Kruhy v novom travnom koberci



EricDaze - (2) - 36.72 (?) 
30.7.2016 15:26, zobrazeno: 4529x

Dobry den,

cca pre mesiacom sme polozili novy travny koberec, vsetko bolo ok, krasne sa chytil, zakorenil. Tento tyzden som si ale vsimol vyschnute kruhy v trave, je ich asi 5 podobnej velkosti, mame dost malu plochu - cca 60m2.

Neviete prosim poradit, preco sa tieto kruhy robia a ako sa ich tvorba da eliminovat?

Dakujem vopred za kazdu radu.




Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 243.114 (?), 30.7.2016 18:52

Jeden rok jsme měli podobné kruhy v trávníku, rostly nám na zahradě špičky, po slovensky tanečnica. Kruhy se postupně zvětšovaly, jak se rozšiřovalo podhoubí, postupně, zřejmě po vertikutaci zmizely.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 37.22 (?), 31.7.2016 11:37

Dobrý den, můžete více popsat jak vypadá povrch půdy? např. zda-li není tráva ve spodní části mazlavá, mastná. Na první pohled se to nedá přesně přesně určit. Pokud by to bylo u zěmě hodně mazlavé tak se může jednat o snět, které se projevuje podobně, ale je docela vzácná. Tráva pak v tomto místě během velice krátké doby zcela odumře a je nutné to místo přesít. Případně pokud je tom malé místo tak zaroste časem samo.

Každopádně bych to vyčesal. Povrch lehce provzdušnil, případně odstranil vrchní část půdy, která může zkrývat původce nákazy, doplnil substrátem s pískem a přesel stejnou směsí jako je ten koberec.

Jestli Vám nevadí chemie tak lze doplňkově použít i fungicid, aby se to nerozlézalo.

Pokud bude tráva hodně do růžova, či tam dokonce objevíte růžové miceum tak ro může být i kornatka, postup je pak velice podobný. Z fotek se bohužel tyto věci těžko určují. Tím, že máte v trávníku podle fotky hojně zastoupené kostřavy, které jsou na plísně vzlášť kornatku hodně náchylné tak je vhodé se věnovat správné péči a "preveci" aby jste nemusel tyto věci řešit moc často.

Určitě u nového koberce doporučji provést za vhodného počasí vertikutaci, jelikož koberce většinou vertikutaci neznají a obsahují hodně stařiny a vertikutace je většinou to první co by jste měli již cca měsíc po položení udělat. Hnojení, nevím zda jste dával více draslíkaté (podzimní) hnojivo do půdy pod koberec, ale nyní v létě a pro podporu zakoření a lepší odolnosti proti letním stresům to chce hnojit buď spec. letními hnojivy nebo klidně použít i podzimní hnojivo. S dusíkem to nepřehánět. Zalévat podle počasí, Denní zálivku kromě absolutních veder osobně moc nedoporučuji, raději méně často, ale více. Ideální doba je brzké ráno do cca 7 hod.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
EricDaze - (2) - 36.72 (?), 31.7.2016 12:36

Dakujem za obsiahly napomocny prispevok! Podklad nam robila firma, na ilovity zaklad sa navozila ciernozem v hrubke cca 10 cm, nijak specialne sa hnojenim neupravoval. Zatial som nicim nehnojil, prve hnojenie odporucala firma, ktora polozila travnik az po 2 mesiacoch. Co sa tyka hnojenia, rozmyslam nad Travinom. Trava nie je mastna, ale suche miesta sa objavuju kazdy den nove, velmi rychlo sa to siri. Cerstvo polozeny koberec sme zalievali intezivne 3 x denne 12 minut (5:00, 10:00 a 20:00) aut. zavlahou, trysky Hunter mp rotator, myslim ze je rovnomerne zalievany. Po 2 tyzdnoch som zavlahu obmedzil na 2 x denne 15 minut (5:00 a 20:00). Odroda je to Barenbrug Supersport, je mimoriadne husty, rastie hodne do sirky, takze vertikutaciu urcite potrebuje, skusim ho prevzdusnit elektrickym vert. Akym pomerom miesat substrat s pieskom pri dosievani, vyplnani dier? Myslite ze by pomohol preventivne nejaky fungicid?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 31.7.2016 21:10

Dobrý den,

Ok, vypadá to tedy na kornatku. Určitě jako obecnou prvenci pro plísním změňte frekvenci závlahy, 2x denně je již nesmysl a zbytečné. Šíření a rozvoj plísní podporuje také doba po kterou je trávník vlhký. Tím, že zaléváte večer tak právě prodlužujete dobu po kterou je tráva vlhká (noční rosa). Bohatě stačí v létě zalévat když neprší ob den dávkou cca 10 - 15L/m2. Trávník má být především provlhčený do hloubky, záleží také jak hluboko má kořeny, což spolu souvisí, málo vody a často moc hluboké zakořenění nepodporuje. Jinak celkově (vč. srážek) by měl mít trávník v tétě při teplotách kolem 25 - 30 C tak 30 - 45 L/m2 týdně.

Postup firmy nebudu moc hodnotit, ale nebyl dle mne zcela profesionální a může se ne zcela ideální příprava půdy časem projevovat. Bude záležet jak bude trávník zatěžovaný. Navíc zalévat i nový koberec 3x denně? proč, nevím. Když tak z počátku 1x denně by mělo stačit. Bohužel těch firem co dělají trávníky a pokládají koberce a své práci skutečně rozumí není moc. Záleží také zda jste řešili nějaký cenový kompromis nebo toto bylo to nejlepší co Vám doporučili :-).

Udělejte nyní vertikutaci, vyčeště odumřelou trávnu a již poté pohnojte hnojivem určeným na jaro/léto a zalévejte aby hnojivo začalo rychle působit. Škoda, že Vám nedali pod koberec draslíkaté hnojivo, trochu by to pomohlo zvýšit odolnost proti stresům co nyní trávník zažívá, ale na druhou stranu to není tak zásadní.

Díky za upřesnění odrůdy, dle fotky jsem to zprvu tipnul na trochu jiné složení, ale foto nebylo moc deatilní :-).

Pro rychlé ošetřené proti šíření plísně použijte fungicid typu Ortiva či Rovral Aqua Flo. Z biologických přípravků je pak vhodný Armorex, ale nevím jak bude pro Vás dostupný.

Pokud budete dosévat, tak určite stejnou směsí, písek se substrátem lze namixovat v poměru cca 50 x 50. Nově dosetá místa pak zalévat jako pokud by jste zakládal trávník, tedy méně a častěji. Lze to udělat konví či hadicí. Pokud nemáte možnost nově přesetá místa více zalévat tak ten poměr s pískem upravte ve prospěch substrátu třeba 70 / 30. Nevím, zda jsem to napsal srozumitelně, když tak doplním. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 214.22 (?), 31.7.2016 21:47

O chorobách a škůdcích trávníku si můžet přečíst více zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 32.205 (?), 1.8.2016 23:13

Pokud by se mělo jednat o kornatku (červenou nitkovitost trav), tak se v určité fázi vývoje na napadených místech objevují oranžové až červené chomáčky mycelia, listové čepele se nitkovitě zužují a zasychají. Popisuji to podrobně proto, že z uvedených snímků to nelze přesně rozpoznat. Nejnáchylnější jsou kostřavy, které však ve směsi Barenbrug Superspot nejsou, ale napadeny mohou být i např. jílky. Nevím přesně, co lze dostat v malospotřebitelském balení, ale já používám postřiky s úč. látkou propiconazole (Tilt) - poměrně levné, iprodione (Rovral), nebo s více úč. látkami (Amistar Xtra nebo Opera Top). Tyto látky, stříkané v tomto období, Vám také pomohou jako prevence před napadení rzí na lipnicích (druhá složka Vaší travní směsi), které bývá u nás aktuální asi tak za měsíc. PS: pokud nedokážete přesně určit chorobu, je lépe použít fungicid s širším spektrem působení. Nepodceňujte také mechanické ošetření, vyrovnanou výživu rostlin včetně draslíku,.... Použití travinu vzhledem k tomu, že jsem neviděl žádný plevel (má i herbicidní účinek) je asi nesmyslně drahé - raději bych využíval hnojiva s pomalejším uvolňováním dusíku. Přeji hodně úspěchů Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika