Vzduchování koupacího jezírka



J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?)
5.5.2015 16:56

to jste asi napouštěl vodu z vlasní studny a vodárna má gumový vak. Podzemní voda má obecně málo rozpuštěného plynu a vodárna z gumovým vakem k nasycení nijak výrazně nepřispěje. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 5.5.2015 16:56

to jste asi napouštěl vodu z vlasní studny a vodárna má gumový vak. Podzemní voda má obecně málo rozpuštěného plynu a vodárna z gumovým vakem k nasycení nijak výrazně nepřispěje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 13.150 (?), 6.5.2015 21:19

Děkuji všem za to, že se ta diskuze ujala a nejsem sám koho trápí zelená a zakalená voda.

Myslím, že by bylo dobré vyhnout se pro příště zbytečně odborné terminologii a zacházení až do laboratorních výsledků. Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí co mají jezírko na zahradě, tak to až tak vědecky nebere. Dokonce si myslím, že takové rady jsou spíše na škodu, některým výrazům ani nerozumím a googlovat je nebudu - jsem líný :-).

Většinu lidí prostě zajímá jestli mají vzduchovat a jak moc, jestli teda dávat rašelinu nebo ne, jaké čerpadlo vybrat atd.

Já to teda shrnu. Takže vzduchování, i když nemám ryby není určitě na škodu a mělo by přispět k větší stabilitě a odolnosti vody vůči zněčištění. Samozřejmě je otázka jestli to bude rentabilní, poměr užitek / spotřebovaná energie. Co se týká PH, tak pan Hrkal má asi pravdu v tom, že je důležitější stabilita PH než konkrétní hodnota. Já si myslím, že PH mám vcelku stabilní, ale trošku vyšší 8-9. Na jedinou otázku jsem, ale nedostal odpověd a to je ta VENTURIHO TRUBICE. Myslím si, že je to vcelku zadarmo a účinnost by mohla stačit. A máte někdo zkušenost s tímto přípravkem?

Ještě jedna otázka na závěr. Co si myslíte o výměně cca 30% vody jednou za cca 2-3 roky. Má to smysl? Vlastním vydatnou studnu, takže náklady nula nula nic jen ta práce vyčerpat, vyčistit a napustit.

Všem pěkný den.

Alan D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 6.5.2015 22:04

Ale k Venturiho trubici Vám dal odpověď pan Hrkal, že je součástí vzduchování na vstupu některých typů filtrů. Způsob výměny vody je většinou odvislý od toho, jakou máte filtraci a to tady nějak nevidím. Nejlepší výměna je přiměřeně časté praní filtrů a použití kalné vody z praní vhodným způsobem (zálivky tůjí, trávníku,...). Další dobrá věc je použití vody vyčištěné na filtru v mlhovišti nebo sprše a doplnění takto spotřebované vody čerstvou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 7.5.2015 9:17

Moj osobny nazor a skusenosti:

Venturiho hadica ano, ale zadarmo to nie je. Na to aby venturi pracovalo musite mat zuzene miesto pre prietok vody a zrejme to ma slusne tlakove straty. Tlak z jazierkovych cerpadlach je dost maly takze neviem ako toto zamiesa karty. Ine je, ak je venturka priamo dizajnovana pre vyrobok filtracie, ine ak si kupite venturi povodne na iny ucel napr. na hnojenie (ktore mozno funguje na cerpadlo na vyssie tlaky). Nejaky vodopad a mozno vzduchovanie moze byt ekonomickejsia zalezitost. Vyskusat sa to da lahko. Zmeriate prietok s venturkou a bez.

Co sa tyka pH. Ak ma niekto pH 9 moze to byt prilis vela, ma vela uhlicitanov a posobenim sinic a rias ku koncu dna pH nabera max hodnotu, ked je CO2 spotrebovane. Vysoke pH je vacsinou spojene aj s nestabilnym pH, pretoze cez noc pH pada spat na viacmenej normalne hodnoty. Ja by som pri pH viac ako 8.5 nieco podnikol. Ked som mal problemy so sinicou (nesla mi filtracia) mal som velke pH (vyse 8.5) a vsimol som si, ako trpia rastliny v pobreznej zone. Cize okrem filtracie este aj rastliny vypovedali sluzbu. Co je dobre, ak funguje nitrifikacia, ta sa podiela na znizeni pH. Cize predimenzovana biofiltracia moze pomoct aj s tymto faktorom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika