Ogata Crystal Bio



Stránky: 1,  2,  3   
Bedrich Tichý - (10) - 81.38 (?) 
4.11.2010 14:40, zobrazeno: 16951x

Dobrý den.Máte někdo zkušenosti s fitracním mediem Ogata Crystal Bio?.Jedná se o novinku.Které se připisuji až zázracné vlastnosti.Podělte se prosím.S pozdravem Tichý

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 4.11.2010 15:58

Článek vyšel i v časopise Bonsaje a japonské zahrady 22/2010.  Zdá se, že nové, zázračné medium je na světě.  Popis i struktura media mi vzdáleně připomíná můj oblíbený Siporax :)  Nevím, co medium vyhází na litr - třeba je cena příznivá - a pokud ano, tak ho zkuste. Z uvedených grafů, nad kterými jsem už přemýšlel v létě, když to vyšlo v časopise pana Stropnického, nerozumím dvěma věcem. Proč pH stále klesalo - když to tak krásně denitrifikovalo (a navíc je prý medium slabě zásadité) a druhé - proč u plastové náplně dochází nejdříve k prudkému pádu, a potom pomalému nárustu N-NH4. Nikde jsem totiž nenašel základní parametry testu a jeho výchozích podmínek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.238 (?), 4.11.2010 17:53

Presne ako pisete. Test mi pripada ako tendencna reklama. Ak uvediem vysledky, tak musim tiez povedat ako a na com som to testoval. Ci su vobec zrovnatelne dva testy... pH mohlo klesat vplyvom nitrifikacie:

NH4+ + 2O2 = NO3- + 2H3O+

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 121.238 (?), 4.11.2010 18:14

sorry jedna voda nalavo chyba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Bedrich Tichý - (10) - 81.38 (?), 4.11.2010 18:51
Za sto litru media chtějí necelych 4 000 kč.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 4.11.2010 21:27

To není tak strašná cena, jestli se nepletu, tak jsme za siporax platili víc. Nedovedu si ale představit, jak se to čistí. I když tam mají nějaké mechanické předčištění -a nějak to časem čistit musí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 4.11.2010 21:20

Vidím to stejně, nejsou známé výchozí parametry. Když jsme u nás testovali Siporax, dávkovali jsme stejné počáteční hodnoty amonikálního dusíku - tady nevím, jak začínali. Pokusné sudy nám běželi metr od sebe, stejné teploty, průtoky atd. A to mi tady chybí
K poklesu pH - já to bral tak, že na tom mediu jim to luxusně denitrifikovalo - pokles je tam velmi znatelný a vycházím z tohodle :
24 NO3- + 5 C6H12O6 + 24H+ = 12N2 + 30CO2 + 42H2O. Mimochodem, další chybějící údaj - nepíšou tam, jak řešili organiku pro denitrifikaci.  Pak mi tam nesedí ten údaj o koncentraci vzniklého dusičnanu - ale to už jsou otázky na chemika - třeba se chytí Chemický Alí :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 5.11.2010 8:19

Ja si myslim, ze test pre odbornika je absolutne bezcenny, teda takato prezentacia testu. Skoda, ... pre lajka aby to kupil toto staci. Urcite cela reklama stala podstatne viac, ako dobre spraveny test aj s doslednou prezentaciou. Pre mna alebo pre Vas pan Hrkal to mozu byt prostriedky, ktore by sme len s nevolou do experimentu investovali, ale taka velka firma by si snad mala dat tu pracu toto vyskusat na urovni (ked uz to testovali) a prezentovat na urovni. Inak preukazatelne testovanie takychto materialov by bolo asi na urovni studenta stredoskolskej odbornej prace chemickeho zamerania. Ak by sa malo ist do mikrobiologie tak pre studenta univerzitneho stupna. Pan Hrkal, vy ste tak trochu od biznisu, nemate sice na taketo testy moc cas, lebo nerobite vyvoj ale skor predaj, ale Vas chlebik s tymto najviac suvisi. Mozno by ste mohli skusit ziskat nejaky projekt so strednou skolou ci univerzitou na taketo testy... pod hlavickou riesenia environmentalnych problemov. Pisali ste ze mate fajn kontakty s univerzitou. Ved tolko prkotin sa dnes riesi cez vselijake EU projekty a idu do toho nehorazne peniaze... tak by snad slo i toto.

Kolisanie pH moze byt aj tym, aku vodu pouzili a ako prebiehal cely test. V jazierku ak mate nejaku pobreznu zonu s kamenmi, cast mineralov i ked len velmi malu tvoria uhlicitany a tie dokazu dokonale pufrovat male zmeny pH. Ak to testovali len vo vode, toto moze byt problem. Potom isteze ich keramicky material dokaze viac pufrovat zmenu pH ako plast. Tu hovorim o nitrifikacii. Co sa tyka denitrifikacie, tam zakon zachovania hmoty nepusti. Je potrebna latka organickeho povodu bohata na uhlik, vodik a chudobna na dusik. Raselina, bavlna, drevo, sucha slama, ktora 10 x zmokla a vyschla, roztokl cukru... Bez tychto to nejde. Ak nie to nie su rozpustne latky, tak denitrifikacia zavisi od rychlosti rozpustania alebo je limitovana ich povrchom. Ak ich v teste nemali, potom neviem, ako mohla fungovat denitrifikacia. Mozno po vypaleni materialu zostali v poroch nejake stopy uhlika a povrch aj v poroch je aktivny a dokaze nieco poskytnut denitrifikacnym bakteriam.

Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.11.2010 9:18

Naše spolupráce s lidmi z VŠCHT má jednu jedinou vadu - musíme jí platit :) Dostal jsem u nás v práci na tohle "hraní si" nějaký rozpočet, a ten je už prakticky vyčerpán - jinak bych se s chutí do testu tohoto media pustil - konec konců, třeba to opravdu funguje.  Na žádnou formu grantu nebo něčeho podobného se nám to nepovedlo napasovat, ale to je spíš tím, že v tom neumíme chodit.
Kolísání pH může mít spoustu důvodů, to je pravda. Na druhou stranu si myslím, že by medium nijak nemělo ovlivňovat chemismus vody - pokud by tomu tak bylo, dříve či později se tahle schopnost vyčerpá - a co pak?
K denitrifikaci - my jsme při našich testech dávkovali jako organiku tuším technickou glukozu. Ve zmíněném testu nepíšou, jestli něco podbného přidali  - troufám si ale říci, že ano, když je tam tak strmý pád hodnoty N-NO3. jen ty hodoty u dusičnanů mi přijdou hrozně vysoké - 200 mg/l? S tím povrchem - máme jeden test, který se nám těžko interpretuje, a kde nám jeden ze sudů denitrifikoval bez jakéhokoli filtračního media.
Ke stopám uhlíku v mediu - píšou, že se to vyrábí při 900 stupních - to by myslím všechna organika byla dávno pryč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 81.38 (?), 5.11.2010 13:24
Myslíte si že by se mohlo jednat o materiál který funguje hůř než ostatní?Že by si firma OGATA dovolila pod tím podepsat?Nebo jde o cílenou reklamu?Za vaše názory děkuji.Tichý
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika