Plíseň sněžná - je úplně všude, co s ní?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 180.197 (?) 
1.3.2009 18:29, zobrazeno: 55337x

Roztály půlmetru sněhu a všude je neuvěřitelně mokro. A u nás na trávníku plíseň sněžná - ale fakt ve velkým. Ne nějaký kolečka 20 až 30 cm průměr, ale souvislé plochy.

Má smysl teď nasadit fungicit? Žádný preventivní postřik na podzim se nekonal, jen jsem trávník provzdušnil vertikutátorem. Evidentně se na tom podepsalo to pitomé složení substrátu - je hodně jílovité.

Mimochodem, nevíte, zda se plísni sněžné daří na kyselé půdě? Já jsem letos na jaře chtěl celý trávník posypat dolomitickým vápencem, neb jsme blízko lesa, hutná půda a jíl.

Díky za rady,
Vláďa

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.3.2009 18:56

S tou plísní si nedělejte starosti, až se trochu oteplí a vyschne trávník, tak sama zmizí. Také jsem ji míval na trávníku každý rok, loni na podzim jsem vertikuloval a použil jsem podzimní hnojivo a zatím to vypadá, že mám pro letošek od plísně pokoj.
Vliv plísně na kyselou půdu nedokážu posoudit.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 1.3.2009 19:11

Trávník napadený plísní sněžnou velmi špatně regeneruje. Nejlépe by bylo celou plochu osít znovu travinami odolnými proti této chorobě.  Za pokus by možná stálo vyzkoušet postřik fungicidem Heritage. Dolomitický vápenec není na škodu, ale je vhodné ho použít na podzim.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.3.2009 20:39

Přes všechnu úctu se neztotožňuji s touto myšlenkou. Tráva se z toho dostane sama velice rychle, použil bych jen na jaře dusíkaté hnojivo.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 180.197 (?), 1.3.2009 21:00

S kterou myšlenkou? Znova to osít? To bych se stejně neodhodlal, mám toho 3000m2, plíseň je tak na 1000m2.

Otázka je, zda má smysl teď na to šplouchat Heritage. Mám jej totiž v garáži. Předloni jsem to preventivně stříkal na podzim a plíseň se vůbec neukázala. Vloni na podzim jsem to nechal osudu (a přihnojil), ale asi to bylo špatné rozhodnutí...

Má tedy teď smysl šplíchat tam Heritage?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 1.3.2009 21:07

Omlouvám se, úplně jsem se nevyjádřil. Myslím, že je zbytečné podsívat trávu a také používat teď chemii. Tráva se sama z toho dostane a bez následků. Podle mě je to jen estetická "březnová" vada...
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vrbas.cz - (8) - 190.65 (?), 2.3.2009 1:44

Dobrý den, pan Martin má naprostou pravdu. Určitě nepodnikejte žádná opatření, nejlepší lékař na takovýto problém je teplo a slunce. Až povrch obeschne tak, aby se pod nohami "nečvachtalo", bylo by vhodne jen dratenymi hrabemi prohrabnout napadena mista, ale jen zběžně v rychlosti. Určitě nepouživat silu. Spíše jde o to aby se pod slehlou trávu (často pod myceliem plísně) dostal vzduch a slunce.

Použití fungicidu nemá absolutně význam, aplikuje se preventivně.

Přikládám odkaz na dvě fotografie - jsou od sebe asi 3týdny. Jedná se o silné napadení plísní sněžnou, trávníkový povrch jsem jen slabě prohrábl a pohnojil. Zbytek dokonalo slunečné počasí:   ruda.gardox.com/zmena/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.197 (?), 2.3.2009 6:54

Díky, myslel jsem si, že Heritage v tomto stádiu už nemá smysl. Ale ty Vaše obrázky vypadají velmi optimisticky. Jaké jarní hnojivo používáte? 

Zajímalo by mne, proč se ta plíseň tak rozšířila. Trávník jsem zakládal před dvěma lety, osivo jsem tehdy kupoval v Rožnově (Rožnovská travní semena), takže si nemyslím, že to by byl nějaké kšunt.

Na podzim jsem to projel vertikutátorem a naposled pohnojil v říjnu. Buď jsem měl podzimní hnojení udělat později, anebo za to může něco jiného, ale nevím co.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vrbas.cz - (8) - 195.250 (?), 3.3.2009 2:29

Dobrý den, možná za to může právě to hnojivo na podzim. Na podzim se doporučuje hnojit naposledy +- září, maximálně říjen, ale to už je v nekterých letech pozdě a sice hnojivy s minimálním obsahem N (dusíku). Příliš dusíku vyvolá silný růst hmoty, která musí zákonitě dýchat..pod vrstvou sněhu to není možné a tak se zapaří... a to je přesně to prostředí které napomáhá rozšíření plísně. Tedy hnojit září - PK hnojivo (K zvyšuje odolnost vůči stresum-chlad, nedostatek vláhy apod.)... Jarní hnojivo naopak N obsahovat musí a to poměrně dost. Je to vlastne takovy protiklad k hnojivu podzimnimu. Použít lze většinu hnojiv udávaných jako Trávníkové hnojivo. V marketech vetsinou v 10kg kyblicich apod. Cena od 200 do 300Kč za 10kg.

U nás v trávníkové školce používáme jiná hnojiva, určená výhradně na tu kterou etapu roku, zásady ale platí stejné jako u hobbybylení hnojiv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.197 (?), 4.3.2009 17:05

Mám toho trávníku cca 2000m2, tak se chci zeptat, zda byste za správné považovali pročísnout jej pružinovým odmechovačem?

K tomu hnojivu:
používal jsem hnojiva EXPERT (nebo jejich modifikace), ale podle stavu trávníku bylo nutné hnojit v malých dávkách skoro každý měsíc. To je velmi časově náročné, tak jsem začal hledat náhradu. Zatím mi jako vhodné přijde hnojivo od italské firmy PROLANDA prodávané pod názvem Turfman 15+5+8+3Mg, granulace 0,5-2 mm, cena za 25 kg je cca 800 Kč.

Výrobce tvrdí, že N je zastoupen ve všech třech formách a tudíž vydrží 2-3 měsíce. Neznáte někdo tohle hnojivo?

K plísni sněžné:
Před spaním jsem pátral v literatuře (F. Hrabě: Trávy a trávníky...) a nejsem z toho moudrý. Nejsem si vědom, že bych to s N na podzim přehnal, vždyť bylo až do pulky prosince hezky. Spíš si myslím, že problém je ten můj hrozný substrát - hutná jílovice. Snažil jsem se loni udělat aerifikaci, ale špunty jsem pak sbíral dva dny (bez přehánění) a písek rozhazoval další týden, stejně to byl na pendrek - evidentně je nutné v mých podmínkách provádět tu aerifikaci častěji. Teď uvažuji o aerifikaci a násl. topdresing s vysokým obsahem kompostu, ten je teď v kdejaké kompostárně kvalitná a skoro za babku.

Je mi jasné, že vy jste profi trávníkářská firma a tak asi používáte na hnojení scott nebo alespoň Compo, což je ale pro amatéra hrzoně drahé, takže jsem předem vděčný za každou radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika