Jak se zbavit houby?



Stránky: 1,  2   
host - 236.9 (?) 
15.9.2014 1:37, zobrazeno: 13461x

Dobrý den,

prosím o radu. Máme před chatou celoročně stůl a lavice ze smrkového masivu - kulatiny. Po šesti letech se z boku a ze spoda objevila houba - odřezal jsem ji a nyní hledám přípravek, kterým bych dřevo ošetřil, aby již houba nerostla.

Předem děkuji za vaše tipy.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 250.122 (?), 15.9.2014 7:27

to bude problém, když houba vyleze ven je ve dřevě skrz naskrz. Je to dřevokazná houba. Ve škole nás učili dřevo napadené houbou spálit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 15.9.2014 10:17

Nehledejte,...nechte ať hledají jiní.Pokud si nevím rady, nebo si nejsem při výběru jistý, zajdu za odborníky do specializovaného obchodu, nebo do Barvy-laky, a ti Vám zdarma kvalifikovaně poradí,co si máte vybratblush... většinou to co mají na skladě, nebo to co můžou objednat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 15.9.2014 10:44

Houba roste jen tehdy, když je dřevo vlhké. Pokud bude dřevo suché, životní podmínky přestanou houbě vyhovovat. Jak toho dosáhnout?

1) nechat zahradní nábytek pořádně vysušit (v celém průřezu)

2) zabránit vstupu vlhkosti do dřeva vhodným nátěrem (jsou jich na trhu mraky + viz. slova předřečníkova), nejlépe takovým, který částečně vsakukuje do povrchu (napouští povrch) a má fungicidní účinky

3)... a prevetivně - minimalizovat styk vody a vlhkosti s nábytkem (= úklid po sezoně pod střechu, zakrývání při dešti, podložení nohou nenasákavými podložkami, a pod).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.2 (?), 15.9.2014 11:50

Problémem může být třeba dřevomorka, která si dokáže sama vlhkost "vyrobit" rozkladem dřevní hmoty. I po vysušení její spory přežívají desítky let a čekají na sebemenší příležitost. Bál bych se si jí zanést do domu. Pokud máte např, trámové(dřevěné) stropy a hrozí napadení, je v podstatě jediná cesta nahradit veškěré dřevěné konstrukce železnými traverzami. K tomu ovšem máte ještě naštěstí daleko.

Na chemii bych příliš nespoléhal. Po tolika letech nepronikne do takové hloubky, růst houby jistě omezí ale neodstraní. Pokud nechcete nábytek spálit tak zejména doporučuji zvednout nad zem aby dřevo větralo. Občasný déšť v zásadě neškodí ale zastřešení je lepší. Po natření nějakým fungicidním prostředkem doporučuji v min. 3-letých intervalech natírat fermeží. Každopádně zvednout dřevo min. 10 cm nad hlínu a podložit nesavým materiálem (žulový kámen, nikoli cihla nebo pískovec). Případně vyštěrkovat podloží aby tam nerostla tráva a nedržela se voda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 43.253 (?), 16.9.2014 9:54

Dobrý den,

děkuji za vaše rady a tipy, zapomněl jsem dodat, že to celé važí přes 300kg a je to prakticky nemanipulovatelné, je to postavené uprostřed lesa na hlíně a jehličí a není možné zastřešení. O přikrytí plachtou jsem uvažoval, ale bojím se aby voda nevzlínala a nekondenzovala na plachtě a nevytvářela pro houbu ještě příznivější podmínky, než když to může schnout na slunci a větru. Přikládám foto pro lepší představu.

Děkuji

Stul s lavici v lese
Stul s lavici v lese
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 16.9.2014 10:18

V takovém případě se smiřte, že přirozené přírodní procesy nezastavíte, pouze je můžete dočasně pozdržet. Toho dílčího pozdržení dosáhnete tak, že lavici se stolem postavíte na nějaké dlaždice (betonové), aby to trvale nestála ve vlhké půdě a až to počasí dovolí a lavice oschne, tak ji natřete, či lépe napusťte nějakým prostředkem s protihoubovým účinkem. Trvalé zakrytí pro dobu netřítomnosti by taky pomohlo, ale na boky by musely zůstat volné, aby se to uvnitř nezapařovalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 250.122 (?), 16.9.2014 10:24

Zakladni chyba je, ze to stoji na hline, vlhkost vzlina ze zeme a spolu se stinem stromu tvori idealni prostredi pro houbu. Te se nezbavite, ale mate to relativne mimo objekt, tak bych se s tim netrapil a pockal bych az to houba sezere uplne. Pak uz to odnesete po kouskach hrave sam.

Napriste postavte stul na nenasakave podlozi (kamen), pripadne hned od nova impregnujte. Podle mne je vhodne pri nepouzivani stul s lavicemi prikryt tak, aby se plachta dotykala stolu minimalne.

Konzervovat houbu jakymkoliv naterem je nesmysl

PS ja si houby ve dreve pestuju :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 43.253 (?), 16.9.2014 19:26

Děkuji za tip, pořídím 4 betonové dlaždice a zakopu je do úrovně terénu a na ně postavím nohy (kulatiny). Prozatím jsem provedl zbroušení a nátěr plochých částí stolu a sedáků, spodní část kulatin a nohy zkusím napustit nečím, co by houbu umořilo. 4ím to ale přikrýt, aby byly volné boky, to netuším - když udělám plech, tak ho někdo ukradne (je to volně v lese) a když to přikryji plachtou, bude to přikryté celé a bude se plachta stolu dotýkat.

Lavice
Lavice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 2.10.2014 18:24

Dlaždice nejsou ideální protožo jsou pórovité a voda vyvzlíná. Najděte si 4 placaté kameny. A je potřeba vše nadzvednout mírně nad povrch aby POD tím proudil vzduch. Růst houby se snad zpomalí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika