Nový trávník - problémy



Stránky: 1,  2,  3   
volkij - (6) - 131.245 (?) 
1.6.2012 10:52, zobrazeno: 16589x

Zdravím, potřeboval bych poradit co dělám špatně s novým trávníkem. Před 5 týdny jsem založil nový trávník, "zasekáním" směsi Barenbrug Universal. Neválcováno. Udělal jsem si zavlažování takže jsem mírně zaléval cca 5x denně. První tráva vylezla už po 4-5 dnech.

Bohužel aktuálně trávník stagnuje, je řidký a především po dosažení cca 4 -5 cm délky stébla už dál neroste. Jak je patrné z fotek má také světlou barvu. Některé konce jsou žluté.

Nejsem si jistý co dělám špatně, zda třeba moc nezakévám, nebo naopak málo. Cca před 14 dny jsem trávník pohnojil Cereritem (cca 2kg hnojiva na 550 m2). Dával jsem opravdu mírnou dávku, bál jsem se abych trávník nespálil. Na některých místech tráva dostala tmavě zelenou barvu ale je to spíš nárazově.

Děkuji za každou radu a názor, zatím trochu tápu co stím.





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.6.2012 12:14

Jakou máte zeminu? Lehkou, hlinito - písčitou a nebo spíše těžkou jílovitou? Jste přesvědčen, že tím "zasekáním" jste rovnoměrně zapravil optimální a dostatečné množství semene do idální hloubky pod povrch, tj cca 0,5 až 1 cm? Když zaléváte, je třeba udržovat půdní profil provlhčený do hloubky nejméně 10 cm, pouze ovlhčený povrch nestačí - děláte to tak?

PS: sice to nesouvisí s vaším dotazem, ale co ty kameny na povrchu? Ty vám nevadí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
volkij - (6) - 131.245 (?), 1.6.2012 15:03

Díky za názory.

Zemina je spíš jílovitá. Doporučené množství semene bylo 30g / m2... plochu jsem si rozdělil na sektory 3x10m a dával jsem do secího vozíku lehce pod 1kg semene.

Zalévám 5x denně vždy po 10minutách. Půda je vlhká zhruba do 5cm.

Po čase jsem si všiml že v některých místech je dost tvrdá, jako zvrdlé bláto, dával jsem to za vinu intenzivnímu zalévání takže jsem v tomto týdnu změnil frekvenci zavlažování pouze na 30min každé ráno.

Také mám za to že by trávník měl vypadat úplně jinak, přemýšlel jsem zda dosívat ale někde jsem vyčetl že se mají dosívat pouze místa bez trávy o velikosti dlaně, a takové místa tam nemám. Spíš jde o to že v těch "holích místech" se tráva zastavila třeba na 2-3cm.

To pomrznutí by mohlo být, když byly stébla kolem těch 3cm tak bylo opravdu týden hodně chladno. V noci na nule. Opdovídali by tomu ty žluté konce trávy?

Když jsem to hnojil, bál jsem se na trávník ještě stoupat takže jsem pohazoval malou dávkou hnojiva jak jsem psal výše, a na některých místech mám tmavě zelené pruhy, jak je patrné na fotkách. Myslíte že má smysl ještě přihnojit rovnoměrně po celé ploše vozíkem?

Faktem je, že za domem mám ještě cca 15m2 trávy kterou jsem doséval později stejným způsobem a která kolem 18.5 ještě nebyla venku a ta vypadá podstatně lépe. Měla sice také hodně světlou barvu a zkusil jsem ještě jednou trochu více pohnojit Cereritem a nyní povyskočila a má tmavě zelenou barvu.

Kameny postupně sbírám, nechtěl jsem trávník zatěžovat chozením, vzhledem k tomu jak to vypadá tak do prvního sečení budu mít vysbíráno, i když je to fuška.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 1.6.2012 15:09

Pane, vaším zásadním problémem je těžká utužená a hlavně nevzdušná zemina. To je nejčastější problém při výsevu šlechtěných trávníků. Kdybyste vysel ta drahá semena do lehké písčité zeminy, máte nyní trávník jako perský koberec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
volkij - (6) - 131.245 (?), 1.6.2012 15:16

Ano zřejmě máte pravdu, jde s tím něco rozumného dělat? Chápu, že asi nic moc...

Zalévat intenzivně, nebo zvolnit? Přihnojit? Nebo tomu dát čas?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 1.6.2012 20:38

Pokud chcete pravého huňatého angličáka, tak musíte bohužel začít znova. Pro výsev je nutné použít lehký vzdušný substrát, například nejílovitou ornici smíchanou s pískem ve vrstvě alespoň 10 cm. Další, méně radikální možností je na povrch trávníku postupně přidávat další slabé vrstvy písku, kompostu či lehké zeminy a zapravovat je mezi stébla trav (pískování). Tím se potřebná část kořenů travin postupně dostane mimo hutný jíl. Když se ale smíříte s běžným trávníkem, obsahujícím i dvouděložné plevele, stačí, když budete pravidelně sekat, udržovat vlhko a občas přihnojíte. Ten trávník se po čase s tou těžkou zeminou srovná, některé choulostivější traviny ustoupí jiným. Prvé dva - tři roky se na něm bude vytvářet taková mozaika - trsy husté trávy střídavě s téměř vyholenými místy, ale bude to zvolna ustupovat. Ke zlepšení stavu napomáhá jetel, který se začne časem objevovat. Před časem jsem řešil stejný problém a rozhodl se pro nejjednodušší variantu č. 3.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 97.235 (?), 1.6.2012 21:23

Úplně souhlasím.

Nedoporučuji ale variantu č.2,nebo se v tom uvaříte.Jak finančně tak časově.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
volkij - (6) - 131.245 (?), 1.6.2012 21:28

začínat znovu rozhodně nebudu... stačí mi tak nějak normální slušný trávník...  sem tam plevel nevadí... zkusím tedy intenzivně zavlažovat a přihnojit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 1.6.2012 21:38

S přihnojováním opatrně, začněte postupně až se vám trávník dostatečně zahustí a prokoření. Na začátku je důležitější zálivka. Netřeba se bát, v Anglii také pořád prší a jaké tam mají trávníky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
joudamates - (20) - 40.135 (?), 1.6.2012 13:09

Osobně mám za to, že na jarní nový 5ti týdenní trávník vypadá ten Váš bez problémů a v pořádku. Dejte tomu čas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika