Produkce nutrifikačních bakterií



Stránky: 1,  2,  3   
Lumpik99999 - (22) - 101.195 (?) 
5.6.2016 21:37, zobrazeno: 14244x

Měl bych dotaz, zda už někdo zkoušel v domácích podmínkách vyprodukovat nějaké nutrifikační bakterie do jezírka? Něco jako typu Bio P-5 apod. Zda na to existuje nějaká souprava. Neví někdo?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 105.132 (?), 6.6.2016 10:40

to su ake nutrifikacne...? Nieco s nutriami?wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 6.6.2016 11:08

Asi myslíte nitrifikační...
V domácích podmínkách si je produkuje spousta lidí - v každém rozumně stavěném filtru vznikají samovolně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lumpik99999 - (22) - 101.195 (?), 6.6.2016 13:07

No mně by spíše zajímalo, zda se dají vyrobit nitrifikační bakterie stejně jako je třeba Bio p5, Ventura-Venkov a podobně. Jak je oni vyrábí? Dá se to udělat stejně i doma? To mně zajímá. To, že dám startovací bakterie do filtru a pak už se množí sami je mi známo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.108 (?), 6.6.2016 13:48

Doma se ji nevytvorite bez nejakeho mikrobiologickeho vzdelani a zakladnimy biotechnologickymi znalostmi... ti to nekde prekupuji a pak prodavaji v malym baleni pro jednotlivce asi neni ok koupit metrak spor za desetitisice a nejak s to redit atd... je to obdpa potravinarskych MO jak plisni, bakterii a kvasinek :) a nitrifikacni bakterie nejsou to dulezite v jezirku nitrifikacni rostou pomalu nemai zady vykon normalne e pouzivaji chemotrofove kteri spotrebovavaji dusik pri tvorbe biofilmu a maji 100 rust oproti nitrifikacnim bakterim a o denitrifikacnich nema smysl ani hovorit

mh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 17.210 (?), 6.6.2016 18:32

No, ja som pocul iny nazor. Vraj staci zoskrabat v zahradke za maly kyblik zeminy, nie uplne z povrchu, ale par cm pod... a hodit do jazierka. Je pravda, ze tam dostanete aj nejake ziviny, zeminu a milion dalsich druhov bakterii, hub a co ja viem este coho. Ale aj tie, co sa tam prirodzene chytia a premienaju amoniak na dusicnan.

Inak... Vraj aj keby ste nechceli, tak sa vam v jazierku z nafukaneho prachu casom vytvori kolonia nitrifikacnych bakterii.

Ak by ste chceli vyselektovat a namnozit tie spravne, zadovazte si nadobu povedzme 50 L, dajte tam nejaky substrat na co sa bakterie chytia, par lopatiek zeminy ako popisane hore, a zakryt nech vam na to nesvieti slnko. Postupne prikrmovat nejakym amonnym hnojivom, plus ine ziviny, napr trosku cereritom+nejaka organika-zdroj uhlika, vraj sa osvedcila ryza lebo sa postupne rozpusta a rozklada..., ale posluzil by aj cukor, ale velice malicko a opatrne a hlavne vzduchujte o sto sest. 

Podobne bakteriove kultury sa vyrabaju aj z kompostu, a potom sa s tym striekaju rastliny. Anglani to volaju compost tea. Vraj to zabija patogeny ako napr. hubove choroby. Ale tie z kompostu maju asi prilis vela neodburanych organickych latok, co je neziaduce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 6.6.2016 20:27

Zdravím, když si koupím startovací bakterie na 20m3 a mám jezírko napouštět a má mít kolem 70m3,za jakou dobu dopustit další kubíky po těch dvaceti?Rozmnoží se na sedmdesát kubíků?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 188.68 (?), 7.6.2016 9:43

to co pouzivaji anglani jako kompostovy caj by mel byt bacilus subtilis vami popsany "micurinsky" bioreaktor je ok na kompostovani ale do jezirka bych to nedával vysvetlim proc. 1) nevíte co za mikrofloru tam máte plus ziviny, v jezirku jsou ryby dost bakterie v pude je pro ne patogenim. 2) rasa rosteste i v téměr destilované vode a vy tu vodu jen poradne pohnojite

paradní filtrace a jezírko s biologii funguje kdyz se do dominance na biofilmu dostanou 3-4 druhy bakterii s ruznymi serovary a podruhy, jsou to vetsinou rychle rostouci chemotrofoni orhanismy ktere vazou do cyklu i dusik (ne striktne nitrifikace). Ano casem se filtr zajede ale bohuzel nez se vyselektuje ta spravna druhova skladba na filtru tak tu mame podzim a zumu a to zase se zmeni uplne druhova skladba. tohle funguje u akvarek kde je stabilni teplota ale zase je to temer uzavreny cyklus a ony batkerky to se tam dostavaji k inokulaci sporadicky. tohel info nejsou poznatky z internetu nebo jedna pani povidala ale poznatky empiricke. vse si clovek muze udelat doma co se tyce jezirka ale potrebuje k tomu hoodne informaci a zkusenosti s chemii a hlavne trpelivost. a to neni moc casta kombinace u jezirkaru.

MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Lumpik99999 - (22) - 101.195 (?), 7.6.2016 11:31

Určitě bych asi zkusil dát do sudu dát nějaké živiny a trochu koupených bakterií, snad se mi to tam rozmnoží. Tedy aspoň doufám. Na malé jezírko bakterie neřeším, ale do 75 kubíkového už je to docela drahé. Vyzkouším to s tím sudem a uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 7.6.2016 11:57

Skuste to, ale nech je to v tme a nech to ma dostatok kyslika (intenzivne prebublavanie). Potlacite tym anaerobne bakterie.Dajte tam aj nejake medium - spongie? Z filtru uz poznate ako vypadaju tie spravne bakterie... aj podla cuchu sa daju rozoznat.

 Co sa tyka poznamky vyssie, nikto tu nepisal, ze vyluh z kompostu tzv compost tee sa pouziva do jazierka. Iba to, ze je to podobna technologia, ktora vraj robi zazraky pri postreku na list. Suhlasim, ze v komposte je prilis vela makromolekulobvych latok, co vyselektuje ine bakterie ktore nemusia byt schopne pracovat v jazierku.

Ze v zabehnutom jazierku sa nakoniec ustali rovnovaha so 4 dobrymi bakteriami, je iluzia. Nie je to tak. Budete mat gulas system aj po rokoch fioltrovania s milionmi druhov,...dolezite je aby tie dobre popri inych prezili a plnili svoju funkciu.

Co sa tyka predavanych bakterii. Nie som biolog, ale mam iste pochybnosti, ktore pramenia z mojich znalosti o nitrifikacnych bakteriach. Tie su totiz velmi citlive na zaobchadzanie a skutocne prezivaju len v specifickych podmienkach - napr. vo vrchnych vrstvach pody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika