"Montáž" kamenné kaskády



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 216.89 (?) 
26.3.2015 9:51, zobrazeno: 31695x

Dobrý den, chystám se zhotovit na mém jezírku kamennou kaskádu (potůček) a s tím je spojen i můj dotaz. Kameny na kaskádu jsem si poskládal "na sucho", ale při zapojení přítoku mi samozřejmě voda kameny obtéká kolem (dost vody teče i pod nimy), takže je potůček neustálený a nemá takový ráz - sílu!   S tím jsem počítal, takže se ptám zkušenějších kolegů zde. Jak jste to řešili vy ostatní? Jedná se mi o materiál na doucelení (vyplnění) mezer mezi kameny. Betonovali jste, nebo jste kameny těsnili - lepili montážní pěnou? Co je lepší? Já se přikláním radši k PUR pěně, ta zatvrdne ihned oproti betonu. Jaký druh (výrobek) montážní pěny jste použili (viděl jsem spousty zahraničních videí, kde používali šedou PUR pěnu na lepení kamenů v jezírku)?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.3.2015 11:15

... 5 kg pytlík bentonitového kočičího steliva rozmícháte s vodou na plastické bláto, smícháte s 30 kg praného říčního písku a do takovéto malty lepíte kameny nad folií s geotextílií. Pak mezery prosypete ještě jemným kačírkem 4-16 mm a přikryjete na pár hodin až dní mokrou pytlovinou. Až se bentonit "slehne" je možné pustit vodu. Podle míry usazení ("slehnutí") bentonitu ve spárách se vám menší nebo větší množství vymyje jako kal. Pokud pustíte vodu hned, nic moc se neděje, jen se to bude více kalit než po týdenním odpočinutí. Výhoda bentonitu je, že se to dá později rozebrat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 216.89 (?), 26.3.2015 12:26

Děkuji za reakci, ale tohle je přesně to, čemu se chci vyhnout. Týden tvrdnutí (slehnutí) pojiva, koupě dalších materiálů (stelivo, kačírek, písek atd...). Ikdyž konečná výhoda v rezebiratelnosti je fajn, ale hledám řešení ryhlé a nenáročné (PUR pěna např.). Ale i tak děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.3.2015 12:38

Já bych do PUR pěny nešel,

Pokud nevadí zakalení, je dobré že můžete do rozestavěného bentonitového korýtka pustit vodu apokud to nevyhovuje, tak dopasovat "aby ta voda přeskakovala přes ten placák", "aby mi tady v tůni vzniknul vír",...

Další výhodou je že v písku s bentonitem koření i některé rákosiny a vodní kosatce nebo do toho lze zapíchnout bezpečně kotvu pro košík s blatouchy,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.7 (?), 26.3.2015 14:16

Od bentonitu nemozno ocakavat ze "se zlehne" ako beton. Je takmer iste, ze toto by ste museli rozobrat nie kedykolvek, ako poznamenal Ferda, ale velmi skoro po po tom co zistite eroziu takehoto vytvoru, alebo este skor kvoli zasvinenemu jazierku od kalneho bentonitu. Bentonit vam vytvori len jemnu kasicku, blato, ktore bude pod prudom vody zasobovat jazierko mutnou vodou. Bentonit by bol skoro fajn do nehybnej vody niekde na dno ak nemate koi, alebo ine ryby co vrtaju dno....ale v ziadnom pripade nie do potoka. A uz vobec nie vyplnit medzery medzi kamenmi na co ste sa pytali, pretoze tam je najvacsi tlak pretekajucej vody.

O pene neviem nic. Beton by bol fajn. Ak by ste ho pouzili, odporucam super-zmes, viac cementu a extremne malo vody a ubit z takto spraveneho polosucheho betonu foremnu kasu, ktora sa nerozteka. Ist do malej frakcie strku 1-4-8. Ak sa neda ubit, pridat malinko vody a ubit znovu. Takyto beton bude pevny a vode nepriepustny. Niekde som cital, ze pridanie stavebneho lepidla tiez vyznamne pomoze betonu, ale skusenosti nemam. Aby velke betonove plochy neboli skarede, mozno ich upravit tak, ze do nestvrdnuteho betonu vsadite kusky mensich kamenov. Ono to casom zarastie machmi, riasami a tak, takze to bude pekne.

Vela zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.3.2015 14:51

zkuste si vymýt bentonit (jako hustou kaši nebo stabilizovaný jíl) z mezírek mezi šesti díly písku. Navíc nad to nasypete vrstvičku kačírku 4-16, takže eroze po omytí je už blízká nule (vyzkoušeno).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.7 (?), 26.3.2015 15:33

Ja som elaboroval s bentonitom ako vrstvou, ktora mala izolovat obsah nadob pre lekna pred vymytim zivin (z hnojiva) do vody jazierka.  Mozem vam povedat, ze moja skusenost je taka, ze akukolvek kasu som zarobil, ponorenim do vody sa to riadilo svojimi zakonmi: Bentonit riadne napucal a vo vode sa spraval ako jemne blato. V nadobe to bolo ok, velke ryby nemam, ale neviem si predstavit, ze by som to pouzil ako nejaky vyplnovy material. Ci dokaze nieco s tymto spravit piesok, to neviem. Mozno na rozdiel od bentonitu by bol vhodnejsi nejaky ilovec, obsahujuci pevnejsiu ilovu zlozku, ktora vo vode nemeni vlastnosti. Zavisi aj od toho, v akej forme je bentonit, ci je natrifikovany, alebo inak upravovany.

Predstavme si to,... mate kamennu kaskadu a medzi velkymi kamenmi mate medzery (uzke par cm, ale mozno aj do 20-30 cm vysky), ktore chcete delikatne vyplnit aby nepretakala medzi nimi voda....nie zahadzat to cele bentonitom. Povedzme ze to dokazete vyplnit vasou zmesou, aby stale z toho bola kaskada z kamenov a nenapadna vypln medzi nimi... Dalej si ale neviem predstavit, ako to zasypete kacirkom. Jedine mozete zasypat celu kaskadu a toto asi nie je ten ciel, co sa pan pytal.

Jednoznacne neodporucam skusat taketo riesenie. Bud to bude nezdar, alebo to bude vypadat zle, alebo oboje. Isiel by som do betonu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.3.2015 15:54

... jestli nemáte problém s překladem českého "potůček" a nepředstavujete si pod tím "vodopád". Jde pouze o to, aby kameny poskládané na fólii nebyly podtékané spodem. A to kočičí stelivo má blíže k jílu než k bentonitu. Množství 35 kg "malty" je asi na podmazání 1_m2 koryta.

taky můžete nahlédnout do knihy


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.71 (?), 26.3.2015 16:59

Děkuji za odkaz na knihu. Je to velice zajímavé čtení.

Zakladatel diskuze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.132 (?), 26.3.2015 18:37

na str.19 knihy:...neni vhodny jil ani jemny pisek....sa spavuji, znizuji pruhlednost vody a mohou poskozovat i obehove casti cerpadla...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika