Nové koupací jezírko zezelenalo - bez ryb



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 4.1 (?) 
9.6.2015 10:34, zobrazeno: 21066x

Dobrý den. Prosím o radu z Vašich zkušenostíenlightened.

Mám na zahradě stálou spodní vodu cca 10 - 50 cm pod povrchem země (v závislosti na dešti), proto jsem se rozhodl bybudovat koupací jezírko, protože tam bude stále voda. Jezírko je v podstatě vybagrovaná díra v nejhlubším místě cca 3m hluboká. okraje asi 1m jsou pro rostliny. vybagrovanou plochu jsem vysypal drtí. Osázel jsem kolem nějakou trávu, doutníky a hodně kosatců. Mám tam filtraci 11 m3/h houbovou a jednu asi 4 m3/h kartušovou (vím že je to málo!) mám tam na dně dva vzduchové kameny. Zároveň z té silnější filtrace je voda sbírána plovoucím skimerem a z filtru padá asi z metru zpět do vody.

Zpočátku jsem měl hezky čistou vody, ale byly dva dny horka a ze dne na den je voda jako brčál. Mám již objednané bakterie, ale nevím zda to pomůže. Mám asi odhaduji 50 - 80 m3 vody a bohužel na tak výkonou filtraci nemám.

Zde jsou mé otázky:

je možné nejak vyčistit vodu i s tak slabou filtrací?

Pokud dám bakterie měla by být UV lampa vypnutá?

A co použití nějaké chemie jako např. vločkovač, nebo sůl, nebo modrá skalice, abych se zbavil řas?

Zapomněl jsem dodat, že tam mám žáby a nechci jim nějak uškodit, nebo je vyhnat.

Předem moc děkuji za Vaše názory. Tom

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 9.6.2015 13:06

K Vašim dotazům krátce v bodech :
- ano, i s tou filtrací co máte je možné udržet dobrou kvalitu vody. 
- podle typu bakterií, které použijte. Nevím, jak silnou UV lampu máte, do jaké míry je toho vůbec schopná. Otázka spíše stojí, proč do toho ty bakterie dávat.
- chemii jistě použít můžete, ale v této nádrži vždycky nějaké řasy budete mít. Je to přírodní nádrž, a výskyt řas bych bral jako přorozenou věc. Pokud to bude v míře, která nebude jezírko funčně nebo esteticky poškozovat, hurá
-viz odpověď výše - přírodní nádrž s jejími projevy a chemie nejdou moc dohromady. Bazén z toho zkátka nikdy nebude :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.1 (?), 9.6.2015 15:40

Děkuji za názor. Je mi jasné že z toho bazén nebude, ale co je tam dnes je mocsurprise. Není vidět ani 20 cm pod hladinu. Co bych měl udělat abych měl alespoň pruhlednou vodu?. Zkusím na část vysadit leknín, aby trochu zastínil.  Zajímá mi jak vodu vyčistit a pak udržet i s tak slabou filtrací?

Pan Hrkal píše i bez bakterií... jinak mám jen 9w UV, ale klidně koupím silnější, kdyby to pomohlo. Tom

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 9.6.2015 15:59

Pokud Vás trápí tolik ta kalná voda, UV lampa Vám opravdu dokáže pomoci. Její výkon ale bude muset být jinde, o násobky. Taková lampa pak dokáže i "pocuchat bakterie", které se do jezírek přidávají, mezi řasami a bakteriemi nerozlišuje. 
Nevím, zda Vaši stávající filtraci máte zapnutou trvale - pokud ne, tak jí tak provozujte. Nic víc asi momentálně udělat nemůžete, pokusy se zlepšením vody pouze pomocí biologických preparátů se mi jeví jako celkem nejistý podnik (bez podpory adekvátní filtrace). Daleko větší vlivl na to bude mít počasí, a to neovlivníte.
Chemie, ať už jezírková nebo ala drogerie může být řešením, spíše ale krátkodobě možným.  Vnímejte ale ten tak trochu schizofrení postoj - opravdu jste si pořídil živé jezírko, abyste do něj lil chemii a přiblížil se tak bazénu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 4.1 (?), 9.6.2015 18:35

Obě filtrace běží nepřetržitě. Samozřejmě že počítám s tím, že voda nebude jako v barenu, ani bych to asi nechtěl, protože by to nebylo přírodní, jen bych se rád zbavil toho zeleného neprůhledného kalu. A kolik Watt byste doporučil tu lampu. Možná jsem se také nezmínil, že jezírko je asi dva týdny staré...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 25.177 (?), 10.6.2015 8:21

Pro jezírka typu Koi 2-3W na 1m3. Vám by stačilo 1W na 1m3, což by mohla stačit 55W UV lampa.

Dva týdny je hodně mladé jezírko, v takto mladém jezírku nejsou ještě ani pořádně nastartované biologické procesy a ani filtrace. Takže bych tomu dal aspoň ještě měsíc a uvidíte že si voda postupně trochu "sedne"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 25.177 (?), 9.6.2015 14:05

Použití bakterií se většinou vilučuje použití UV lampy, ale záleží na konkrétních bakteriích. U většiny výrobců je uvedeno zda má být vypnutá a jak dlouho.

Nerad vidím přirovnávání soli k chemii, protože sůl je přírodní látka, která se ve vodě vyskytuje. Pokud se ve vodě koupete tak bych určitě modrou skalici nedával. Sůl na chvíli zabere a trochu omezí tvorbu ale nejedná se o výrazný výsledek.

Rozhodně by pomohlo částečné zastínění vodní hladiny.

V takto přírodní nádrži, težko docílíte "čisté" vody bez dostatečné filtrace a UV lampy nebo chemie. Použití chemie v koupacím jezírku bych byl opatrný, přeci jen pak všechny chemické "pokusy" vám pronikají do těla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 9.6.2015 15:35

Pouzite modru skalicu v davke 2-2.5g/m3. Rastliny to bez problemov preziju, ryby pri silnom vzduchovani tiez.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 232.162 (?), 9.6.2015 16:20

Modrá skalice likviduje vodní organismy a tedy i potravu pro žáby, a myslím, že ani pro žáby to nebude to pravé ořechové. Co dodělat čistící zónu - štěrkové lože s rostlinami a vodu přes to filtrovat? Myslím, že problém bude i v podloží -  pokud jezírko není jen na písku bude se vyplavovat jíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 94.99 (?), 10.6.2015 10:29

UVC, modra skalica a vlastne veskera chemia potlacajuca riasy riesi iba nasledky ale nie priciny. Pokial nebudu odstranene priciny, problem bude permanentne pretrvavat.

Jazierko je ako velke akvarium. 99% problemov s riasami je sposobenych amoniakom a nedostatkom zivin. Staci nepatrne mnozstvo amoniaku kt. ani bezne testy nenameraju. Vela ludi a bohuzial aj renomovane firmy stavaju svoje odporucania na poznatkoch z pred 30r kedy sa verilo tomu, ze riasy sposobuje nadmerne mnozstvo zivin. Tato teoria vsak uz bola davno vyvratena. Rastliny su v boji s riasami o ziviny rychlejsie a na oplatku uvolnuju do vody latky kt. rozvoj rias dokonca tlmia.

Svetlo a jeho intenzita je to co urcije rychlost rastu rastlin ale aj rias a teda aj odoberanie zivin z vodneho stlpca. Cim je intenzita osvetlenia vyssia, tym je fotosynteza rychlejsia a poziadavky na ziviny su vacsie.

Prikladom: Na vybudovanie jednej rastlinnej bunky je treba:

XY% mikro zivin NPK

XY% makro zivin, zelezo atd.

XY% uhlika v podobe rozpusteneho CO2

atd.

stačí, ze vo vode bude chybat jedina molekula pozadovanej ziviny a bunka sa nevytvori. V tom momente sa rast rastlin zastavuje a o nevyuzite zivyny zacnu mat zaujem riasy, kt. vdaka svojej jednoduchsej bunkovej strukture dokazu nevyuzite ziviny primat.

Zhrnme si čo mozme a nemozme v jazierku kontrolovat:

1. Intenzita osvetlenia - NIE

2. Mnozstvo zivin mikro a makro - ANO

3. Zabezpecenie dostatocnej cirkulacie a rozvodu zivin - ANO

4. Mnozstvo CO2 - NIE

Ak teda pridu letne slnecne dni a intenzita osvetlenia sa zvysi mame na vyber bud pridavat do vody CO2 z tlakovej flase co je financne nerentabilne alebo sa pokusit intenzitu svetla nejakym sposobom znizit, ciastocnym zatienenim jazierka. V praxi sa preto pouziva druha varianta (leknin atd.). Rozhodne sa musime vyvarovat zbytocneho vzduchovania kt. z vody CO2 iba vyhana. Pred uvolnenim amoniaku sa chranime tak, ze jazierku zabezpecime vykonnu filtraciu a cirkulaciu vody, zbytocne sa neprehrabujeme v substrate a dne jazierka. Ked uz tak musime, robime to vecer, tak aby do rana ked zacne svietit slnko, bol vsetok amoniak pomocou fitracie rozlozeny. To je dovod preco sa kupacie jazierka robia tak, ze kupacia cast je bud dostatocne hlboka aby sa kal neviril alebo je dno kupacej casti osadene prepadom a kal je okamzite odsaty filtrom.

Ked si to vsetko zhrnieme dostavame sa k uz tomu co mnohi nevedia vysvetlit ale vsetci vieme, ze to funguje.

1. Spravne dimenzovana filtracia (velkost filt. materialu a vykon cerpadla)

2. Vysadenie dostatocneho mnozstva rastlin, zvlást rychlorastuce (tzv. filtracne)

3. Aspon ciastocne (odporuca sa min. 1/2) zatienenie hladiny.

4. Dostatok zivin (lahky prebytok) pre rastliny. Dusik zapezpeci filter a jeho rozklad amoniaku, fosfor krmivo pre ryby, draslik a makro je treba pridavat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika