jak na větrné hůrce.. trávník prakticky nezavlažuji a v současnosti začíná být více zažloutlý než zelený, i zde přidám fotku později. Jak se mi trávník loni líbil, letos jsem z něj nešťastný.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 9.6.2016 9:30

Dobrý den,

trochu postrátám hlavní otázku, ale předpokládám, že chcete hezký trávník. Bohužel první chyba se stala a tou bylo použití těžké půdy a jako podklad jste k tomu ještě navezl jíl a to dohromady s trávníkem prostě nejde. Pro mne je smutné to, že Vás na to měla upozornit firma, která Vám ten trávník zakládala (pokud tedy neupozornila a Vy jste neposlechl). Bohužel většina zahradnických firem, trávníkům nerozumí, mají rotační brány a drahé osivo a to je tak vše. Tím nechci tvrdit, že ostatní své práci nerozumí, ale na trávník pokud jej chci mít opravdu hezký tak je nutné brát prověřené specilisty. Nejste první kdo řeší problém, firma založila tak jsem jim důvěřoval a ono to nyní nefunguje. Právě většinou první rok je to OK jelikož tráva je mladá a hezky zelená, ale problémy přichází právě časem, puda se více udusá a trávník začne mít problémy.  S Vaším trávníkem lze pracovat formou aerifikace a pískování, ale je otázka, zda jste ochoten toto podstupovat a financovat.

Tedy má zásadní rada je sekat a sekat, často (ideálně 2x týdně) kvalitní výkonou a ostrou sekačkou (nejpépe vřeteno, ale to předpokládám nemáte), sekačku pravidelně brousit, kosit vždy max 1/3 délky (toto je důležité). Zalévat a pravidelně hnojit, dle doporučení výrobce hnojiva. Toto je základ, který pomůže posílit rostliny a tím, že nebudou trpět stresem ze sucha, tupé sekačky, podsekávání a budou mít živiny tak i ta špatná půda pro ně bude menší problém a vy budeme mít z trávníku více radostí než starostí. Když tomu všemu dáte pravidelnost a jistý řád tak se první úspěchy dostaví.

Houby neřestě a posekejte je ať netvoří výtrusy. Letos je mám v trávníku také.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.73 (?), 9.6.2016 10:32

Děkuji Martine,

máte pravdu, hlavní otázka se trochu vytratila, ale na tu jste mi odpověděl již v prvním příspěvku.

Co obnáší pojem aerifikace a pískování? nebráním se prakticky mičemu, co bude zaručovat úspěch, tedy krom položení nového trávníku, jelikož s dcerkou trávíme na zahradě spoustu času..

Děkuji Martine

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 9.6.2016 11:03

Dobrý den,

aerifikace je provzdušnění trávníku ideálně dutými hroty v průběru cca 1,6 - 2 cm a do hloubky cca 15 cm. Vytáhnou se na povrch špunty z původní hlíny a poté se povrch a vzniklé otvory zapískují křemičitým pískem frakce 0 - 2 mm. Tím se do půdy dostane vzduch a více vody a živin, kořeny mají lepší životní prostor a jsou schopné zakořenit hlouběji a jsou silnější, trávník po této operaci většinou za 14 dní výrazně ožije. Lépe pak i odolává suchu a zátěži. Aerifikace se doporučuje dělat 1x ročně.

Aerifikovat lze svépomocí ideálně pomocí aerifikačních vidlí (cena cca 3 tis) nebo si na to pozvat odbornou firmu, která má potřebné strojové vybavení. Nevím odkud jste, pokud by to bylo v okolí Prahy tak Vám mohu dát pár tipů.

Nicméně to co jsem Vám napsal v předchozím příspěvku tak berte jako základ, který je pro změnu stavu nutný bez ohledu na aerifikaci. Pokud uděláte aerifikaci a nebudete se o trávník starat jak jsem Vám psal, tak u zatěžovaného trávníku asi nikdy nebudete spokojen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 236.6 (?), 9.6.2016 11:17

Dobry den pane MartinS, pisete ze aerifikace je provzdušnění trávníku ideálně dutými hroty v průběru cca 1,6 - 2 cm a do hloubky cca 15 cm. OK.

Mohli by ste prosim uviest doporuceny "spon" aerifikacnych otvorov v travniku?  (t.j. vzdialenost riadkov a vzdialenost otvorov v riadku). Dakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika