Kdy začít sekat?



Stránky: 1,  2   
host - 212.46 (?) 
15.10.2014 14:38, zobrazeno: 10637x

Zdravím,

cca před měsícem jsem zasel nový trávník a díky počasí hezky vyrašil a již teď má okolo 7-8 cm. Původně jsem chtěl sekat až na jaře, ale když to teď vidím, tak nevím... Nečekal jsem, že tak rychle vyroste... Mám tedy počkat do jara nebo posekat ještě teď? Bojím se, že když do toho teď vjedu sekačkou, tak trávník nebude ještě dostatečně zakořeněný...

Díky za radu.

J.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 15.10.2014 14:59

Díky teplému říjnu tráva ještě dobře roste (i když ne tak rychle, jako na jaře). Je jí růst se zastaví až s příchodem nočních mrazíků a poklesem denních teplot pod 10°C. Takový teplotní vývoj zatím ale ještě nejméně týden nehrozí. Proto nechte svůj trávník dále růst a posečte jej až s příchodem zimních teplot. Do té doby vám ještě kousek povyroste, zesílí a zakoření. Ideální výška pro první sečení je cca 10 ÷15 cm. Kvůli riziku výskytu sněžné plísně doporučuji čerstvě vysazený trávník posekat ještě před zimou, nikoli až na jaře.

PS: pokud se jedná o významnější plochu, vyplatí se před sečením takového trávníku zkontrolovat a případně dobrousit ostří sekacího nože

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 212.46 (?), 15.10.2014 15:11

Díky za radu, tak nějak jsem si to i myslel... Asi tedy počkám na přelom října a listopadu, kdy se to má trochu zlomit a pak posekám. Ty 2-3 cm by mohl trávník za ty dva týdny ještě stihnout... Jedná se cca o 600 m2, budu pořizovat novou sekačku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 16.10.2014 8:37

Dobrý den,

pokud jste zasel před cca měsícem a tráva je již 8 cm vysoká, tak já bych pořádně nabrousil sekačku a první seč udělal při výšce max. 10 cm. Vyšší se moc nedoporučujej. Posečte vždy však max. 1/3 výšky a do zimy bych pak vzhledem k počasí a srážkám provedl ještě další cca 2 seče, tak aby jste se dostal na optimální výšku seče 3.5 - 4 cm před zimou. Důležité je opravdu snižovat výšku postupně. Pokud ji necháte vyrůst 15 cm a pak budete sekat třeba na 5 cm tak to bude pro trávu jednak velký stress a také hrozí větší riziko vytrhávání díky slabým kořenům. Pro lepší zakořenění je lepší sekat dříve a časteji. Také bych nyní pohnojil podzimním hnojivem s vyšším obsahem draslíku, tráva lépe zakoření a přečká zimu. Tím, že uděláte do zimy ještě cca 3x seč tak Vám také více zhoustne což bude jenom dobře. Jinak tráva dokáže růst od již 3 st. celsia i když je to velice pomalé. 

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 16.10.2014 9:32

Připojil bych se k Martinovi, sekal už teď. Podle trávníkářů (Tagro) se může porost zkrátit maximálně na polovinu. Ale nenechat nový narůst víc než 8-10 cm. než začne poléhat - což se na podzim stává častěji, Když porost sesekáte, zastaví se jeho růst nahoru, začne intenzivněji zakořeňovat, odnožovat. Když přijde pár ranních mrazíků a zase se oteplí, tráva poroste pomalu dál. Velký rozdíl je mezi intenzitou růstu jednotlivých druhů kostřav, ještě větší mezi růstem jílků, jílků a kostřav (jestli to je trávník pro intenzivní chození).    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 16.10.2014 10:20

Postupné sečení - souhlas, je to určitě lepší, než sekat větší délky najednou. Ovšem sekat čerstvě vysetý trávník o délce 8 cm - vždyť to jsou jen takové zelené tenoučké vlásky, s pidikořínky. Já osobně bych do takového porostu se sekačkou nešel, počkal bych na hlubší prokořenění. Vůbec nevíme, jak hustě si pan tazatel trávník vysel. To je také důležitý rozhodovací prvek. Mohl mu narůst řídký, obrazně jako vlasový porost na temeni hlavy starce a nebo jako pažit zvící štětin zubního kartáčku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 16.10.2014 11:00

... no, taky záleží na stroji, kterým se sekání bude provádět. Protože pro stejné otáčky motoru vychází jiná obvodová rychlost konce nože a jsou i další faktory, jestli nůž bude šetrně sekat nebo spíše silou trhat. Preferoval bych tedy pro první sekání stroj, který má záběr menší a případně i nižší otáčky. Z těch mnoha sekaček co mám v portfoliu by u mne k výše uvedenému vyhovoval poze stroj Bosch Rotak 34 s nastavenou výškou č.6.

Další fintou je utáhnout povrch válcováním a sekat tři dny poté, až se tráva postaví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 16.10.2014 11:35

Taky se postavit nemusí.Pokud byla plocha před setím rovnoměrně do hloubky prokypřena, trávník zakořenil, a v tom případě se kloním k letošnímu zakrácení... na nic nečekejte.Pokud je k dispozici vřetenovka, byla by ideální volbou, a pokud není, zbývá rotační nožová.V tom případě bych kosil s čersvě přebroušenými noži.Pokud bude v následujícím období a v zimě sucho... zavlažit.Slepice jsou potvory hrabivé... na plochu nepouštět!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 16.10.2014 11:43

no, sekat opatrně 600 m ruční vřetenovkou bych nechtěl a na jedno sekání se ji nevyplatí kupovat. Je však možnost si na první seč pozvat firmu s motorovou vřetenovkou a svou rotační kupovat až před sezónou 2015... Přeci jenom prvních 6 měsíců jsou záruční podmínky příznivější z hlediska důkazního a je lepší v prvních měsících po nákupu nechat stroj běhat (než nechat ležet).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 16.10.2014 12:03

Ono 600 m² je vážně velká plocha... ale když se převede na formát 20x30m²,zdá se to snesitelnější.

a svou rotační kupovat až před sezónou 2015,...

...a proč né rovnou dnes, když je nejvíc potřeba, a když posézonní slevy jsou tak příjemné, těžko se jim odolává.Na dobu před Vánocemi(kromě povánočních slev),a před novou sezonou většina zboží podraží.Jedinou nevýhodou je, že záruční doba počíná ubíhat zároveň s nákupem zboží, a nepřestane ani po dobu,co stroj přes zimu leží v koutě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika