Odstranění starého trávníku



host - 21.138 (?) 
11.7.2013 12:54, zobrazeno: 29305x

Dobrý den, velmi ráda bych se zde zeptala na postup, protože nemám doposud žádné zkušenosti. Načetla jsem na internetu hodně, ale stejně mi to moc jasné není. Jak založit trávník píší jasně, ale jak mám odstranit starý trávník, nepěkný a zaplevelený, navíc je-li na něm (asi na polovině) navezená zemina kvůli zarovnání terénu. Zlikvidovat trávník i s plevelem bych uměla, ale samozřejmě budu chtít na té půdě zase něco zasadit...

Řeší tuto moji situaci Gladiátor? Snad jsem si zapamatovala název dobře. Měl by zlikvidovat rostlinky, ale půdě neublížit. Je-li to tak, (ale pochybuju že by to bylo tak jednoduché), za jak dlouho jde půdu oset, osadit?

Pokud byste někdo věnoval čas pročtení a dokonce měl chuť odpovědět, bud Vám velmi zavázána.

Alena

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 143.108 (?), 11.7.2013 17:49

Gladiátor nevím, ale Dominátor určitě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Aladol - (1) - 21.138 (?), 13.7.2013 14:12

Ano, miljan - ten jsem myslela. Děkuji.

A za jak dlouho mohu oset znovu tu podominátorovanou půdu? Děkuji.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 106.250 (?), 14.7.2013 23:03

za 2-3 tydny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 22.7.2013 13:13

Žádný herbicid vám tento problém nevyřeší. Pokud chcete udělat generální obnovu trávníkové plochy, tak by to mělo asi vypadat takto.: 1- Nejlépe na podzim pozemek zorat, vyvláčet starý trávník, po čtrnácti dnech orbu zoopakovat a nechat pozemek do jara v hrubé brázdě přemrznout a vymrznout. 2.-V časném jaru opět pozemek zorat a druhý den urovnat rotavátorem. 3.- koncem března nebo v dubnu vysít nový trávník, nejlépe křížem. Po výsevu uválet válkem. 4.-Vzhledem k tomu, že většina travin se množí semenem a to včetně plevelných rostlin tak se i v novém trávníku asi objeví. K jejich likvidaci nelze ale použít herbicid v klasickém postřikovači, ale buď v podobě herbicidní hole, nebo klasický zahradnický vypichovák.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4470) - 38.136 (?), 22.7.2013 15:35

Glyfosát /účinná látka/ /Dominátor, Gladiátor, Roundup.../ to určitě vyřeší. Rýt a vybírat drny a plevel... hrůza. A za chvíli můžete začít znovu. Dodržte předepsanou koncentracii v návodu /často tam je málo vody, ale dodržte to a co nejpřesněji plochu postříkejte/. Za tři týdny bude tráva shnilá, můžete podpořit zálivkou spálené trávy a plevelů. Já jsem dával i průhlednou fólii. Zbytky vyhrabejte, urovnejte a počkejte, co vyrazí. Znovu postřik a za dva týdny zase vyhrabat, urovnat a set. Já jsem to nikdy neryl, jen urovnal pořádně do roviny a vršek mělce nakypřil. Glyfosát nepůsobí na semena a při postřiku se se stykem s půdou rychle inaktivuje /neznamená to ale rozklad, ten trvá několik týdnů/.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 22.7.2013 19:47

Ano máte pravdu, žádný herbicid nepůsobí na semena, a jen malé procento dokáže zničit kořenové oddenky již usazených plevelných rostlin. Nakonec o tomto názorně před pár měsíci referoval pan Kořen v tv,.Pokud Vám tento způsob postačí tak má Kuki naprostou pravdu. Ale má ji i pan Kořen když tvrdí, že vždy v půdě zůstane dostatečná semenná zásoba pro vzejití. Ale pro běžného zahrádkáře i toto postačí, a na běžnou trávníkovou údržbu postačí sekání v intervalu desti až čtrnácti dnů pravidelně, aby u plevelných rostlin nedošlo k zakvetení a tvorbě semen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika