Zakrytí jezírka na zimu



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 232.98 (?) 
22.8.2014 0:54, zobrazeno: 24778x

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na vaše názory na zazimování jezírka.

Mám malé jezírko - cca 2 x 2,5 m, hloubka cca 1,25 cm. Mám v něm nově malé 15 cm japonské KOI.

Na zimu jsem dával Icefree a udržel tak díru v ledu, jinak bylo jezírko celé zamrzlé.

Nyní mám prý jezírko zakrýt polykarbonátem. Tak zvažuji, jak to udělat.
- zakrýt celé jezírko
- zakrýt jen část
 

Nevím, co je lepší. Při zakrytí celého jezírka mám trochu obavu, že když bude tepleji a hodně svítit sluníčko, voda se moc ohřeje a pak zase rychle ochladí.

Když dám polykarbonát třeba jen na půlku, nevím, jak moc to pomůže, zda pod ním bude led rozpuštěný,...

Jak to řešíte, co doporučujete?

Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 102.197 (?), 22.8.2014 8:51

Pokud se jedná o "české" KOI, tak bych zakrytí jezírka vůbec neřešil. Jen ten plovák na hladině, aby nezamrzla. Určitě při mrazech nevzduchovat. Při takto malém jezírku by se voda přiliš ochladila.

Pokud jsou to "originální" japonští KOI, je rada složitější a názorů možná bude více. Mám odzkoušeno, že voda se v malém a takto mělkém jezírku ochladí u dna i na teploty okolo 2 st.C. A to je již pro tyto choulostivější ryby málo. Sám jsem to začal řešit zakrytím jezírka polykarbonátem. Je potřeba ho podepřít, ať se neprolomí váhu sněhu. A po bodích trohu utěsnit, ať to nepodfoukne vítr. Voda se pod ním určitě moc neohřeje. Možná i hladina občas zamrzne, ale celkově se jezírko tak neochladí. Při velikosti jezírka 2x2,5m je to jedna tabule polykarbonátu. Takže i manipulace bude jednoduchá. Zakrýt část jezírka nemá vůbec smysl. Z polykarbonátu je potřeba odmetat sníh, ať se pod něj dostane světlo. Nevýhoda - polykarbonát na jezírku nevypadá pěkně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.8.2014 9:27

Ochlazení vody bez ledu na hladině je v největší míře výparem. U koupacího bazénu se to řeší folíí přes celou plochu hladiny, u jezírek s rybí obsádkou pomocí snížení plochy vodní hladiny plovoucími předměty. Pokud se Vám to neekluje, je nejlevnějším řešením použití zavíčkovaných PET-láhví do 1/3 naplněných vodou. Petky se dají za tepla tvarovat - tedy přifouknout do tvaru koule a splácnout jako talíř (tlakuje se pomocí víčka s osazeným autoventilkem, ohřívá se horkovzdušnou pistolí až po natlakování pumpičkou). Další možností je nakoupit originální kuličky z PE, pro tento účel konstruované (oproti dětským balónkům do "míčkového moře" jsou těžší, mají větší ponor a vítr je z hladiny nevyfouká).

Voda má vysokou akumulační schopnost, výkyvů teplot se bát nemusíte. Spíše můžete dát kuličky/petky už v říjnu, aby si voda udržela naakumulované teplo co nejdéle a nemuseli jste tolik topit s Icefree.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 32.174 (?), 22.8.2014 9:58

Do petek je vhodnější místo vody nasypat drobnější kulatý štěrk (kačírek 4-8 mm). Petky pak pomáhají eliminovat i rozpínání ledu. Navíc na sluníčku se nahřejí a roztává kolem nich led. Nejlépe fungují tmavé od piva.

Teplotu u dna v zimě jistím topným kabelem. Jenom mám problém sehnat teploměr, který by trvale měřil ve větší hloubce (vodotěsné čidlo s dostatečně dlouhým kabelem).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.8.2014 10:12

Mám meteostanici Hyundai WSC 1908 GIRL s přikoupenou druhou a třetí externí jednotkou a "ocásek" od ní mi připadá dost dlouhý na "utopení" v jezírku či měření půdní teploty. Přinejhorším bude nutno dát bezdrátovou externí jednotku do plovoucí bójky a čidlo uvázat ke kotvícímu lanku (pro měření 2 m pod hladinou), pokud máte příliš široké mělké zóny.

Souhlas, tmavé od piva se i dobře přifukují, protože mají silnější stěnu. Kačírek na přitížení je také možný stejně jako písek, hlína, skleněné kuličky, antuka, ...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.162 (?), 22.8.2014 12:50

Děkuji všem za rady. Asi zvážím tu desku polykarbonátu, opravdu mi bude stačit jedna vcelku. Horší už bude utěsnění okolo, čím se to dělá, co používáte? Zase se to asi nesmí utěsnit moc, aby mohl odcházet z jezírka plyn a nehromasil se pod deskou.

Ale zaujala mne myšlenka topného kabelu. Asi se nemusí topit stále, jen v mrazech, takže by to nemuselo vyjít draho. Jako pojistka proti poklesu teploty v nejsilnějších mrazech.

Jaký kabel mám hledat - samozřejmě do vody, ale myslím výkon. Dno má cca 2 x 1 metr, celkem má jezírko 4 kubíky. Jak silný (kolik W) musí být kabel. Používáte na 230V, nebo nějaký na 12 či 24V?

Můžete i doporučit co používáte, asi ideálně i s termostatem,...

Moc děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 32.174 (?), 22.8.2014 13:28

Já topný kabel koupil na Hanoko-koi, ale nyní je to nedostupné. Je v silikonu, na 220V, určený do jezírka. Watáž je dána délkou. Myslím, že na podobnou velikost dna mám cca 6 metrů délky (nevím z hlavy výkon, ale je to kolem 300W). Zapínám v zimě jen na časový spínač (přehřátí nehrozí), a jen za velkých mrazů. Nemám v jezírku ale koi, ty by to mohlo budit.

Ve výše uvedeném obchodu měli i zakrývací "bublinovou" fólii na zimu (byly to spíše míčky, zalepené do plachty. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.8.2014 14:14

asi jste to nepochopil správně, polykarbonát je hloupost non plus ultra.

Pokud bude vzduch nad hladinou teplejší, dojde k zvýšení odparu z hladiny a tepelná bilance u dna jezírka zůstane stejná nebo horší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.162 (?), 22.8.2014 14:51

Tak teď jsem opravdu zmaten.

Chovatel, který mi KOI dodal, je pro polykarbonát. Stavil jsem se i u Banata, je také celkem pro, prý to jeho zákazníci běžně používají. Na možnost přehřátí horní vrstvy upozorňoval, muselo by se to trochu hlídat. Ale sám to asi nedává.

Zajímavá verze je ten kabel - hlídat teploměrem a když bude teplota klesat, přitopit. Našel jsem 350W na 10 kubíkové jezírko, takže asi na moje 4 kubíkové by mohlo cca 150 W stačit.

Na otvor v ledu dám Icefree - ne s topením, ale mám tam malé čerpadlo (4W) v hloubce cca 30 cm a to honí vodu pod plovákem, většinou to stačí, občas při -15 je tam trochu tenkého ledu, což se dá hlídat.

Takže pořád zvažuji i to zakrytí hladiny, přece jen hloubka 120 cm není zas tak moc. Co PE izolační kuličky transparentní - používáte to někdo?

Bylo by to relativně snadné - nasypat a hotovo. Nebo tu izolační fólii, ještě lepší manipulace - ale je možné takto neprodyšně zakrýt skoro celé jezírko?

Doposud jsem to pár let neřešil, ale nyní tam mám nové originál japonské KOI, takže mám obavu.

Jsem rád za každou radu, nápad. Vím, že se to tu skoro každý rok řeší, snad z této diskuze vzejde pár nápadů.

Takže možnosti:
- polykarbonát - ne všichni jednoznačně doporučují, má svá úskalí
- PE izolační kuličky - vypadá to zajímavě - opravdu to funguje? bude voda u dna teplejší?
- izolační bublinková fólie. jde dát i na jezírko?, není jen na bazény?

Takže co vybrat???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.8.2014 15:12
čerpadlo i vzduchování bere na rozmrazení "teplejší vodu" ode dna a ta po ochlazení klesá do "své" vrstvy. Pokud chcete u dna udržet teplotu 4°C nesmíte si zde brát vodu na rozmrazení. Led který normálně chrání teplo akumulované dole (nejtěžší voda má cca 4°C) nahradíte ho těmi kuličkami (vypadají pěkně), PETkami (fungují stejně) nebo polystyrénem (který neuvolňujě zpomalovaše hoření a další rizikové látky - tedy fasádní není vhodný). Tak teplotu v celém objemu jezírka můžete udržet v rozmezí 3-4°C. Pro dýchání stačí mezera mezi kuličkami nebo PETkami. Pokud by jste užil folii, je potřeba nechat cca 10-20% plochy hladiny nezakrytých a udržovat nezamrzlé. Vzduchování bere teplo jednak vynesením teplejší vody k hladině, tak i výparem a směnou (když je vzduch chladnější než voda). Při použití vzduchování je potřeba vždy přitápět (stačí cca 30W/den na 1 m2 odkryté hladiny = 100 kuliček je jako ten 1W/hod).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika