Orientační test pitné (?) vody doma



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 7.56 (?) 
4.2.2012 23:21, zobrazeno: 64739x

Chci se zeptat na Váš názor. Nedaleko mého bydliště je pramen "pitné" vody. Kdysi pro tu vodu chodilo půl dědiny, ale dnes když máme obecní vodovod chlorované pitné vody z kohoutku, nikdo se na tu vodu ani nepodívá. Mně ta voda ale připadá pořád pitná. Tekoucí voda, tak jak se může znečistit?

Dřívější orná půda nad pramenem převedena na louku, nehnojí se, to vím jistě. Tráva se rozfrkává po louce, aby byly dotace. Teoreticky, v povodí té studánky chovají koně, ale je to asi tak 200 metrů od studánky, takže možnost znečištění jen teoreticky.

Otázka zní: Lze kvalitu pitné(?) vody nějakým jednoduchým způsobem otestovat doma? Například mikroskopem? Ten bych sehnal ve škole. Pak nějaké lakmusové papírky, bych taky koupil. Například u Vitrumu, kde jsou na to specializováni. Co ještě všechno potřebuji?

Testovat pitnost vody tím, že ji vypiji a budu čekat jestli se z toho nepo..., se mi nechce. Z toho bych měl obavy. Měla by to otestovat obec. Poslat vodu na rozbor do nějaké laboratoře, ale tam jsou škrti, nepřipadá v úvahu. Všichni škrti a já taky, tak jestli by šlo udělat test pitné vody nějak levně a jednoduše? Co bych na to potřeboval, jaké znalosti a vybavení?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 5.2.2012 7:46

Chemii možná ano, mikrobiologii ne (nákladné zařízení a také znalosti).

                     Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 7.56 (?), 5.2.2012 8:23

Jak nákladné zařízení? Například za mikroskop nejsou vyhozené peníze, protože mikroskop po skončení akce mohu nechat děckám. Chodí do školy a třeba je ta biologie chytne, když budou mít vybavení. Když budou mít jen učebnici a protivnou učitelku, bude je to jenom nudit. Ovšem jaký mikroskop? Stačí nějaký lepší školní mikroskop.

Ale teda chemie. Co je třeba na to mít? 

Znalosti? Od toho máme přece internet a diskuze na našem webu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 202.78 (?), 5.2.2012 9:10

Takhle jednoduché to opravdu neni. Především potřebujete mikroskop se submerzním objektivem, barviva pro gramovo barvení a slušné znalosti z mikrobiologie resp. konkrétně z bakteriologie (po kultivaci budete min. počítat obsah bakterií v 1 ml pomocí speciální komůrky). Sice existují pro rychlou orientaci destičkové testy, ale vězte, že nejjednodušší a nejjistější bude, když požádáte o rozbor vody nejbližší hygienickou stanici. Kdybych k tomu měl započítat i tu chemickou část (těžké kovy, pesticidy apod.), tak to vyjde výrazně levněji než domácí pokusničení s nejistým výsledkem, nehledě na to, že tohle všechno vyžaduje dost náročné zázemí a opravdu k tomu nestačí jen znalosti získané z internetu a diskusí. V tomto ohledu by to totiž mělo efekt podobný té přímé ochutnávce, která je rychlejší a měla by shodnou vypovídací hodnotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
gerchán - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (138) - 180.10 (?), 5.2.2012 9:37

Nebo počkejte na "světový den vody 22.3" a to bývá na vodohospodářských stanicích testování v základních parametrech zdarma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 202.78 (?), 5.2.2012 13:41

Teď mě napadlo, že jsem tu mohl pro ilustraci rovnou uvést odkaz např. na publikaci Mikrobiologie v technologii vod, která je v online podobě volně přístupná na této adrese (viz kapitola 10), aby se tazatel nakonec mohl sám podívat, co k tomu je ve skutečnosti vše třeba už jen po stránce samotné mikrobiologie.

Jinak bych se řídil tím, co napsal pan Jirka Suchý - pokud je to zdarma, tak neni co řešit. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 5.2.2012 9:39

Opravdu nevím čím začít a tak popořádku od toho nejsložitějšího:

1.Mikrobiologie není biologie.  Mikrobiologický rozbor se provádí tak, že za přísně sterilních podmínek (nutno sterilizované všechno-Petriho misky, sklo pro odběr, atd.) se na živnou půdu (možná agar agar) v Petriho misce kápne určité množství testované vody a toto se za přesných teplotních podmínek (opět nějaké zařízení) udržuje po několik dnů, potom se teprve potom se dá na sklíčko pod mikroskop a sleduje se co tam vyrostlo, jaké bakterie, kvasinky apod. a kolik.

2.Nevím jestli umíte připravit např. fyziologický roztok, zda pod mikroskopem rozeznáte kvasinku od bakterie E.colii natož různé jiné patogenní mikrootrganismy. Jistě uznáte, že k tomu je třeba jak určité teoretické znalosti tak i zkušenosti z mikrobiologcké laboratoře.Přes internet lze jen něco.

3.Pokud jde o chemii, tak jsem napsal "možná" jen proto, že nevím zda na určité zdraví ohrožující prvky (např. Pb) dnes neexistují jednoduché testy (např. obdobné jako lakmusový papír na pH).

To je tak všechno o technologii, ale není mně jasné k čemu by Vám takový rozbor byl. Pokud byste měl zájem tak bych Vám stručně napsal o hygienických požadavcích a právních důsledcích z nedodržení.

               Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.2.2012 10:55

Na mikrobiologický rozbor zapomeňte. Jednak to v domácích podmínkách není možné, ale hlavně mikrobiologický stav povrchového zdroje vody se může měnit ze dne na den. A nejde jen o E.coli, existují i horší věci. Takovou Leptospiru bych Vám nepřál. Naštěstí existuje jednoduché řešení. Pokud chcete vodu opravdu používat, stačí ji převařit.

Další věc je chemie. Zde bych nešetřil pomocí "lakmusových papírků", ale nechal si udělat základní nebo informativní rozbor, který tolik nestojí. Jde hlavně o dusičnany a dusitany, dále pak amonné ionty, chloridy a sírany. Pokud by bylo podezření na ropné látky a těžké kovy (blízké zdroje možného znečištění), potom by bylo potřeba udělat podrobnější rozbor, ale jak píšete, ve Vaší situaci tomu tak asi není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 5.149 (?), 5.2.2012 12:23

Možná jste četl špatně:

-nikde jsem nedoporučoval měřit pH vody ze studánky lakmusovým papírkem- z mého textu:"nevím zda... na určité prvky.. neexistují jednoduché testy (např.obdobně jako lakmusový papír na pH)"

-pokud jde o E.colii a ostatní tak jsečm napsal:"nevím, zda pod mikroskopem rozeznáte kvasinku od bakterie E.colii natož různé jiné patogenní mikroorganismy. Podle mého názoru toto se nikdo jen na internetu nenaučí.Nevím jestli jste měl někdy pod mikroskopem vzorek v mikrobiologické laboratoři.

Jak má vypadat pitná voda není problém si zjistit v normě pro pitnou vodu, jak má podle nové vyhlášky vypadat zdroj pitné vody to také není žádný problém. Pokud jde o to, co hygienická stanice testuje při rozborech vody tak to také není žádný problém (z rozboru který každoročně pro LVT školy děláme u studánky v lese). Pokud by toto bylo k něčemu jsem ochoten vše zajistit.

Odpovídal jsem na původní dotaz proto, že udělat si kloudný rozbor je nerálné a zaplatit si rozbor u hygienické stanice na tento zdroj je na nic, stejně závěrečné resumé od HS u těchto zdrojů je jak správně píšete použitelné po převaření.Mohl jsem odpovědět také jedním slovem, ale to není můj zvyk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.2.2012 13:04

Dobrý den pane Biggggu,

já s Vaším předchozím příspěvkem souhlasím, nereagoval jsem na něj, ale na původní dotaz. Když se tu včera dotaz objevil, chtěl jsem ho vyhlásit za absurditu roku (naštěstí pro autora je teprve únor), ale pak jsem se na to vyspal a odpověděl jsem bez ohledu na ostatní příspěvky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika