Převálcování nově založeného a osetého trávníku



Stránky: 1,  2   
host - 183.62 (?) 
9.5.2016 8:59, zobrazeno: 6065x

Dobrý den,

založil jsem nový trávník na cca 200 m2. Kompletně nová vrstva cca 25-30cm zeminy s pískem cca 60%. Zasel jsem, převálcoval. Po dešti je na pár místech vidět nepatrně splavené osivo. Zaseto je 14dní. Je možné a mám plochu znovu převálcovat, abych dostal osivo opět víc do povrchu? Tráva zatím vůbec neleze...

Díky za reakce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 10.5.2016 10:25

Dobrý den,

pokud bude povrch dostatečně proschlý tak je možné převálcovat, jinak se bude na válec nabalovat substrát s osivem a to je špatně. Nejlepší je to opravit hráběmi, klidně tu část přesít, osivo řádně zapracovat hráběmi do půdy, utužit místo válcem třeba pomocí podlážky apod, mělo by to stačit. Klíčivost je daná travím druhem (jílek cca týden) kostřava 10 dní až 14 dní, lipnice více jak 20 dní, rozhoduje i teplota (bylo chladno) samozřejmě i četnost zálivky a tím jak je osivo hluboko v půdě, idelál je cca 3 mm až 1 cm. Pokud se jen rozhodí osivo a pak zaválcuje tak to není tak rychlé a úspěšné jako když se zapracuje do půdy. Já to dělám tak, že jej zapracuji tenkými hraběmi do půdy a pak ještě "pocukruju" slabounkou vrstvou vlastního substrátu. Nakonec to zaválcuji. Dělal jsem to takto nyní na obecním před domem je to cca 3-4 týdny a mám kostřavy 2 - 4 cm vysoké, trávník je více méně kompaktní bez holých míst. Složení substrátu mám podobmé cca 70 % kř. písek + rašelina, zeolit a kompost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.62 (?), 10.5.2016 12:57

Díky moc za reakci a rady. Měl jsem strach do toho nějak zasahovat, abych tomu víc neublížil než pomohl.

Včera se začla tráva už místy ukazovat, tudíž hráběmi už asi do toho radši hrabat nebudu, nebo? Už tomu radši asi nechám volný průběh...  ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 10.5.2016 14:33

zde je těžké radit, když to nevidíte :-). Někdy je lepší to nechat být, většinou tam něco zbyde a pokud se opravdu v těch splavených místech nic neobjeví tak poté opravit. Na druhou stranu pokud se do toho jen velmi citlivě zasáhne a doseje, tak se nic moc nestane a může to být ku prospěchu. Záleží na zkušenostech a zručnosti každého. Nejhorší je dle mne opravovat a dosévat holá místa v již zapojeném trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.62 (?), 10.5.2016 15:31


Plně souhlasím s tím opravováním zapojeného trávníku... Co byste mi poradil s tímhle? :) Je to založeno na slabé vrstvě cca 5 cm písku se zeminou (80% písku). Zálivka byla zřejmě nedostatečná. Vrstva slabá, to vím.. Dá se tohle nějak zkulturnit? Už jsem dvakrát doséval, ale nevzešlo snad nic... :(

Díky


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 10.5.2016 16:11

Dobrý den,

co je pod tou vrstvou toho Vašeho substrátu a jak je to starý trávník?, Pokud jste na původní utuženou zeminu navezl slabou vrstvu písčitého substrátu tak je to hodně špatně. Samozřejmě své udělala i zálivka a možná postup osetí. Když se zakládá trávník do "písku" tak je nutné zalévat a zalévat.

Postup bych volil asi tento : pokud bude podklad dobrý a (lehčí méně utužená půda) podle fotky a "drnovatění" to tak nevypadá, tak bych holá místa dopnil substrátem (cca 2 cm) a plošně dosel stejnou směsí co tam máte nyní. Ta stejná směs je hodně důležitá, pokud nechcete mít flekatý různě zelený trávník.

Pokud bude původní půda těžká, navíc udusaná tak bych udělal plošnou hloubkovou aerifikaci dutými hroty, zapískoval a přesel opět plošně. Do písku se může přimíchat např. Zeolit a trocha trváníkového substrátu (stačí 10 %). Tento postup je více agresivní a současný trávník to zasáhne, nicméně z pohledu do budoucna asi lepší.

Trávníky co jsou založené na slabé vrstvě písčitého substrátu tak trpí na sucho, kořeny mají většinou mělké, jelikož se dostanou jen do hloubky té vrchní vrstvy, která rychle prosychá. Důležitá je stejnorodost celé vrstvy do hloubky cca 15 - 20 cm, pak může mít substrát klidně 80 % písku. Nicméně zálivka bude i tak nutná, pokud má být trávník v létě zelený :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 183.62 (?), 12.5.2016 8:39

Podklad opravdu špatný, zkusím tedy radikálnější zásah... :)

Díky moc za rady. Ještě bych měl dotaz k té původní ploše. To co se zdálo, že už vykukuje je spíš plevel. Osivo je starší, ale s použitelností do konce tohoto roku. Je to profi směs na green od Aros. Zaseto je již 18 dní, ale řekl bych, že neklíčí vůbec nic. Zalévám každný den navečer skoro hodinu, odhadem bych řekl, že tam padne cca 500-600 litrů na cca 150m2. Kde může být problém? Málo vody? Špatné/staré osivo?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 12.5.2016 8:48

Takto zalívat nemusíte, tráva není tak náročná. 18 dní je dost brzy, nebuďte netrpělivý. Taky jsem osíval pár hliněných fleků, a začalo klíčit snad po měsíci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 12.5.2016 10:12

Dobrý den,

problém s klíčivostí nebude v zálivce, ta je pro klíčivost více než dostatečná. Ke klíčení stačí zalévat jen trochu ale častěji. Samozřejmě zalévejte tak aby to vyhovovalo i původnímu porostu.

Problém vidím především v tom, že se jedná o dosev. Pokud jste jen "pohodil" semínka po povrchu bez zapracování či překrytí substrátem tak to moc klíčit nebude a úspěšnost bude hrozně malá. Zalévat pak můžete jak chcete a je to na nic. Navíc okolní porost semínka pak dělá problémy těm pár semínkům co vyklíčí jelikož je stíní. Máte tam kostřavy, které klíčí pomaleji, nicméně za 18 dní by již měli být vidět. Stáří osiva má také vliv, ale tady to asi ta příčina nebude. Navíc pokud je to profi řada od Arosu tak by s kvalitou něměl být problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.62 (?), 12.5.2016 10:44

Díky, tohle mi taky moc pomohlo, ale s tím klíčením jsem měl na mysli tu původní nově osetou plochu na snad kvalitním podkladu. Doufám, že postup byl ve všem správný, ale travička zatím nikde... :(

Mám zatím čekat a jak dlouho? Co pak, pohubit plevel a s časovým odstupem znovu zasít. To už bude ale zase začátek června, není to pozdě?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika