Jesenné hnojenie trávniku - má vôbec zmysel?



host - 7.3 (?) 
25.10.2014 18:57, zobrazeno: 6655x

Nie je jesenné hnojenie trávniku len reklamným produktom predajcov hnojív? Moja skúsenosť je, že s trávnikom je to rovnaké, či zabudnem, alebo dám na jeseň hnojivo. Aké sú vaše skúsenosti? Je potrebné špeciálne hnojivo a kktoré termíny sú tie najvhodnejšie?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 25.10.2014 19:30

Draslík a fosfor má smysl dávat kdykoliv napodzim, ale nejlépe po podzimní vertikutaci (tedy na přelomu září a října).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 12.64 (?), 26.10.2014 0:40

Ale prave jesenne hnojiva pre travnik su bez fosforu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 26.10.2014 1:00

tak nevím jaké máte hnojivo na mysli, ale fosfor můžete dávat v kteroukoliv roční dobu. Lovogreen to má NPKMg jako sezónní 20+5+8+2 a jako podzimní 10+5+20+4.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 26.10.2014 10:14

Dobrý den,

podzimní hnojivo by mělo mít vždy především zvýšený obsah draslíku a snížený obsah dusíku, draslík je tam z důvodu podpory kořenového systému. Obsah Fosforu pak bývámvětšinou buď stejný nebo i mírně nižší, dokonce jsou i zcela bez fosforu oproti běžnému sezonímu hnojivu. Zvýšený obsah Fosforu je pak většinou u hnojiv používaných při zakládání nových trávníků nebo při přesevch, z důvodu rychlého zakořenění. Poměr NPK bývá však u řady výrobců hnojiv různý. Moje zkušenosti jsou především z hnojiv značek Everris ( Scotts ), Pure či Cuxin. Existují na trhu i profi podzimní hnojiva ( Pure ) u kterých výrobce tvrdí, že k uvolňování dusíku dochází jen při určité teplotě, tak aby zbytečně nepovzbuzoval trávu v růstu když má "odpočívat". Jinak obecně bych doporučil podzimní hnojení právě v tuto dobu, tedy konec října. V září ještě hnojím sezoním a menší dávkou. Zda používat obecně hnojiva na trávník ano či ne, tak na to asi neexistuje odpověť jelikož každý má trávník v jiných podmínkách (půda, závlaha, zatížení atd) a jiné nároky na jeho kvalitu. Obecně trávníky méně sečené a zatěžované potřebují daleko méně péče a živin než trávník u domu, který je denně zatěžován a často sekán.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 11.190 (?), 26.10.2014 12:31

Zdravim Martin. Vdaka za podnetne informacie. Otazka nebola ci hnojit travnik vseobecne, ale skor ci je vobec potrebne hnojit aj na JESEN a aky to ma efekt.

Pouzivam travcerit a jesenny je prave bez fosforu. K bezfosforovym hnojivam pristupili aj niektore znamejsie firmy ako napr spominana fi scotts. Motivacia vysla z dopadov na zivotne prostredie a vyskumov, ze rozsiahle hnojenie travnikov sposobuje kontaminaciu spodnych vod. Najma ak su v hnojive zlozky rozpustneho alebo rychlo dostupneho fosforu. Pritom vacsina podnych typov ma prirodzene dostatok pomaly sa uvolnujuceho fosforu, co pre ucely travniku asi staci. Pripadne staci pohnojit hnojivom ktore obsahuje aj fosfor raz za par rokov. Iny pripad je ak pouzivame na pravidelnu zavlahu studnicnu vodu, ktora je kontaminaciou pomerne bohata aj na zluceniny fosforu. Takto dostane travnik vzdy nejaku mensiu davku. Uvolnovanie fosforu z nerozpustnych mineralov je zalezitost bakterii, ktore ale potrebuju dost dusika.  Preto dostatocne a kvalitne hnojenie podmienuje dostatocny prijem fosforu, aj v pripade ked hnojivo fosfor neobsahuje.

Treba spomenut, ze travnik ako taky je menej narocny na prijem fosforu ako ine zahradne rastliny. Nie je tak jednoduche aplikovat kompost, hnoj, a ine hnojiva zo zahradky na travnik, co sa da jednoducho pre stromky a mensie rastliny. Na druhej strane je travnik viac odkazany na komercne mineralne hnojiva. Ak sa cast fosforu pochadzajuceho z hnojiva nespotrebuje, moze sa hromadit a kontaminovat podu. A pritom mozno travniku chyba hlavne resp len dusik, najma pocas sezony. Na jesen mozno aj draslik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 26.10.2014 14:00

Děkuji za zajímavé informace. Podzimní hnojení má určitě smysl pro ty co mají trávník slabý, celkově trpící nedostatkem živin apod. Na jaře je to pak znát. U dobře ošetřovaného a celkově správně a ve vhodné půdě založeného trávníku nebude výpadek hnojení moc znatelný.

   Osobně se snažím nyní hnojit co nejvíce organickými hnojivy,  pokud to mohu srovnat s hnojivy z běžné obchodní sítě tak je tam rozdíl v rychlosti růstu trávy. Soused používá ta standartní a pokaždé co pohnojí tak tráva roste jako blázen, je to pak taková houpačka. Mne roste poměrně stabilně po celou sezonu. Problém u běžných hnojiv je v uvolňování a vyplavovaní dusíku, kdy se velká část dusíku bez užitku vyplaví, proto je pak nutné hnojit častěji, což je jednak neekonomické a také neekologické. Profi hnojiva např. od Everrisu, Compa či od Agro Profi pak používají technologie řízeného uvolňování dusíku, obalení polymerem. Výsledek je pak znát.  Samozřejmě vše je komerce, před cca 20 lety tady nikdo neřešil hnojiva na trávník jako nyní. Nic pořádného nebylo, používalo se jedno NPK a také to stačilo :-). Myslím si, že také bude hrát velkou roli velikost trávníku a jeho zatížení. Bohužel dnes většina nových RD má menší plochu trávníku než tomu bylo dříve, trávník je pak logicky více namáhán a proto potřebuje intenzivnější péči. Kdo má kolem domu velkou zahradu se sadem ten to řešit nemusí. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 13.38 (?), 26.10.2014 16:13

Zalezi aj na vyske travnika, ktory ma prezimovat. Raz som ho nechal vysoky, pod vplyvom rad, ze takyto nevymrzne. Asi to mal tazke vyzivit, pretoze chytil nejake plesne (ani zima nebola moc dobra - vela snehu). Myslel som, ze budem musiet dosievat cele plochy, ale nejako to v priebehu jari travnik zvratil a v lete uz nebolo poznat "stare rany". Odvtedy si dam zalezat, ze ho v decembri, ked je pekne pocasie, riadne na nizko pokosim, a takyto prezije velmi pekny. Skoro som reklamoval vertikutator na jar, ked som si ho pozical z miestneho zzahradnictva. Mnozstvo plste bolo radovo mensie ako z predchadzajucej sezony, ked bol travnik na zimu nechany vysoky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.162 (?), 26.10.2014 14:16

Uvolnovanie fosforu z nerozpustnych mineralov je zalezitost bakterii

Spíš hub, které ho potom předávají rostlinám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika