Obnova trávníku "od podlahy"



Stránky: 1,  2   
host - 151.186 (?) 
15.7.2014 19:42, zobrazeno: 9649x

Dobrý den,

s přítelkyní rekonstruujeme starší rodinný domek. Součástí domečku je velká, avšak velmi zanedbaná a zdevastovaná zahrada. O zahradu se nikdo cca 6 let nestaral. Z trávníku jsou obrovské drny, půda rozrytá krtky... 

Můj dotaz zní: může nám pomoci celou zahradu zavést novou zeminou a začít výsevem nového trávníku? zahradu je třeba srovnat, jsou tam výmoly jak na D1 přes které se ani nedá jezdit sekačkou, ale zase nechceme, aby nám krz novou vrstvu zeminy prorostl stávající plevel.. 

Jako naprostý začátečník tedy prosím o radu, jak postupovat, aby zahrada vypadala, jako zahrada.

Budu rád za každou odpověď 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 16.7.2014 11:02

Máte velkou zahradu-jak velkou máte zahradu,a který díl chcete kultivovat?Je členitá, se sklonem,stromy,překážky,svahová dostupnost mechanizace?Chcete opravdu plnou obměnu zelené plochy na celé zahradě, nebo chcete kultivovaný trávník aglického typu v nejbližším okolí domu, a zbytek zahrady máte v umyslu používat jako užitkovou, okrasnou,přírodní, či snad sad?

Před zamyšlenou přeměnou tankodromu v kultivovanou rovnou zelenou plochu bych na zamýšlené ploše nejprve použil totální herbicid, který zničí trávu,jednoděložné, dvouděložné plevele-zejména Pýr plazivý, se kterým budete jinak bojovat ještě léta.

Pro rovnnou plochu bude třeba členitý povrch zkultivovat mechanizací, nechat slehnout, urovnat.Zelené hnojení bych z časových důvodů vynechal, ale pro povrchovou úpravu po dokončení rovné plochy bych vytvořil centimetrovou vzdušnou vrstvu písku.Pak už jen vybrat/koupit požadovaný zelený tepich, a ten rovnoměrně vyset,uhrabat,uválet válcem na trávu,zavlažovat a...čekat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 16.7.2014 11:44

Předně bych se zeptal, jak byste chtěli, aby Vaše zahrada vypadala. Taky by chtělo upřesnit, jak je zahrada zdevastovaná a co ji zdevastovalo.
    Jisté je, že to co popisujete (zavezení zahrady novou zeminou) je nepochybně možné. Není to ale nejlevnější řešení a nezaručuje, že Vám zahradu opět nezryjí krtci a nevytvoří se drny. A to ani v případě použití herbicidů. Neříkáte nic o stromech, o záhonech, jestli je tam chcete mít a jak jsou velké.
   Nicméně na Vašem místě bych nehledal nezaručené rady na fóru, ale jako začátečník si pozval zahradního architekta přímo na místo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 16.7.2014 12:25

To zní hezky s tím zahradním architektem, ale! Moje zkušenost je taková, že jsem si před časem pozval nezávisle na sobě dva na rekultivaci zahrady po stavbě. Šlo mi o srovnání trochu hrbaté plochy a zasetí trávníku. Dostal jsem na to od obou podobnou cenovou nabídku ve výši asi 100 Kč za m2, to by při rozloze zahrady asi čtvrt hektaru bylo přes 200 tisíc. Takže jsem od nich chtěl trochu to poškrtat, tak přestali komunikovat. Nakonec můj problém vyřešil soused traktorista za pár stovek a pytel osiva za 5 tisíc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 16.7.2014 11:33

Já jsem to řešil tak, že jsem se poptal, kdo v okolí má traktor a toho jsem se pak zeptal, jestli by to mohl nějak srovnat.A narazil jsem ná pána, který to posekal, trochu to jako by pooral, pokypřil něčím, čemu říkal snad kultivátor (to už nevím jistě) a nakonec to srovnal snad bránama (ale to už si taky nepamatuju). Ten postup jsem nechal na majiteli traktoru. Myslím, že jsem u toho všeho ani nebyl.  No a my jsme pak už jenom tu srovnanou plochu poházeli osivem. A stálo to zlomek toho co bych za to dal zahradnické firmě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 16.7.2014 12:58

No, já jsem taky skeptický k zahradním architektům a firmám, i s ohledem na to, že se pravděpodobně jedná o mladý pár, který pracuje na rekonstrukci staré chalupy a peněz tedy nebude nazbyt. Takže bych si dovolil poradit asi toto: nejprve se soustřeďte na váš dům a udělejte všechny důležité práce na něm, zahradu začněte řešit až poté, co opadne stavební ruch. Zahrada nikam neuteče, práce na zahradě si začleňte do pracovní kategorie "relax". Rozmyslete si sami, jak byste chtěli zahradu v budoucnu využívat a co byste na ní chtěli mít a pěstovat. Pak začněte pomalu a postupně kousek po kousku, uvidíte, že Vás to bude bavit mnohem víc, než když si to necháte zbudovat od cizí firmy "na klíč". Co se týká rekultivace plochy, tak navážka, myslím, by byl zbytečný luxus, pokud nejsou půdní podmínky vyloženě mizerné. Drobné nálety odstraníte ze země krumpáčem, trsy trávy a tenčích křovisek vysekáte křovinořezem. Pak pomocí kultivátoru (rotavátoru) načechráte zeminu a srovnáte ji do roviny (kolečko, lopata, hrábě). Křivinořez i kultovátor lze vypůjčit v půjčovně nářadí. Traktor je k danému účelu samozřejně mnohem efektivnější prostředek. Pak bych to nechal chvíli v klidu, aby vyklíčily plevele. Následuje aplikace herbicidu a nakonec výsev trávníku. Vím, jsou to jen takové obecné rady, ale my všichni rádci máme ten problém, že neznáme ani vaše představy, schopnosti a ani tu zahradu, o které je řeč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 16.7.2014 13:49

Já jsem nemyslel zadat architektovi úkol, ať narýsuje projekt a až se vrátím, ať mi předá celou osázenou kvetoucí zahradu. Ale chtěl bych, aby ji viděl odborník přes zahrady, řekl mu, co chci, on by se podíval jaká je půda, její struktura, hloubka, kvalita, jaká je orientace ke světovým stranám, jestli nehrozí eroze, co spodní a povrchová voda a poradil, jak to rozvrhnout, kam co nasadit, jak daleko od sebe, co upravit, postavit. Já bych řekl - ano, to se mi líbí, toto by mě nenapdlo, ale tohle bych chtěl jinak. Nemyslím si, že by vyšel o moc dráž než fůra kvalitní zeminy s dovozem.  Platí totiž doslova Wimpiho věta:...ale my všichni rádci máme ten problém, že neznáme ani vaše představy, schopnosti a ani tu zahradu o které je řeč. A už startujeme viruální traktory, rotavátory, křoviňáky. Přitom je docela možné, že zahrada je krásná, funkční a skvěle rozvržená, jenom 6 let zarostlá.
    Já už jsem jednou takovou "zanedbanou a zdevastovanou zahradu" dostal a co nejrychleji předělával. Dnes toho někdy lituju,  už vím, že traktor a motorová pila pracují velmi rychle, ale dřevo roste sakra pomalu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 16.7.2014 14:01

Takže bych si dovolil poradit asi toto: nejprve se soustřeďte na váš dům a udělejte všechny důležité práce na něm, zahradu začněte řešit až poté, co opadne stavební ruch.... s tím bych nesouhlasil. Stavba či rekonstrukce může trvat léta a během té doby vše co vysadíte na zahradě pěkně poporoste. Jestli je to jen trochu možné, je dobré, co nejdřív začít se zahradou. Jinak se pak stane, že dončíte stavbu a trčíte uprostřed takového bince, že ani nemůžete vystrčit z chalupy hlavu ven.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 16.7.2014 12:43

Většinou nekoupíte lepší zeminu, než tu co tam již máte. Pokud tam máte krtky, je ideální použít zeminu co na pozemku je, protože uživí nejen rostlinstvo, ale i žížaly a hmyz jimiž se krtci živí. Krtek nemá rád zeminu v pohybu, tedy pokud to necháte zorat a pak několikrát projet rotavátorem, určitě se pokusí odstěhovat tam, kde bude klid. Když s pomocí herbicidu, orby a rotavátoru vytvoříte krásný černý úhor, pak je cesta k nové zahradě otevřená. Při rozložení časově a finančně do etap, je vhodné v celé ploše založit trávník a později do něj vsazovat rabátka... Někdo má to provizorium po ohraničení tujemi jako finální...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 16.7.2014 13:05

"Krtek nemá rád zeminu v pohybu, tedy pokud to necháte zorat a pak několikrát projet rotavátorem, určitě se pokusí odstěhovat tam, kde bude klid".

To je sice do jisté míry pravda, ovšem krtek se vždy nastěhuje tam, kde má dostatek potravy, čili hojnost půdních červů. Takže pokud krtci na pozemku a v jeho okolí jsou, načechrání zeminy je vyžene pouze dočasně a za pár dnů, či týdnů budou zase zpět. Na krtky se musí jinak - od lesa.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika