Problémy s trávníkem



citizen - (12) - 226.252 (?) 
13.6.2016 18:48, zobrazeno: 7096x

Zdravím,

potřeboval bych poradit a identifikovat problémy s trávníkem. Byl zasetý letos v dubnu a jedná se o parkovou směs z Rožnovská travní semena. Cílem nebyl žádný reprezentativní trávník, ale jen zazelenit plochu cca 350m2.

Na místě dřív byla stavba a stromy, půda byla zrekultivována a proseta přes síto. Nic víc se s ní nedělalo. 

Trávník se zaléva každý den hadicí vodou z vodovodu až na posledních cca 25 dnů, kdy se zalévá 2x do týdne pokud nepoprší.

Zatím jsem hnojil trávník jen jednou a to asi před měsícem a to s Agra Grass Expert cca 20g na m2. Trávník po tom pěkně rychle rostl, měl stejnou barvu po celé ploše a pěkne se zahušťoval.

Problémy začaly asi po 3 sečení, kdy se na pár místech vytvořily takové fleky s tmavou trávou, která nerostla, špičky trav byly a jsou zaschlé a stébla začala hnědnout. Tyhle symptomy se začaly objevovat na více místech.

Myslel jsem že jsem to způsobil špatným a radikálním prvním sečením, kdy jsem bohužel posekal trávnik tak o 80 procent. Problém ale pokračoval a rozšiřoval se i později, kdy se sekal už 2x týdně, tak nevím. Navic tráva je někne světlá, někde tmavá.

Tak si říkam, jestli to není plíseň. Možná poznáte z fotek, kde je problém a jak ho vyřešit.






Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.6.2016 10:09

Dobrý den, ano máte tam plíseň. Bohužel jste si to trochu přivodil sám tím, že jste mladý slabý trávník hned podsekl. Byl to šok, velké oslabení a trávník nebyl schopen odolat ataku plísně. Sekat vždy max 1/3 délky, věřte má to svůj význam. Podsekávané trávníky, (či sečené tupou sekačkou) jsou stále oslabované a daleko citlivější na různé choroby a také postupně začnou řídnout. Častější kosení přispívá k lepšímu odnožování a houstnutí, trávník neroste tak rychle do výšky, ale více se zahušťuje.

Nový trávník se nechá vyrůst cca 6 - 8 cm (podle druhu směsi) a pak se postupně zkracuje na požadovanou délku. Klidně lze s odstupem 2-3 dnů. Doporučuji pravidelně (čím častěji tím lépe) sekat ostrou sekačkou a hnojit dle návodu výrobce hnojiva. Zálivka spíše více a méně často, podle ročního období a srážek. Pokud budete mít stále vlhký trávník tak to také neprosívá. 2-3x do roka vertikutace, Toto je jednoduchý návod na to jak předcházet těmto problémům a mít relativně slušný trávník bez plísní celý rok.

Pokud chcete nyní plíseň eliminovat tak jednak pohnojte (pokud jste nehnojil dříve jak před cca 3 týdny), odstraňte odumřelou trávu. Pokud chcete tak to můžete postříkat fungicidem, který zabrání dalšímu rozvoji. Poměrně širokospektrátní je Ortiva a Rovral. Lze kombinovat s odstupem cca 14 dní. Pozor sečení (sekačka) a chůze plísně roznáší. Pro posílení trávníku před chorobami a zátěží lze používat např. bylinné přípravky od Agrobio Opava, které mne osobně fungují. Plísně jsou a budou vždy takovým indikátorem Vaší péče a dávají signál, že trávníku něco chybí nebo přebývá, či Vaše péče, především kosení a zálivka není v pořádku.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
citizen - (12) - 226.252 (?), 14.6.2016 12:54

Děkuji za obsáhlou reakci Martine. Ošetřím podle vašich rad, snad to bude stačit. 

Doporučili byste mi pohnojit hnojivem s vysokým obsahem železa, abych se zbavil těch světlých míst? Našel jsem ale jen jedno (9% Fe), které je prodávané jako hnojivo proti mechu, s kterým problém nemám. Je vyhovující? Nějaké alternativy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.6.2016 13:44

Dobrý den,

doplňkové hnojení železem není na škodu, posiluje rostliny a dodává jim barvu. Je možné dlouhodobě používat přímo hnojiva co železo mají již obsažené např. mohu doporučit špičkové profi oranominerální hnojivo DCM Vital Green, prodává firma Aros v rámci své profi sekce, greenkeeper. Nicméně tam ten účinek nebude tak viditelný. Nebo lze železo dodat doplňkově v podobě postřiku např. 9 % chelát Fe bude OK. Já mám doma 8% chelát železa kde dávkuji cca 50 ml na 4 l vody a cca 100 m/2. Železo je vhodné právě použít např. při problému s plísněmi hlavně kornatkou, jelikož na rostlinu působí velice rychle. Pokud použijete chelát železa tak možná nakonec nebude nutné ani a použít chemii, což je vždy fajn. Neznám však rozsah Vašich problémů.

PS : nepsal jste, že chcete jen obyč.trávník?, přihnojovní chelátem železa je již profi péče :-), rozhodně však doporučuji. Použití chelátu, železa se neomezuje jen na trávník, občas jej používám na nektarince a broskvoni, kterou jsou náchylné na chlorozu a také na některých jehličnanech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
citizen - (12) - 226.252 (?), 14.6.2016 15:13

Takže pohnojit normálním hnojivem a přidat postřik chelátem Fe? Jak často s tím železem? Ono asi zůstává v půdě delší dobu jak takový dusík, který tráva spotřebuje rychle ne?

I když né profi, tak pořád může slušně vypadat, nemusí zářit všemi odstíny zelené. Pokud k tomu dopomůže, jak říkáte, profi péče tak budiž :) Myslel jsem to tak, že jsem před setím nepřipravoval speciálně půdu do hloubky 50cm, nestříkal herbicidem atd. 

Obyčejný, ale pěkný :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 14.6.2016 16:06

Chelát Fe je doplňkové hnojivo, používat jej můžete cca 1x za měsíc a to v době vegetace. Mne se osvědčil postřik po seči, rostlina jej přijímá listově (rychleji) a ne kořeny jako granulované hnojivo co se rozpouští v půdě. Jinak rozdílné barvy v trávníku spíše způsobuje nerovnoměrné hnojení dusíkem. Základem jednostné barvy je správné hnojení travním hnojivem, nedoporučuji ručně rozhodit, ale raději použít ruční rozmetadlo. Jak rovnoměrně jste pohnojil musíte vědět sám. Rozdílné barvy u Vás jsou dané nyní především i tím jak je v daném místě trávník silný a vitální. To podseknutí mladé trávy mu opravdu moc neprospělo. Nicméně pravidelným kosením a hnojením se to vše srovná.

Nyní je potřeba pohojit travním hnojivem dle návodu a pro posílení můžete použít chelát. Zalévat. U zdravého trávníku standartně vyšší obsah železa způsobuje tmavší zbarvení. Současně je to i prevence proti mechům. Bohužel do budoucna bude stav Vašeho trávníku nejvíce ovlivňovat to do čeho (půda) byl založen a jak bude půda zatěžována. Kvalitní příprava půdy je min 50 % úspěchu a polovina starostí v budoucnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika