Broušení vřetenové sekačky Brill



Stránky: 1,  2   
host - 219.2 (?) 
3.6.2012 23:48, zobrazeno: 27655x

Dobrý den, už to tu bylo diskutováno v r. 2009, že se vřetenové sekačky brousit nemusí, ale přesto chci tuto diskusi obnovit: cca 4 roky mám Brill Razorcut 38 a mám pocit, že seče stále hůře. Nože nejsou vyloženě ostré. Dnes jsem se v hobymarketu díval na stejný model sekačky a nože a nožová lišta byly neporovnatelně ostřejší. Jaké tedy máte kdo zkušenosti s ostřením nožů těchto sekaček? Dle mého názoru to nutné čas od času je - jak ale na to? Děkuji, David Š.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 106.250 (?), 4.6.2012 10:32

Jak na to a jestli je to potřeba Vám neřeknu, ale rád Vám sdělím své zkušenosti se servisem a sekačkou Brill. 

cca. po 15-ti sečeních začaly problémy. Sekačka vynechávala stébla trávy. Zkoušel jsem ji tedy seřídit dle návodu a přiložených papírků. To se mi ovšem nedařilo, tak jsem ji odvezl do autorizovaného servisu Brill a požádal jsem je o seřízení. Sekačka tam byla přesně 14 dní. Musel jsem se již ozvat, aby mi ji konečně dali zpět. Když jsem si pro ní přišel nestačil jsem se divit. Nože vřetena byly dotaženy až na doraz na spodní nůž tak, že se s tím pomalu nedalo tlačit a vydávalo to hrozné zvuky. Když jsem jim řekl, že by tato sekačka měla být bezdotyková tak na mě koukali a nechápali co jim řikám. Pán tvrdil, že to tak má být a že to bude stát 600kč. Nakonec mi tedy řekl ať si přijdu druhý den. Druhý den mi pán řekl že to seřídit nejde, že je něco s vřetenem, ale peníze za seřízení chtěl. Nakonec to svedl vše na mě. Přitom seču udržovaný nový trávník bez větviček a sekal jsem 15x. Nakonec mi řekl, že by vřeteno chtělo přebrousit. Když jsem mu řekl, že se tato vřetenovka nebrousí (což je napsáno i v návodu a proč brousit když je sekačka skoro jako nová), tak zase koukal a nechápal. Ted´ jsem sekačku reklamoval a budu měsíc čekat na vyjádření :(docela zklamání

Takže jestli brousit a nebo ne nevědí ani samotní servisy. Nicméně si dávejte pozor kam a komu svou sekačku svěřujete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 108.254 (?), 4.6.2012 15:32

Když jsem si ji na jaře kupoval, tak na můj dotaz, jak je to s broušením vřetene mi bylo řečeno, že se toto vřeteno brousí " na kulato" a jelikož je to atypické, tak se to řeší výměnou vřetene (dáte svoje ojeté a dostanete nové). Jak je to s cenou a jestli to tak funguje, nemůžu posloužit, sekačku máj funglovku.

P.S. Kdyžtak si vygoglujte dealera zahradní techniky v Hořoměřicích u Prahy, tam jsem ji kupoval

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.56 (?), 6.6.2012 17:12

Dobrý den, zatím jsem nic podobného neřešil, ale na dotaz co s tupým vřetenem mi v Brillu odpověděli že broušení vřetene je technologicky pro běžného brusiče velice náročné zejména na přesné uchycení a následné nabroušení, a proto že nabízejí nová vřetena za a teď už bohužel nevím tu částku, ale tuším že to bylo právě kolem těch 600,- jak se píše výše. Je to asi tři roky zpátky a nebylo nového vřetene potřeba tak se mi ta cena vykouřila z hlavy. U zánovní sekačky je to na reklamaci. Pokud neuspějete poštete ji rovnou do Třince dovozci- ti reklamace posuzují.

Z.F.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 59.153 (?), 12.7.2012 13:56

Vřetenové sekačky se rozhodně brousit musí, jak spodní nůž tak i vřeteno. Spodní nůž lze nabousit nakulato, vydrží mnohem více provozu než klasické ostří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 102.82 (?), 7.9.2012 22:48

Dobrý den, jelikož sem pracoval v servise pro údržbu zahradní techniky jako mechanik, rád uvedu věci na pravou míru. To, že se,,vřetenovky´´ nemusí brousit je uplná blbost, i ten sebelepší břit se sekáním otupý, ba co víc, ostří ztrácí na své kvalitě i postupem času a to bez jakéhokoliv použití (samozřejme, že ne tak rychle jako při sečení). U nových sekaček (bavím-li se o hobby zn. jako BRILL, GARDENA atp... cca kolem 4000,-) se občas musí nůž seřídit už po prvních pár sečích za pomocí proužku papíru a to tak, že radši 10 x přitáhnu/ povolím cca po 1/16 otáčky střídavě po obou stranách (dle potřeby), než o kousek přetáhnout, což výrazně zhorší ostří a kvalitu seku. Pokud se nám nůž jeví jako nedostatečně ostrý, je možno si pomoci přelapováním brusnou pastou tak, že vřeteno roztočíme proti směru sečení(po demontáži kola a hnaciho pastorku) a za stálého přidávaní pasty, jemně a rovnoměrně přitahujeme nůž k vřetenu (jedná se o setiny až desetiny mm). Avšak čas od času musíme vřeteno nechat nabrousit a to firmě, která to opravdu umí, protože se jedná o úkon velice pracný a jemmny, s vysokým nárokem na přesnost a nutností vlastnit zařízení o velikosti solidního soustruhu. Pozor na,,garážové kutily´´, kteří vám to udělají levněji, ale to jen a pouze přelapováním!!!  Vzhledem k pořizovací ceně sekačky je broušení celkem drahé (cca 1000,-), ale lepší sečení, než dobře nabroušenou a seřízenou vřetenovou sekačkou nehledejte - není, pokud neberem v potaz sekačky na golfové greeny za několik set tisíc (obdoba holicího strojku ve větším).

Doufám, že moje sdělení pomůže k více spokojeným majitelům a méně spekulacím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 5.165 (?), 17.10.2012 18:58

Hezký den, 

ano tento pán má pravdu a ví o čem mluví. Mohu jeho slova jen potvrdit.Tvrzení hobby vřetenovek, že se jedná o bezdotykové stříhání travního stébla nebo, že se vřeteno nemusí brousit vyvrací jednoduché přirovnání s nůžkami, protože vřetenová sekačka je obdoba nůžek. Zkuste bezdotykově nůžkami něco přestřihnout nebo používejte nůžky 5 let a porovnejte, zda tak pořád stříhají jako, když byly nové.

Bohužel má pravdu pán i s cenou, protože se opravdu pohybuje kolem 1 000 Kč.

Asi se do diskuzí nesmí vkládat odkazy apod. ale nevím, jak vás mám tedy nasměrovat, kde například broušení provádějí a kde jsem si já nechal vřeteno nabrousit. Zkrátka jsme jej poslali poštou na Severní Moravu do Frýdku-Místku, zbytek si musíte najít. Poradím jen, že stránky jsou od typu toho nejpěknějšího trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.198 (?), 17.5.2013 14:26
Dobrý den. Měl jsem obdobný problém a pomohli mi v zahradním studiu v Brně Bystrci. Pán to nabrousil do hodiny, způsob nevim a stálo to 140 korun. Seká to obstojně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 45.254 (?), 23.8.2014 0:06

Znovu oživuji toto téma.

Brillku už mám 2 roky a letos jsem zjistil, že už to není to pravé, používání se projevilo na kvalitě, některá stébla to nebralo vůbec, jiná jenom pomačkalo - holt jsem občas přesel větvičku, nebo kamínek....

Hledal jsem u strejdy Googla, kde nabrousit, bohužel v rozumném dosahu mého bydliště nic, tak jsem zkusil štěstí u místních brusičů, ti většinou neměli ani ponětí, jak se tato vřetenovka brousí, nebo přiznali, že na to nemají vybavení (nejvíc mě pobavili v místním zastoupení nejmenované švédské firmy, kde prý i poskytují servis a dealerstvi Brillu- jediné co jsem z nich dostal, byla cena za 2 hodiny práce- 600 kč (odhadovaná doba výměny vřetena- originálního, které si musím koupit), kolik stojí nové vřeteno, jestli funguje výměna kus za kus atd. to jsem z nich nedostal, prý by se museli kouknout do počítače- který stál před ním...

Tak jsem se nas..l, a dle návodů na tomto fóru jsem si koupil lapovací pastu  (teda doufám, prodali mi brusnou pastu na ventily), sekačku jsem rozebral, pomocí pasty přebrousil a výsledek je značně uspokojivý. Seká krásně!! (jen pro orientaci- časově jsem se dostal do těch 600 kč- a to jsem totální technický antitalent, započítaná je i doba výměny opačně nasazených pastorků..wink)

Brrouk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 21.143 (?), 25.8.2014 13:16

Brusnou lapovací pastu používám také, nicméně nic nerozebírám vřeteno nedemontuji, pouze nanesu na spodní nůž a točím vřetenem opačným směrem a upravuji přítlak. Brousí se o sebe vřeteno s nožem bez toho aby hrozila změna úhlu. Dělám to tak 1x do měsíce. Výsledek je celkem slušný i když s profi strojním nabroušením se to nedá úplně srovnávat (to stačí max. 1 x ročně), ale lepší než nic nebo špatně nabroušené. Docela mne zaujala ta poznámka, že jste sekačku rozebíral, mohu se zeptat jak ste to tedy brousil?  Děkuji.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika