Dosetí či počkat?



Stránky: 1,  2   
host - 214.41 (?) 
25.5.2015 14:01, zobrazeno: 11090x

Zdravím,

mám ještě jednu prosbu na místní experty. Minulý rok na podzim jsme zasadili trávu a pohnojili, konec října, na jaře trochu doseli a opět pohnojili. Některá místa jsou úplně super, hustě porostlá, bez problému. Některé je ale bídné, viz. foto, je pravda, že zde už byla zavazena jiná zemina, ale řekl bych celkem kvalitní, mám se ještě jednou pustit do dosetí nebo počkat, zalévat, sekat a v létě či před ním opět pohnojit a nechat té trávě sezonu, dvě?

Děkuji předem všem.

Jarda


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.5.2015 14:23

Dobrý den,

Jardo, podle fotky bych nakypřil, dosel a třeba přikryl slabou vrstvou substrátu a záleval. Pokud jen pohodíte směs bez nakypření půdy tak vám vzdejte max. 10 %. Pokud to necháte a budete sekat, tak k samovolnému zahuštění dojte možná za rok, pokud dříve volná místa nezabere plevel. Tráva Vám trsnatí, což je známka i toho, že půda asi nic moc, podle fotky je docela suchá, ale je to fotka tedy berte to s rezervou. Podívejte se pro zajímavost do diskuze "Travni smes na slunná místa" kde si amatér dá práci s přípravou půdy, vhodnou směsí a dal tomu péči. Za 2 měsíce má trávník jak někteří ani za roky. Půda je pro trávník dle mne naprostý základ, přesvědčil jsem se o tom sám, kdy na jedmom místě jsem se měsíce trápil a stále trávník nebyl kompaktní a paradoxně měl v tomto místě nejvíce vláhy.  Vyměnil jsem půdu a během měsíce a půl jsem měl super hustý trávník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 25.5.2015 15:23

Dik za pochvalu pane MartineS.:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.41 (?), 25.5.2015 16:05

Dobrý den Martine,

moc Vám děkuji za za podrobný popis a doporučení. Ohledně kypření půdy, máte na mysli jí ještě nyní vzít nějakým kultivátorem či rotavátorem? Trochu se toho bojím, abych to celé nezničil, ale to je jen obava amatéra wink Jinak na tomto místě je to asi nejhorší a to jak jsem psal, nebyla úplně levná půda... Ostatní vypadá zhruba jako na další fotce, sice žádný zázrak, ael aslpoň ne taková bída cool Na doporučené forum mrknu, děkuji.

Jarda


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.5.2015 16:42

Jardo, pokud se jedná o novou navážku zeminy tak bude stačit když ručně pomocí nějakého kypřiče půdy narušíte povrch půdy a dosejete, případně pokud máte možnost koupit křemičitý písek tak jej tam trochu zapracovat hraběmi, dosít a osivo a to též mírně zpracovat, zaseket do pudy a zalévat. Kvalitu půdy nelze podle fotky zcela poznat, nicméně podle vývoje trávníku to na nic moc lehkého nevypadá. Pokud se dobře oseje a je to kvalitní směs tak v této době to již musí být super. Trochu Vám nepomohl ten termín založení trávníku i když loňský podzim byl mírný. To, že půda nebyla levná věřím, viděl jsem prodávat jílovitou ornici i za 700 Kč/m3, pokud nejste z oblasti kde je písčitá půda tak sehnat kvalitu za rozumnou cenu je téměř nemožné. Na trávník je lepší když chci šetřit koupit hodně písku a v poměru cca 40 / 60 promíchat se "slušnou" zeminu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 79.200 (?), 25.5.2015 23:23

Martine,

děkuji moc, máte pravdu, čekal jsem to rozhodně lepší, na druhou stranu to u nás nikdo neměl extra růžové, pokud si nenavozil na pozemek několik tun, my stáhli původní o cca 10 cm, navezli slušnou, řekl bych písčitou a zbytek, kam nezbylo jsem zavezl právě nějakou jílovitou ornicí...

Jen se optám ještě na ten postup, jestli mohu. Kypřičem půdy tedy naruším povrch, poté hned doseji, přeohodím trochou nějakým substrátem a přimíchám křemičitý písek k tomu? Mám ho vysypat a pak hraběmi roztahat? Pak tedy zalévat a hnojivo nyní žádné?

A poslední věc, ten kypřič stačí nějaké menší? Moc se v tom nevyznám, tak se omlouvám možná za hloupý dotaz.

Děkuji Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 26.5.2015 9:45

Dobrý den,

kypřičem mám na mysli něco ve smyslu zahradní motyčky která má na jedná straně ostré trny nebo ruční kultivátor (3 ohnuté "drápy"). Pokud se Vám chce tak vhodný postup je asi tento :

 Proveďte airifikaci vidlemi, zapravte tam pokud to půjde písek a pak ještě lehce nakypřete současný povrch (do cca 5 cm), lehce přehrábnout. Pokud použijete trávníkový substrát smíchaný s křemičitým pískem (doporučuji dodat + 20 %)  z výroby je jej tam hrozně málo, tak poté pokryjte rovnověrně celou plochu substrátem cca 2 cm silnou vrstvu. Osejte a lehce zasekejte osivo, můžete pak ještě "pocukrovat" zbytkem substrátu s pískem a uválcovat nebo pomocí např. prkýnek přívázaných k botě ušlapat aby fungovala vzlínavost vody. Pak lehce zálevat aby substrát neprosychal.

Je lepší udělat větší celistvou plochu než jen malá holá místečka, původní tráva pokrytá substrátem rychle proroste a nová ve větší ploše rychleji vyklíčí a zapojí se. Pokud se dosévají jen malá míta pod cca 0,3 m/2 tak je klíčivost menší z důvodu toho, že okolní tráva bere světlo, živiny a celkově konkuruje té doseté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 214.41 (?), 27.5.2015 9:42

Dobrý den Martine,

moc Vám děkuji za radu a podrobný popis, jen bych se u toho optal v rychlosti na pár věcí. Vidlemi udělám menší dirky, to k začátku, po dosetí tím zasekáním myslíte, abych to opět vzal vidlemi či motyčkou? A poseldní věc, ohledně trávníkového substrátu, máme zahradu necelých 300m2, netušíte na ty cca 2 cm, kolik mohu potřebovat? Díval jsem se na různé pytle od AGRO či SOL, ale připadá mi, že bych jich musel mít mnoho nebo poté na prodej volně loženého trávníkového substrátu.

Děkuji Vám a přeji fajn den.

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 27.5.2015 10:42

Dobrý den Jardo,

zasekáním osiva se má a mysli lehce hraběmi, ideální jsou na to takové co mají dlouhé husté a tenké trny. Pokud se toho bojíte tak to osejte na 2x tedy jednou v jednom směru pak lehce přehrábnete a pak křížem a opět lehounce přehrábnout. Pokud je většina osiva přikryta cca 2 - 5 mm vrstvičkou substrátu (zeminy) tak klíčí nejlépe. Myslem jsem, že chcete dosévat jen špatná nezapojená místa proto jsem doporučoval ten substrát, který je docela drahý. Pokud checete přesít celou zahradu tak je to na Vás, ale spotřeba při vrstvě 1- 2 cm je jeden 50 l pytel na cca 6 m/2, pokud přidáte písek tak to bude na cca 7 - 8 m/2.

Pozor na koupi volně ložené trávníkové zeminy, tam je obrovské riziko plevelů, Výhodou průmyslově vyráběných substrátů je to, že neobsahují plevele a na tyto drobné opravy a přesevy se hodí nejlépe. Samozřejmě lze koupit i volně ložené substráty pokud bydlíte nedaleko místa kde je vyrábí, nebo se dají koupit ve větším balení tzv. biggag. Moje zkušenosti jsou ze substráty na trávníky Agro a Bauhaus, Sol znám také, měl by být levnější, ale v mém okolí jej nikdo nebere. Nejlepší mne přijde substrát Bauhaus, vyrábí se v Německu, daleko lépe drží vodu (je vněm více kompostu - humusu), nebosahuje zbytky dřevní hmoty jako někdy Agro a má v sobě daleko více písku. Ten rozdíl v písku je markantrní, cena stejná. Písek stejně ale vždy přidávám, je to logické písek je těžký a hodně by to zdražovalo dopravu, proto je ho v substrátech tak málo. Nicméně na pokrytí 300 m/2 to nebude úplně levné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.41 (?), 27.5.2015 15:08

Dobrý den Matine,

děkuji moc, tak to jsem tomu já špatně rozuměl, jak jste psal rovnoměrně 2cm, tak jsem myslel, že mám vzít celý pozemek laugh Optám se na poslední tř věci a už Vás nebudu (snad) otravovat, při zakládání trávíku i na dosetí jsem použil od AROS hřištní smě, jestli to je dobrá volba a ohledně toho křmičitého písku, to normálně seženu také nějaký pytel jako v Buhausu, OBI, atd? Včera jsem byl v Hornbachu a tam ho nenašel, pokud jsem hledal správně. A poslední věc, předpokládám, že poté mám zalévat pravidelně a lehce, jak píšete, když ovšem za necelé 3 týdny budu pryč (na týden), pokud nevuižiji souseda, mám zalít nějak extra více? Zase extrémně také ale asi není dobré, že? 

Děkuji a přeji fajn den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika