Kde pořídit substrát



Stránky: 1,  2,  3   
host - 65.169 (?) 
13.4.2015 9:39, zobrazeno: 13413x

Dobrý den, rozhodl jsem se zničit starý trávník a pokusit se vytvořit zcela nový. Pozemek cca 200 metrů, lopatou jsem odstranil starý trávník (postupně jsem odstarnil celou horní vrstvu jako koberec), nemám již sílu to celé rýt, ale pokusím se horní vrstvu alespoň dostatečně rozdráždit vertikutačními hráběmi. Ted však řeším ještě nejakou výsevní vrstvu, kterou bych lehce zvrásněný podklad přikryl a do ní zapracoval novou trávu. Nemohu však nikde dohledat, zda se nějaký výsevní substrát na trávník produkuje. Mohli byste mi prosím poslat nějaký odkaz? (všechen kompost jsem jiz vypotřeboval na záhonky :-) 

Děkuji, J. Železný

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 13.4.2015 10:05

Dobrý den,

pokud máte na mysli vylehčený průmyslově vyráběný substrát tak se obraťte např. na firmu Agro, jsou schopni Vám jej dodat i ve velkých Bigbag balení. Nicméně nepíšete o jak silnou vrstvu má jít? Pokud se hodláte zabývat vrstvou cca 10 a více cm tak má smysl to řešit, pokud ne a jde Vám jen o pár cm, tak očekávaný dlouhodobý efekt nebude valný. Napiště mne o jak silnou vrstvu jde, kolik do toho můžete investovat, dám Vám několik variant jak to lze pořešit. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.169 (?), 13.4.2015 10:17

Dobrý den, díky za reakci. No vzhledem k tomu, že půda mi po odstranění vrstvy se dosavadní trávou přijde dost tuhá, částečně jílovitá, přišlo mi přisypání nějaké další vrstvy rozumné. Měl jsem na mysli tak cca 2 cm, aby se v tom semínka mohla alespon zakořenit, pak pokračovat do rozvrásněné současné půdy a pak už se zbytkem nějak probíjela. Ale to je má představa, moc si nedokáži reálně představit, jak kvůli vytvoření vrstvy 10 cm z původní hlíny celý pozemek přerývám a rozbíjím rýčem ty vyryté kusy. Tak jsem to chtěl alespon symbolicky posypat, zasadit semínka, a udusat naplněným kolečkem, které bych po pozemku sem a tam povozil. Přijde Vám to rozumné?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.169 (?), 13.4.2015 10:48
A nebo mě napadlo půjčit si někdě kultivátor, zrýt tu současnou zem jím a zkusit to vysadit, ale nevím, která varianta je lepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 13.4.2015 11:30

Dobrý den,

předpokládám, že pokud jste toto udělal tak chce mít asi pěkný trávník, na jílovité půdě to lehce nepůjde a výsledek z toho jak to plánujete udělat nebude nic moc a budou do jen vyhozené peníze. Trávník potřebuje předevší vzduch, živiny a vláhu. Je potřeba vytvořit vzdušnou cca 10 - 15 cm vrstvu. Tedy udělejte to tak, že na současnou vrstvu navozte písek ideál je křemičitý (3 - 4 cm)  prokypříte celé třeba tím rotovátorem (pokud to půjde) do hloubky min. 10 cm. Současně je možné do toho přidat právě ten lehký trávníkový substrát, který je defacto směsí rašeliny, kompostu a písku. Vznikne Vám tak vylehčená horní vrstva do které pak osejete. Horní vrstvička 2 cm lehkého substrátu nemá význam, budete Vám hrozně rychle prosychat a ničemu to nepomůže. Válcovat je potřeba válcem, lze si jej půjčit, to jak jste to plánoval dělat je upřímně nesmysl a vyhozené peníze. Kolečkem by jste to udusal moc a navíc by jste tam měl jen díry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 65.169 (?), 13.4.2015 11:48

No, tak to mě čeká pěkná legrace. Bydlím v Praze-Podolí a nemám moc zkušenost s objednáváním písku :-) či půjčením strojů. Máte někdo zkušenost s půjčením na Praze 4? Snažím se to vzhledem k ne příliš vysokému počtu finančních prostředků na účtu vykonat co nejvíce svépomocí, ale teď mám hnědou zahradu a musím to nějak řešit :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.169 (?), 13.4.2015 14:20

Ještě jednu věc, je nějaký zásadní rozdíl u křemičitého písku? Našel jsem si tuto nabídku, měl bych za cca 1000 Kč 200 kg tohoto písku včetně dopravy, jen nevím, zda je třeba kvalitnějšího či zda tento postačí. Popravdě řečeno si nejsem jist, zda bude stačit i množství, ale odhaduji.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 13.4.2015 15:10

Dobrý den,

 ještě jednou, již jsem Vám odpověděl v předchozím příspěvku 200 Kg je jako když plivne, počítejte že budete na 200 m/2 potřebovat tak min 6 m/3 aby to mělo smysl. Kupovat písek po pytlích je ekonomická sebevražda. V křemičitém jsou rozdíly, ale není to potřeba u Vás řešit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 13.4.2015 14:54

Možnosti v Praze 4 neznám, ale zkuste hledat na netu, nějakou půjčovnu strojů určitě najdete a co se písku týče, tak minimálně nějaké Deponie ve Vašem okolí bude, tam Vám zajistí i dopravu. Cenově, nejlevnější je písek říční i když není úplně nejvhodnější, jelikož má většinou velkou frakci, lze použít i kopaný (cenově podobný cca 350 Kč / m3) pokud však bude bez jílu, nejlepší je ale křemičitý, který bude také nejdražší, já jej kupuji za cca 1000 Kč/tuna. Také je možné koupit již hotovou trávníkovou zeminu, kterou si vyrábějí buď lepší zahradnictví nebo např. v Praze kompostárna - firma Jena, případně na severu Prahy pak kompostárna v Dolínku. Pro Vás z důvodou dopravy je lepší volit něco v okolí,  i když někdy mohou překvapit. Kompostána v Dolínku má docela dobré ceny.  Orientačně na Váš pozemek musíte počítat s čáskou cca 10 000 - 15 000 Kč. Jenom pro Vaší představu trávíkový substrát, který se prodává i v malém pytlovém balení stojí cca 2 500 Kč/ m3. Pokud by jste jej dal ve vrstvě 2 cm jak jste původně chtěl tak si moc nepomůžete a ještě Vás to bude stát několik tisíc.

Nejlevnější je koupit hodně písku, pokypřit a osít. Tráva když bude hnojená a zalévaná tak dobře poroste lépe v písku než na jílu. Na píscích se zakládají golfová hriště, fotbalové trávníky atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.169 (?), 13.4.2015 16:34

Díky za info, trošku jste mě vrátil do reality :-) Každopádně si asi zítra objednám tak 4 tuny písku. Poté bych si půjčil ten kultivátor, ale rád bych si pro ujištění potvrdil - na současnou tuhou zem rozprostřít ten písek, pak ho tím kultivátorem zapracovat (zarýt, zrýt) do země spolu s hnojivem (mám nějaké na trávu a přidám i cererit), pak přejet válcem, lehce hráběmi rozdráždit povrch, do něj zasít osivo a pak znovu uválcovat? (ten trávníkový substrát asi kupovat nebudu, je to dost drahé).

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika