Aerifikace



Stránky: 1,  2,  3   
host - 231.192 (?) 
25.3.2015 9:04, zobrazeno: 25479x

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda nemáte někdo zkušenosti s aerifikací? U nás v půjčovně zahradní techniky začali nabízet malý motorový aerifikátor. Mám po pěti letech intenzivního využívání dost ušlapaný trávník. Dotaz zní zejména na to, zda před aerifikací trávník prolít vodou kvůli lepšímu průniku aerifikačních válců, či zeminu nechat spíše suchou (předpokládaná hloubka aerifikace je asi 10cm). 

Dále jsem se chtěl zeptat, zda se s aerifikátorem také jezdí tzv. do kříže jako při vertikutaci či jen jedním směrem a zda je nutná nějaká speciální příprava trávníku před aerifikací, např, nízká seč atd..

Děkuji za případné podněty.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.3.2015 9:42

Dobrý den,

půda by neměla být vyloženě suchá a tvrdá, ale také ne mazlavá a blátivá. Pokud ji máte po zimě vyprahlou tak ji trochu prolít můžete, ale pak musíte pár dní počkat. Křížem se běžně nejezdí, trávník je dobré posekat, jelikož pokud budete poté pískovat tak se Vám bude písek lépe rozhrnovat a také budete asi muset nějak shrabat ty válečky co Vám airifikátor nadělá, pokud bude mít tedy duté hroty. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 227.190 (?), 25.3.2015 14:25

Děkuji Vám. To je vlastně fakt, že ta tráva musí být co nejnižší kvůli tomu zapískování. Válečky počítám shrabat hráběmi, křemičitý písek pak plánuji roztahat po zahradě zatahovací sítí co k tomu aerifikátoru půjčují. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kal-el - (13) - 116.244 (?), 25.5.2015 20:46

Ahojte,

chcel by som Vás poprosiť o rady. Pred 3 rokmi nám prerábali záhradu a vysievali nový távnik. Vtedy som trávnik nejak neriešil, čo bola chyba :)
Na navezenú zeminu naniesli cca 3 cm trávnikového substrátu a nasiali osivo.

No a tu sú dve otázky, neviete na základe fotiek určiť, aký približný obsah jednotlivých trávnych druhov tá zmes mohla obsahovať? Názov neviem a už ho ani zistiť nedokážem. Tráva od začiatku určite nie je okrasná, reprezentatívna, skôr mi to príde ako niečo športové. Nejaký malý podiel Kostráv tam bude, ale celkový dojem trávnika je "tvrdší na chodidlo", farba aj bledšia aj tmavá, hrúbka listovej plochy skôr hrubšia, niekde aj 2-3 mm. 
Momentálne mám viacero problémov, závlaha je automatika, 2x týždenne na cca 20 min pri rotačných, 13 min pri sprejových tryskách. Pôdny profil mi príde veľmi hutný, takže sa nevyhnem aerifikácii s veľkým množstvom krem. piesku. 

Tým, že som golfista, musím povedať, že sa mi jednoducho nepáči. Venujem jej viac údržby ako všetci ostatný na ulici a aj tak ju vzhľadovo nemám krajšiu, príde mi jednoducho, že nie som spokojný so zložením druhov, neviem.
Kosím 2x týždenne cca na výšku 3 cm, rotačná, nože brúsené každý mesiac. Hnojené dlhodobými pôsobiacimi hnojivami cca každé 2 mesiace. 

Na fotkách (teda teraz) je trávnik týždeň nekosený kvôli neustálemu pršaniu a je fakt premočený, ale aspoň je vidno, ako za týždeň dokázal vypustiť semená. Viete mi niekto priblížiť odhadom celkové zloženie (trávnik má miesta s tmavou trávou a bledou, kao keby novonarašenou, a vyzerá to noazaj nevzhľadne), druh tých tráv, ktoré semenia a druh tej trávy, ktorá je bledá a fakt široká? Tá sa nachádza len asi na troch miestach ako také chumáčiky.

Ďakujem vám za akýkoľvek postreh na ktorúkoľvek otázku...






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.133 (?), 25.5.2015 21:26

Na poslednej foto je podla mojho nazoru lipnica rocna - mam ju tiez.Selektivna chemia vraj nepomaha (napriek tomu skusam Targa super, predsa len je sanca ze na niektoru jej odrodu zaberie), mechanicka likvidacia je na 500 m2 tiez bez vyrazneho ucinku.

Paradoxne vertikutacia mi situaciu este zhorsila, asi bolo vela semien v pode a ked som podu odkryl, vyklicila..

Jej slabinou je sucho, takze na niektorych miestach skusam jej vytrhnutie odstranovacom buriny a zasypanie vzniknutej diery kremicitym pieskom. Aerifikacia a suchy povrch zeme je pravdepodobne najlepsi sposob boja s nou, ale aj tak to vidim na par rokov "suboja"... Situacii moze pomoct suche leto (na rozdiel od minuleho uprsaneho, ktore jej vytvorilo idealne podmnienky) a chladna zima.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 94.99 (?), 25.5.2015 22:50

jj je to lipnica. ale podla foto to este nie je katastrofa ako u mna.

Niekde na zahranicnych strankach som cital navod, ze

Lipnica neznasa sucho. Najviac rasi na jar a na jesen, ked su zrazky vydatnejsie a vrchna cast pody je trvalo vlhkejsia, na rasenie potrebuje cca 2 tyzdne, dokaze rasit zo zeme, dlhodobejsi pobyt v pode semeno neprezije. Kosenie pod 3cm len podporuje v odnozovani. Odtranenie stebiel so semenom tymto sposobom nema zmysel lebo v travniku su uz vysemenene tisiscky semien.

Ucinna ochrana a boj spociva v uprave zavlazovania. V case ked su prirodzene zrazky castejsie, kosit na vyssie aby trava zatienila semena na pode a znemoznovala im lahke klicenie. Ak v lete ostanu suche vypadana miesta po lipnici, vyhrabat suche a nehat tak az do jesene. Na jesen ked zacne lipnica na tychto suchych miestach znova klicit, streknut total herbicidom cim by sa mali vyzabijat zarodky lipnice a dosev urobit az na jar.

BP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 26.5.2015 10:02

Dobrý den,

máte více méně "hrištovou směs" hlavní podíl je jílek vytvalý a lipnice luční, která tvoří tmavší hrubší místa a má široké listy - předposlední foto, kde kvete ale není to plevelná tráva. Na poslední fotce máte krásně kvetoucí lipnici roční (plevelná tráva), poznáte ji podle světlé barvy a jemných kvítků na tenkém stvolu. V druhovém složení Vašeho trávníku se jí nedá zbavit.

Pokud chete jemnolistý trávník a nejste spokojen se současným složením a tak i vzhledem k tomu, že je tam lipnice roční tak bych udělal generální přestavbu. Vyjde Vás to jak časově tak i finačně v konečné fázi lépe než se několik let trápit se současným stavem s nejistým výsledkem. Zde mluvím z praxe. Pokud budete mít zájem můžeme probrat možný postup + přípaně doporučit vhodou směs podle toho co budete od ní očekávat a jaké tam máte podmínky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 242.82 (?), 26.5.2015 11:07

MartinS, niektore zdroje uvadzaju, ze na lipnicu by mohol pomoct Pendimethalin, ktory je zakladom herbicidu Stomp. Mal by zabranit kliceniu semien + zlikvidovat kliciace rastlinky. Avsak neviem, ako by bolo najlepsie ho pouzit. Napadlo ma postriekat cely travnik prip. iba hole miesta koncom septembra a potom opat na jar (vzdy po vertikutacii). Avsak neviem ako a kedy mam potom spravit dosev travnika. Pochybujem, ze by bol Stomp natolko selektivny, ze by zabil iba kliciacu lipnicu. Alebo sa mam v tom pripade spolahnut iba na odnozovanie "dobrych" travnych druhov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 26.5.2015 12:25

Mám více méně kostřavový trávník. Stomp jsem používal v září, s cílem jak to popisujete. Na jaře jsem měl v trávníku stovky lipnic, tedy asi moc nezabral nebo jsem udělal někde chybu (dávka, ředění?). Kostřavě ten postřik vůbec nevadil. Uvádí se, že by se měl používat jen 1x za rok. Lipnice tedy likviduji ručně, téměř jsem se jich zbavil, ale je to řehole. Letos pokud se tam bude nějaká na konci léta vyskytovat tak opět stomp vyzkouším. Ideální doba je prý cca září.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 26.5.2015 12:58

Stomp nejlépe zabírá aplikovaný týden po první jarní vertikutaci. Při příliš chladném období neúčinkuje, podzimní aplikace je vhodná pouze pro černé úhory a čerstvě připravenou půdu pro jarní kladení hotových travních koberců, aby se do jara nemusela čistit mechanicky a pěkně ulehla (podpořená válcováním). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika