Kam s posekanou trávou?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 198.206 (?) 
24.3.2009 9:37, zobrazeno: 49271x

Každý rok vymýšlím co udělat s posekanou trávou a zatím mě nic dobrého nenapadlo.  Mám cca 500 m2 trávy, sekám často, protože menší tráva se kosí lépe než vysoká. Problém je však co s posečenou trávou. Domací zváíata nechovám, takže králici nejsou a ani nebudou. Nechávat trávu na zemi odmítám, zůstává pak zaschlá a dusí trávník, sekačku s mulčem nemám a ani neplánuji. Dávala jsem ji do kompostu, ale protože nemám zase tolik zbytků, abych ji něčím proložila, tak tam byla hromada zahnívajícího smradu, který dokonce v létě chtěl i hořet.  Tudy tedy taky ne, tak a už mě nic nenapadá kam trávu dávat.

Poradíte někdo, nebo jak to děláte vy??? děkuji za tipy a rady.

Jana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 36.21 (?), 24.3.2009 9:44

Ja mam tedy rozhodne vice nez 500 m2 travy a kompostuju jedna radost. Ze by mi muj kompost smrdel nebo horel, to se mi doopravdy jeste nestalo. Nejlepsi, co muzete udelat, je zjistit si neco o spravnem kompostovani - i tady je urcite dost informaci. Proste kompost prohazovat, provzdusnovat, v pripade potreby zalevat, pridat pripadne nejake urychlovace atd. (i kdyz ja osobne nic z toho nedelam - ja mam proste pod tresni hromadu, kam vsechen odpad ze zahrady ci vareni nahazu a dal se skoro nestaram... a na podzim jen vybiram krasnou cernou zeminu :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 24.3.2009 10:08

Jano, chcete nesplnitelnou odpověď, nahá -oblečená, pěšky- na voze.

Kompostovaná tráva se sama nevznítí, pokud byste psala o lupíncích z chmelových šištic, to by byla jiná :-). Prostě kompostujte! 500m2 je jak nic, na to Vám stačí jeden větší plastový komposter. Pokud do něj občas přihodíte listí, nebo drť z větviček, kompost bude jako víno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 198.206 (?), 24.3.2009 12:12

Pane, kdybych to neviděla na vlastní oči, nikdy bych neuvěřila. Nemyslím, že by tráva hořela plameny, ale   mrknu do zahrady a vidím jak se mě kouří z kompostu. Začala jsem rychle trávu rozhrábavat a to se začlo čudit ještě víc, tráva byla naprosto vřelá a uvnitř černá. Nevím co to byla za chemický proces, ale v každém případě jsem měla nahnáno že to blafne a nedejbože podpálím i sousedovy budky se slepicema!! Ještě jsem udělala tu blbost, že jsem ji trochu zešlapala, aby se ji tam velzlo víc. Jo chybama se člověk učí a někdy i mučí, že jo?!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 24.3.2009 12:50

To je typické samovznícení z akumulace tepla, jste klikař, nemám Vám důvod nevěřit. Ale nehořelo to. Pokud byste měřila teplotu, tráva byla, jak správně napsala  vřelá a černá, ale ne zuhelnatělá. Samovznícení, kdy dojde k tomu, že centrálně je jemné šedé jádro spálené hmoty a rudě žhavý střed se u malého množství trávy takřka neobjevuje. Zmíněné chmelové lupínky dokáží ale "blafnout" již při vrstvě několik desítek centimetrů silné.

Pokud budete mít s kompostem jistotu, stačí prolít trávu lehce vodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.4 (?), 20.3.2012 14:45

Dobrý den,

vím o čem mluvíte. Také mi chytla tráva, kterou jsem sekala a dávala na jednu hromadu. Bylo to za domem u malého plotu a když jsem se jednou vrátila domů, plot ohořelý... Evidentně tráva chytla plamenem. Také jsem nevěřila a napadlo mě i úmyslné založení. To se ale nepotvrdilo a tak již trávu "neskladuji" :-).  Naštěstí byla kolem pouze kamenná zeď a tak nedošlo k požáru. Jsem ponaučená.

Takže lidičky věřte, že je to možné! Vilma

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.58 (?), 14.4.2009 10:21

Jak velký kompostér mi doporučíte na trávu o rozloze cca 600m2? Plastový kompostér od firmy AL-KO, stačí objem 350litrů nebo potřebuji 700litrů, je to okrasná tráva sekaná cca jednou týdně, někdy i častěji, budu přidávat i nějaké drobnosti z domácnosti a ze zahrádky, děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 239.17 (?), 24.3.2009 13:31

Trávu z 22 arů kompostuji a sešlapávám, protože sekám vysokou trávu se semeny a využívám vzniklé teplo k jejich likvidaci. Občas dávám do kompostu sklizeň různých plevelů a následné překrytí posekanou travou je také spolehlivě ničí. Za týden je hromada krásně slehlá. Kompost je cítit jenom během tepelného procesu, který trvá asi týden. Zavání jako dobře obsazená králíkárna. Dospod kompostu dávám shrabané listí, potom co rok přináší a když je velké sucho zaleju. Kompost je biologicky aktivní, při přehazování v zimě v něm nacházím krom jiné havěti i ponravy zlatohlávků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 24.3.2009 15:11

Také to tak dělám, slovo cítit je však slabé slovo, smrdí to jak bolavá noha, raději jsem přesunul kompost z dosahu převládajícího větru od sousedovy zahrady. Docela mi ho bylo líto.Tráva někdy neshnije a vytvoří se spečený koláč. Od té doby raději dávám trávu na kompost tak, aby se napřed trochu prosušila, třeba na tom kompostu, nedochází tím však k teplému procesu a ničení semen. Při přehazování kompostu nacházím ponravy chroustů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 239.17 (?), 24.3.2009 15:53

Ponrava zlatohlávka je na pohled stejná jako chrousta. Občas s plevelem se dostane i trochu země s drobnou faunou do kompostu.  Myslím, že mu to prospívá.Také když likviduji jahody. Důležité je kompost občas zalít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika