Ovečku nebo sekačku?



Stránky: 1,  2   
david.rehor - (12) - 96.87 (?) 
6.2.2010 11:16, zobrazeno: 13361x

Ahoj,

na konci zari jsem zakladal u sveho noveho domecku travnik. Jeste jsem nesekal, ale premyslim o tom, co na jare..

Napadlo mne misto sekacky koupit ovecku nebo lepe dve, aby jim nebylo smutno. Mam predstavu, ze by pres rok pekne spasali travu misto sekacky a na podzim by byly dve grilovacky... (no asi by to musel udelat nekdo jiny, pac ja jsem docela "cita")

Mate s tim nekdo zkusenosti? Neozerou ovecky zeleninovou zahradku, neokosou stromky, nepolezou za nami pres terasku do obyvaku?

Co jeste potrebuji k zivotu? Staci poradne korytko s vodou nebo je potreba jim postavit nejaky pristresek?

Tak diky za vsechna doporuceni, best practice a tak.. :-)

David

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
david.rehor - (12) - 96.87 (?), 6.2.2010 15:15

No jo, cita jsem v tom, ze bych je asi nepodrizl Ale takove dobre upecene jehneci taky dokaze zahrat na city... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
solutan - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 224.9 (?), 6.2.2010 13:13
Ovce i když budou mít dostatek trávy tak zeleninu mají ještě radši a vyplení celý záhon a do ovocných stromků se taky pustí kam dosáhnou. Kůru ne ale listí. A kozy jsou ještě horší. Taky jsem to chtěl tak udělat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.2.2010 15:48

Omyl, ovce ožerou i kůru na stromech. Sousedovi loni ovečky oholily dvě jabloně a hrušeň. Zvláštní je, že celý půl rok nic, chodily kolem těch stromků bez povšimnutí, ale najednou během jednoho dne se do nich s chutí pustily! Oloupaly je dokonale. Listí zůstalo netknuté. Jinak ovce v žádném případě nespase trávník rovně, ale vybírá si jen určité druhy travin, takže na zatravněném pozemku jsou jak vypasená místa, tak i vzrostlé travní ostrovy. Pak je nutné to sekačkou dosekat a zarovnat. Takže ovci pro výkrm a následnou pečeni ano, ovci jako sekačku nikoli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 211.17 (?), 22.2.2010 22:00

Zdravím chci ti jen řict o ovcíc taky něco.1.nezapomeň,žety ovce ti na ten travnik budou kakat (pokud maji jen travu tak bobky jako koza pokud jim das jádro tak takove menší kravince)2 Veskerou zeleninu musis od nich oddělit plotem(ta jim chutná nejvíc)3 ožírají ovocné stromky kam dosáhnou a někdy se pustí i do kůry a to i u starších stromů.4.Pokud chceš ovci na gril tak nejlepe mladou a musíš ju umnět udělat.5 Ovce se bahní tak okolo března po 5 mněsíčním březí tak chvílu trva než ti narostou na gril.6 pokud mají dost trávy tak jim stačí jen ta voda a liz (sul na lizani s vitaminy stoji cca 100kc.7.ze začátku si vybírají co jim chutná tak máš mistz trávu vyžranou a místy vysokou, ale pokud jich je moc na malém prostranství tak vyžerou vše ař na hlínu.V zimně jim staci voda a seno a mužeš jim prilepšit- žerou to co kralici.Přes sezonu jim přilepšovat nedoporučuju -nebudou ti pak spasat travu, ale budou čekat co jim doneseš.Jo a většinou se ti obahní bez pomoci, ale mujže nastat komplikace a když u ni nebudeš tak přijdeš o ni i o jehně.Přistrešek jim udělej ať se mají kde schovat před sluncem a deštěm.Dale je musíš jednou do roka ostříhat- strojkem trva jedna ovce 5 minut.Jsou na to i ruční nůžky, ale to ti bude trvat tak 2 hodiny jedna ovca.Hěkdo má ovce plachě a ya někým chodí jak psy.Když je budeš hladit tak budeš mít ruce mastné a budeš smrdět -tak do kina je raději neber.Jo a ovce musíš mít nahlášené na úřadě kvuli evidenci.Tak snad jsem ti trochu poradil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 229.139 (?), 22.2.2010 22:53

Poradil jste skvěle, je to poučné i pro nás ostatní. Mohu se zeptat co se dělá s ostříhanou vlnou? Prodávat se to prý vůbec nevyplatí a jestli se to likviduje jako odpad, tak jakým způsobem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 24.183 (?), 23.2.2010 15:10

Vlnu fakticky nemá smysl prodávat. Pár kožešin si můžeš nechat vyčinit, ale je to dražší než koupit hotovou kožešinu v krámě. Jediný smysluplný způsob likvidace vlny a kožešin je zarývat je do záhonu, ale trvá to roky, než se rozpadnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.182 (?), 21.9.2012 21:10

Dobrý den, chci se Vás zeptat jak velká by měla být ohrada pro 2 ovečky a jestli stačí plastové nášlaplatné kolíky cca 160cm vysoké.Ohradník by měl být asi elektrický.Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 227.2 (?), 30.9.2012 22:08

Ohradnik muze byti i ze dreva, pokud je slusny plot cca.140cm vysky by melo stacit.Elektricky ohradnik taky jde, ale obcas se stalo, ze to nejak selhalo, bud nejak se jim to povedlo, nebo asu je vlna, pak kdyz je delsi, vetsi dobry izolant.Vlnu nekdo i pali, protoze to vyuziti a moznost prodat, nic moc.Kdo s nimi-ovcemi se potka, pohladi,pak smrdi.Maso taky neni zadarmo, jehne neco stoji, do podzimu trochu vyroste, pokud ho nenechate pres zimu, uplne lacine maso to taky neni.Kazdy skopove neji, musi se to umet upravit, ma to specifickou vuni.Mozna je lepsi si poridit kraliky, kralikarnu a travu posekat, usit jim.Nebo koupit dobrou sekacku.Taky obcas od ovci muzete do neceho slapnout.Nekdo kupuje vietnamske prase do zahrady, veprove se spise sni, ale prase ryje, smrdi,atd.Nebo kruty, husy kachny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 183.146 (?), 2.3.2010 18:32

Pane David, u nového domu máme obrovský pozemek, tak jsem taky vymyslela ekologickou sekačku - ovečky. Na jaře jsme vždycky aspoň dvě koupili a na podzim uklidili do mrazáku, někdy ugrilovali při výlovu.  A k Vaším dotazům a to mi věřte:

1) Musíte mít dvě, jinak budou řvát jako krávy

2) Nesmíte je krmit z ruky rohlíkem apod., pak zase řvou a jak vidí kohokoliv v okolí, řvou taky. Je lepší se s nimi moc nekamarádit, řvou i v noci.

3) Sežerou všechno, na co dosáhnou postavené na zadních, trávy si v tom případě nevšimnou, sežerou zeleninu, maliny, ostružiny, stromky, květiny. v každém případě je musíte chovat v uzavřené ohradě, může být mobilní a můžete s ní posunovat, kleknou si na kolínka a podlezou pod méně napnutým drátem, pozor na to.

4) Pokud mají dost trávy, tak jsme jim přidávali seno, hlavně když pršelo, vody dostatek, přístřešek potřebují chráněný, aby se měly kam schovat před deštěm, sluncen - pokud nejsou vysoké stromy a vůbec spatným počasím. Také tam chodí spát.

5) Nemáme rádi tučné maso, tak jsme je nepřikrmovali jádrem, jen trvrdý chléb, pečivo, ovoce, zeleninu. Masíčko je báječné a zdravé, jen kůže nakonec skončila v kompostě, nikdo to nechce.

6) A poradte se v místě s veterinářem, musí se odčervovat, někdy i očkovat, není dobré je chovat na mokřině.

Mnoho zdaru při chovu přeje chovatelka z Vysočiny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika