Kvalita travního osiva



Stránky: 1,  2,  3   
brouzdalek - (15) - 141.127 (?) 
17.4.2009 19:07, zobrazeno: 43740x

Zdravím zahrádkáře!

Na internetu jsem hledal co nejvíce druhů travního osiva. Preferuji co nejkvalitnější osivo, pokud možno za nějakou "lidskou" cenu. Našel jsem tato osiva od firem:

  1. Wolf Garten - osivo Supra, osivo Loretta,..
  2. Barenbrug

Já pěstuji Supru na jedné ploše. Chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti i s druhou zmíněnou možností a kdo je schopen provést porovnání kvality výhod (nevýhod). Když jsem porovnával ceny, tak samozřejmě je výhodnější Barenbrug, ale proč je osivo od Wolf Garten tak drahé? Uvítám i zkušenosti s jinými osivy..

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 17.4.2009 19:18

Protože platíte komerční značku a maloobchodní reklamu. Barenbrug je profesionální kvalita, speciálně směs Gazon opakovaně zvítězila v testech kvality pro trhy EU.

Barenbrug má jedinou nevýhodu - nelze koupit v malém balení, ale je to bezkonkurenční osivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Broudzalek - (5) - 141.127 (?), 19.4.2009 11:53

Díky za reakci.. tak trochu jsem si to i myslel :) Už se nedá nic dělat, Supru jsem si koupil, tak ji musím zasít. Chtěl bych se zeptat ale ještě na jednu věc. Kdybych si koupil travní osivo Barenbrug, jak dlouho a v jakých podmínkách se dá skladovat, aby neztratilo na kvalitě, jelikož já všechno nespotřebuji... Díky..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vacino - (35) - 232.59 (?), 20.4.2009 10:58

Dobrou kvalitu má také osivo od Osivo Uni z Chocně. Co se týče osiva Barenbrug, pokud bude v suchu vydrží podle mě několik let v pohodě. Značka Wolf Garten mě osobně velmi zklamala, potří mezi nejdražší vůbec a výsledky jsou velice podprůměrné, především jejich hnojivo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 52.120 (?), 20.4.2009 21:33

Travní směs Barenbrug (Gazon) mám vyseto na 600 m2 k naprosté spokojenosti. Letos jsem dosel asi 100m2 a uz to krásně vyrašilo. Koupil jsem 15kg pytel a mám ho uskladněný v suché a chladné místnosti v originálním pytli. Řekl bych, že ani po 3 letech neztratilo nic na své klíčivosti.

Osiva od Wolf Garden neznám, ale tato značka je naprosto podprůměrná snad ve všem co nabízí. Před 2 lety jsem koupil vřetenovou sekačku od této firmy a při sekání vynechávala a tráva tak zůstávala neposekaná. Vrátil jsem ji a místo ní jsem koupil AL-KO. Ta byla o cca 1 tis. levnější a seče nesrovnatelně lépe, i je lépe provedená. Od té doby považuji vše od Wolf Garden za předraženou nekvalitní značku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 21.4.2009 9:06

... i tak je to divna firma. Kontaktoval som jedno zahradnictvo na Slovensku. Na nete pisu, ze budu predavat Barenbruk osivo. Zial, pani mi dala vediet, ze sa s dodavatelom nevedia dohodnut.

Vyzera to tak, ze Holandania nemaju o predaj svojho vyrobku cez tuto firmu maloodberatelom zaujem. Zaujem nasich firiem predavat ich vyrobky asi existuje. Predaj len velkoodberatelom je tiez velmi divna taktika. Ku kvalite sa nechcem vyjadrovat asi su top, z toho co v CS pozname (aspon na tomto fore), ale predajnu politiku maju divnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 21.4.2009 10:16

Nikoli, jsou profesionální a zaměření na velkoodběratele, prostě odlišný segment trhu. Pouštět se do maloobchodu by pro ně znamenalo menší ziskovost a starost s distribučním řetězcem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.127 (?), 24.4.2009 21:54

Po dlouhých úvahách a studování malospotřebitelského trhu s travními osivy jsem zúžil výběr na tři následující obchodní značky: Král trávníku, Wolfgarten Supra a Barenbrug.

Král trávníků nevypadá zle, mají menší balení - dá se sehnat dvoukilové. A v popisce slibují kvalitní travní semena s dobrými výslednými vlastnostmi po vzejití.

Supra je plná superlativů. Do stínu i do sucha, krásný,  pružný drn a odolný k sešlapávání. Také mají menší balení, ale cena v přepočtu na kilo je zdaleka nejvyšší ze všech uvažovaných možností. A také, zní to až příliš skvěle.

Barenbrug - favorit Chemického Alího - je výrobce s velkým renomé, ale dají se sehnat pouze velká balení.

Nyní bych poprosil o Vaše názory, vážení přispěvatelé. Už jsem se na různé věci dotazoval, ale ještě jsem se nedokázal s konečnou platností rozhodnout. Věřím, že Vaše vyjádření pomohou v rozhodování i jiným "zahrádkářům" jako jsem já.

Nyní má situace. Hodlám znovuzakládat trávník na zahradě, na které se po trávě pohybují lidé i děti - trávník by měl být schopen zvládat nějaké sešlapávání. Plocha je převážně osluněná, ale některá místa jsou téměř trvale zastíněna (asi 10% zahrady) - je to asi dost typická situace pro poměrně velkou část zahrad i jiných uživatelů. Zatravněná plocha asi 150m2.

Osobně se nejvíce kloním k osivu Barenbrug - ty 2000,- za osivo ještě dám, ať nežeru:-) Chemický Alí ho vychválil tak, že to nelze ignorovat. Informace nalezené na internetu jeho tvrzením neodporují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
FandR - (17) - 29.34 (?), 25.4.2009 23:55

Myslím si,  že dobrá osiva trav dělají "Rožnovská travní semena" a snad i "Oseva agro Brno" a "Oseva Uni Choceň". Dle mého názoru je důležité, aby v travní směsi byly druhy trav českých či slovenských odrůd. Jakmile je směs složena z holandshých odrůd, může být sice trávník vzhledově pěkný, ale určitě bude náchylnější na vymrzání nebo na napadení chorobami, hlavně po dlouhé sněhové pokrývce (např. plíseň sněžná). Rožnov má balení od 0,50 kg až po 30 kg. V super a hobby marketech se to asi sehnat nedá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.127 (?), 26.4.2009 8:07

Zajímavá myšlenka. Je pravda, že se zimní teploty v Holandsku pohybují mezi 0-10 stupni C. Nějaké mrznutí a sněžení je prý výjimečné (vycházím z internetu). Ale na druhou stranu vím, že jsou například osiva Barenbrug prodávána po celé Evropě (a byla použita i v Číně při olympiádě) a má své výzkumné stanice na pěti kontinentech světa.

Ještě bych ke svému výše uvedenému příspěvku o třech možnostech travních osiv přidal složení uvažovaných směsí.

Supra:

# 30% Lolium perenne Loretta
# 20% Lolium perenne Lorettanova
# 10% Lolium perenne Leon
# 15% Festuca rubra com Trophy
# 10% Festuca rubra trich Libano
# 10% Poa pratensis Miracle
#  5% Poa supina Supranova

Král trávníků:

Kostřava červená: Calliope 15%, Aniset 10%, Helena 10%,
Lipnice luční: Conni 15%,
Jílek vytrvalý: Esquire 15%, Merci 15%,
Kostřava rákosovitá: Southern comfort 20%.

Barenbrug Gazon:

20% Ramance / Barvites - jílek vytrvalý
20% Barnica / Baruba - kostřava červená trsnatá
20% Bardiva - kostřava červená trsnatá
20% Barimpala - lipnice luční
10% Kostřava červená výběžkatá
10% Barcrown / Barpearl - kostřava červená krátce výběžkatá

Barenbrug Universal:

20% Bartwingo - jílek vytrvalý
20% Verdi - jílek vytrvalý
15% Baron - lipnice luční
30% Barustic - kostřava červená výběžkatá
15% Barnica / Baruba - kostřava červená trsnatá

Děkuji za veškeré konstruktivně kritické návrhy!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika