Zvýšení dvorku - nová zídka, dlažba



Stránky: 1,  2   
host - 154.235 (?) 
17.4.2012 19:24, zobrazeno: 18846x

Dobrý den, potřeboval bych poradit se zvýšením plochy dvorku, který je v současné době pokryt chodníkovou dlažbou. Ze dvou (proti sobě) stran jsou zděné budovy (dům a dílna), z jedné strany je zeď k sousedům, a ze čtvrté strany není nic. Z této čtvrté strany chci postavit zídku ze ztraceného bednění (výška asi 20cm, délka 6m). Z prostoru terasy/dvorku bych nejprve vybral všechnu dlažbu, a do tohoto ohraničeného prostoru (dům, dílna, boční zeď, a nová zídka) bych nasypal stavební suť.  (suť mám a potřebuji se jí zbavit). Na vrchní plochu bych zase položil starou dlažbu. Na této ploše se bude pouze chodit.

Taková je moje hrubá představa. Potřeboval bych poradit s těmito konkrétními body.
1) opěrná zídka (výška 20cm, délka 6m)
  - jak hluboko ji zapustit? 80cm, nebo bude stačit i méňě?
  -  na dno výkopu dát nějakou izolaci?
2) izolace/dilatační spára mezi výplní a domem/dílnou/zídkou
  - co tam dát? napadl mne polystyren a nějaká fólie, nebo štěrk.
  k domu bych dal polystyren, pak fólii a štěrk
  pak bych to celé vysypal tou suťí
3) stavební suť
  - výška od původního dna po vrch bude asi 20cm
  - bude stačit, když suti bude asi 15cm, 5cm štěrku a na to dlažba?
  - případně kolik čeho
4) odvodnění
  - v současné době je dlažba velmi křivá, ale kaluže se netvoří
  měl bych celou plochu dvorku „naklonit“ tak, aby voda odtékala směrem ven   ze slepého rohu? (k nové zídce)
- do nové zídky udělat nějaké otvory na odtok vody z vnitřku?
- nebo nějak jinak?

Nákres situace je přiložen v příloze

Děkuji za jakýkoliv postřeh a radu

Radim

situace
situace
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 17.4.2012 19:55

Ahoj Radime,
zvýšením plochy se pravděpodobně dostaneš nad vodorovnou hydroizolaci stávajících budov, takže bude nutné novou dlažbu spádovat od těchto budov "úžlabím" směrem k nové zídce, přičemž (pokud to bude technicky možné) bych provedl po odkopání staré blažby okolo budov minimálně nopovou fólii. Spády na dlažbě bych provedl minimálně 1%. V případě nemožnosti realizace přespádování této plochy bych přespádoval alespoň část plochy od budov, potom by ale bylo nutné instalovat uliční vpusť, nebo ekodrén, který trubním vedením odvede tuto povrchovou vodu pryč.
Zkusím odpovědět na Tvé otázky:
1. Mělo by stačit vykopání základu 80 cm hluboko, hydroizolaci bych nedával.
2. Jako dilataci bych použil polystyrén o tloušťce 1cm (v lepším případě Styrodur) a to i v případě realizace nopové fólie
3. Ze schématu je vidět, že dlažba bude pouze pochůzí, já bych ale s ohledem na namrzání (zvedání plochy) realizoval konstrukci minimálně 40cm (6cm dlažba, 3 cm štěrkopískové lože), 30 cm hrubého podsypu). V podsypu by neměla být cihelná suť a obecně materiály, které drží vlhkost.
4. Obecně doporučuji před zídku (do nové plochy) osadit drenáž, která bude s pod dležby odvádět vsáknutou vodu pryč. Tak v základu udělat chráničku jako prostup. Tady taky záleží, jestli máte propustné podloží, nebo nepropustné jíly. V druhém případě je drenáž nutností.

Už mě nic nenapadá. Ať se práce podaří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 154.235 (?), 18.4.2012 10:45

Díky Martine za rady.

Měl bych ještě pár dotazů k tvému příspěvku. Okolní stavby (dům i dílna) mají a budou mít i po zvýšení plochy podlahy nad úrovní nové dlažby. Dům i dílna jsou navíc do výšky asi 50cm (výška podlahy nad venkovním povrchem) obloženy keramickým obkladem. na tento obklad dám polystyren, ten překryju nopovou fólií. Pak nasypu suť atd..

1) po odebrání staré dlažby a vybrání písku/štěrku se dostanu na hliněnou zem. Odkopu ješte asi malou vrstvu hlíny až se dostanu do hloubky asi 40cm. Potom dno vyplním nadrcenou sutí, (tu mám a potřebuji se jí zbavit). Potom to celé udusám, a na toto položím štěrk. Ten vyrovnám tak, aby spád směřoval směrem k nové zídce a na štěrk položím dlažbu. Je to tak OK?

2) Ohledně drenáže: toto je pro mne docela problematické místo.

- u nové zídky bude nějaká fólie?

- jak udělat drenáž a prostup zídkou?

Díky za komentář

Radim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.4.2012 19:47

Ahoj Radime,
pokusím se odpovědět.
1. Bude dobré, spádovat už k nové zídce i pláň (pláň = jílovina, která zůstane po odebrání vrstev před novou konstrukcí). Po pláni steče voda k nové drenáži, kterou budeš instalovat před novou zídku. Můžeš si pomoci i drenážním pérem v ploše zpevněné plochy. Postup realizace konstrukce spodní stavby je v pořádku, pod dlažbu dej maximálně 4 cm štěrkopísku (případně strusky) frakce 0-4mm. Po položení dlažby nezapomeň celou plochu vyspárovat (nejlépe křemičitým pískem - nerostou v něm plevele) a zhutnit "žábou" přes gumu.
2. U nové zídky bych nopofou folii taky instaloval, protože po ní krásně voda steče do drenáže a beton nebude trpět sanitrací. Prostup zídkou uděláš buď položením trubky do výkopu před betonáží (chránička), nebo třeba kusem polystyrenu, který potom vydlabeš. Nutné je mít kde drenáž napojit (napříklat dešťová kanalizace, svod střechy...), je možno řešit taky vsakem do zatravněné plochy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 154.235 (?), 18.4.2012 21:14

Díky moc Martine, už v tom začínám mít skoro jasno :-)

Jen ještě k té drenáži:

K nové zídce dám nopovou fólii, po celé délce zídky položím drenážní trubku (sespáduju k jednomu konci) trubku vyvedu ven skrz zídku a napojím do svodu dešťové vody. Drenážní trubku zasypu kamením, štěrkem...

Mohlo by to tak být?

Díky, Radim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 20.4.2012 12:46

Ano, tak je to správně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.39 (?), 20.4.2012 13:44

Pro lepší drenážní schopnosti podloží bych jako kladecí vrstvu pro dlažbu zvolil materiál bez prachu, tedy nikoli 0-4 mm, ale 2-4 mm (pokud tuto frakci ve Vašem lomu třídí) anebo 4-8 mm.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 20.4.2012 15:20

Opatření instalace drenážních trubek má odvést vodu, která dlažbou a konstrukci proteče. Je to takové opatření "pro jistotu". Primárně by povrchová voda měla odtékat spádem na povrchu dlažby směrem k zídce, proto bych se ji snažil možnost vsaku do konstrukce spíše ztížit. Proto navrhuji spíše kladečskou frakci 0-4mm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.235 (?), 22.4.2012 21:04

Děkuji všem za příspěvky. Mohli byste se ještě prosím vyjádřit k použití stavební suti, kterou hodlám "schovat" do spodní vrstvy pod štěrk/písek?

Jedná se o směs bílých cihel, červených pálených cihel, beton, malta, omítky,... Je něco s tohoto sesznamu vyloženě nevhodné? Všechno bych to rozbil na co nejmenší velikost (předpoklad maximální velikosti 10cm)

Někdo mi rádí nedávat tam cihly kvůli vlhkosti, někdo říká že je to v pořádku. Co vy na to?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.162 (?), 27.5.2012 10:58

Nevidím rozdíl v nasáknutí vodou rozdrobenou maltou nebo cihlou. Já osobně bych si pod dlažbu nikdy tenhle násyp nedala, neboť se velice těžko zhutňuje a časem může dojít k jeho postupnému sedání a tím se vám dokonale rozhází dlažba. Materiál se bude časem rozpadat, protékající dešťová voda bude odplavovat drobný materiál zhora dospod a všechno bude klesat. Navíc pochopitelně nerovnoměrně.Chápu potřebu zbavit se sutě, ale raději ji odvezte na skládku a pod dlažbu sežeňte štěrk. Pokud bude vyspádovaná podkladová plocha směrem od objektů, nebude také docházet k takovému navlhání lemujících konstrukcí jako v případě využití sutě, která bude vodu držet, zatím co štěrkem proteče a odteče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika