Jezírko ze staré koupelnové vany



Stránky: 1,  2   
host - 147.238 (?) 
26.9.2010 7:45, zobrazeno: 35121x

Má někdo skušenosti s tím, jak prospívají rostliny a event. živočichové v takovém jezírku?...Je nutno bílou vanu něčím natřít na tmavo, nebo ještě vyložit folií? Děkuji za jakoukoliv reakci a radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 183.218 (?), 26.9.2010 10:00

No podle toho jací živočichové.Komáří larvy a pod.,prospívají. Obojživelní živočichové ne, protože se z vany nedostanou ven.Vlezou dovnitř, např.žáby, ale nemají šanci zdolat příliš kolmé a hladké stěny při poklesu hladiny vlivem odpařování a vyléz na suchou zem.Nevyleze z ní ani kachna.To mám vyzkoušené.Utopí se v ní kachňata i jakékoliv domácí zvíře které by tam náhodou spadlo.(Pes, kočka,slepice, atd.)Mám s tím velice špatnou zkušenost.Nedoporučuji.Je to dokonalá past.Jediné co z ní lze udělat je to, že vezmete úhlovou brusku, oříznete ji kolem dokola u dna a uděláte z ní mělké, ale opavdu mělké bahnítko pro kačky(pokud je chováte),které zapustíte do země.Na ostré hrany, po řezu ještě navléknete kolem dokola podélně rozřízlou starou hadici.Jinak opravdu vanu ne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 48.243 (?), 26.9.2010 10:10

Přispívatel nade mnou má stoprocentní pravdu, dokonalá topící past na vše, co do ní spadne. Krom toho estetická hrůza, původní účel je vždy poznat na první pohled. A navic přiliš malý objem vody, i malé zahradní jezírko musí být větší než vana.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.241 (?), 27.9.2010 15:23

Vana se zapustí do země a vykládá se černou fólií, která zakryje bílé stěny a kraje vany se zakryjí velkými přečnívajícími kameny. Hladina se hlídá čidlem a voda se každý den automaticky do nádržky - vany dopouští, aby se doplnil odpar, takže kameny na krajích jsou ve vodě a živočichové mohou z vany vylézt. Pokud hlídání hladiny a automatické doplňování není, staví se na jednom místě do vany   buď svislá věžička či stěna z poskládaných kamenů, nebo se z břehu strčí šíkmo do vody staré prkno nebo něco takového jako můstek., po které v případě poklesu hladiny mohou živočichové vylézt ven. Pokud je takové jezírko delší dobu na vhodném místě, spustí se z zeminy z krajů do vody kombinace všelijakých rostlin a mechu, po kterých většina živočichů taky dokáže z vody vylézt.

Takže vana jako jakákoliv jiná nádrž se dá na jezírko použít. Jen je nutná ochrana proti roztrhání ledem v zimě, přes zimu se na hladinu dají plovoucí Pet láhve s trochou písku nebo se do vody narovnají klacky, které vyčnívají ven nebo se vana na podzim prostě zaplní listím a klacky nebo se hladina sníží o cca 20 cm a vana zakryje plátem polystyrenu nebo aspoň  několika vrstvami igelitu či bublinkové fólie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 180.241 (?), 27.9.2010 15:27

Oproti jiným jezírkům je v tomto jezírku z vany přes léto studenější voda, protože proti jiným jezírkům je malá plocha hladiny na poměrně velkou hloubku a objem vody, ohřívání slunce je menší, v nějakém celodenním stínu pod stromy je tam voda studená hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 121.238 (?), 27.9.2010 16:37

Neviem z coho je vana... Viem si predstavit upravu takejto vani pomocou stavebneho lepidla a obklad kamenmi, pripadne obbetonovanie a vykladanie plochymi kamenmi a urobit nieco ako malu studnicku, zatisie, co by vypadalo dost autenticky. Ak by to bolo niekde v tieni, ani by sa to tak neprehrievalo. Inak foliu do vane... to uz radsej foliu do jamy a netreba vanu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.218 (?), 27.9.2010 16:38

No potíž je v tom, že všechna tato opatření o který píšete mohou selhat.Malá žabka se může celé dlouhé minuty snažit vylézt právě na opačné straně vany než jste poskládala věž z kamenů.Kameny na krajích jsou ve vodě?Leda že by byly vyřízlé a osazené přes kraje vany.Dřiv než se vám spustí do vody rostliny (leda kořeny) bude z vany smradlavá studená tůň.Není lepší koupit kus folie a udělat jezírko, které bude vypadat přirozeně?A ne s ponořeným prknem, které tam bude stejně k ničemu a ze kterého se bude do vody leda vylučovat fenol?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 147.238 (?), 28.9.2010 7:47

Děkuji všem za reakce a rady, asi opravdu koupím folii a pořeším jezírko z ní....

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 16.24 (?), 8.10.2010 14:23

Dobrý den,

já jsem si takové jezírko ze staré vany letos na jaře vyrobila. Starou vanu jsem zakopala do země, vystlala černou fólií. Okraje fólie jsem zahrnula pod hlínu. Okraje vany jsem obložila opukou, které kolem domku máme hodně. Aby se mi žádný živočich neutopil, postavila jsem do jezírka starý květináč zatížený kačírkem a na něj mělkou misku vyplněnou také kačírkem (aby to pěkně vypadalo) a z okraje vany do středu misky položila oválnou opuku jako můstek + na jedné straně jsem z kamenů udělala takové schůdky až na dno vany. V obchodě jsem nakoupila plovoucí rostlinky, vodní kosatec, prustku atd. a do jezírka vypustila dvě závojnatky. Do tří týdnů se mi do jezírka nastěhovali 3 skokani, rybičky se mi několikrát vytřeli - bohužel žádný potěr se nepodařil odchovat. Skokani se úplně v pohodě vyhřívají na kytkách, když chtějí tak si odskočí na opuku. Vodu jsem doplňovala jen párkrát a to jen pár centimetrů. Co se týče kvality vody, musela jsem párkrát použít přípravek na vyčištění (asi tak ½ čajové lžičky a voda zůstala až do podzimu čirá. Samozřejmě závojnatky půjdou na zimu do akvárka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.42 (?), 27.3.2014 12:27

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na ten přípravek na čištění vody.Mohla by jsmte mi napsat název nebo nějaký tip?Děkuji moc a mnoho radosti z jezírka :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika