Jezírko s odběrem vody z potoka, případně ze studně



host - 48.5 (?) 
5.2.2013 13:47, zobrazeno: 7367x

Dobrý den,

jsem nadšený akvarista a s přesunem na statek bych potřeboval škálovat své koníčky výše. Máme zahradu velice mírně svažitou, kterou asi v délce 40 metrů protíná potůček (určitě nevysychá, ale v létě proteče voda v řádek litrů za vteřinu). Dále máme studnu, jejíž hloubku odhaduju asi tak na 3 metry, tedy pravděpodobně na hladinu dříve zmíněného potoka. Její vydatnost bude zřejmě dána právě množstvím vody v té samé vrstvě, ve které se sbírá i voda do potoka.

Rád bych měl na zahradě průtočné jezírko s přítokem z potoka či studny a odtokem do potoka. Velikost do 15 kubíků, rozměrově tedy zhruba 4x2x1.8 m. Primární účel je chov pstruhovitých pro vlastní potřebu a pár kamarádů a okrasa. Mám několik otázek, které mě tíží, na některé mám již částečné odpovědi, přesto budu rád za jakoukoli zkušenost nebo znalost.

Problémy a nejasnosti:

1) pochopil jsem, že jezírko s přítokem a odtokem je vodní dílo a musí být schváleno vodosprávním úřadem. Má s tím někdo konkrétní zkušenost? Jaké další povinnosti z toho vyplývají?

2) v případě vykopání jezírka v blízkosti potoka (cca 3-4 metry) se obávám spodní vody. Je možné se s ní nějak vypořádat?

Má vůbec smysl dávat do vykopané díry folii, když pravděpodobné "dno" jezírka bude pod hladinou spodní vody a navíc bude relativně velké množství vody přitékat?

Nestačilo by dát folii pouze na stěny jezírka a nechat dno vydlážděné kameny? Tím by se vyřešilo i podmáčení stěn a možné zhroucení jezírka.

Dá se vůbec kopat jáma, která se bude možná rovnou plnit vodou...?

3) jaký by měl být rozumný přítok, aby se v tomto objemu dařilo duhákům a abych zbytečně neodebíral vodu z potoka?

4) má cenu řešit studnu, jakožto zdroj čistší a studenější vody?

5) zkoušel někdo půjčovat malý bagřík? Dá se to snad někde zapůjčit na den i se zaškolením a nejen vykopat díru, ale splnit si i dětský sen stát se bagristou.

To jsou prozatím věci, které bych chtěl vyřešit. Pokud máte někdo podobné uspořádání, či zkušenosti, prosím, podělte se o ně.

Adam

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 105.132 (?), 5.2.2013 15:39

1. zistite na urade

2. vykopete a uvidite. Resp. vyskusate, za hodinku vam bude jasno. Alebo budeme filozofovat a nezistime nic.

3. Pritok zavisi od velkosti jazierka. Hlboke by sa nemalo vela prehrievat. Ak nebude prilis velke, potom by to mohol chladit.

4. Studna je dobra vec, asi ano. Aj na ine ucely. V casoch dazdov alebo z inych pricin voda z potoka moze byt docasne nevyhovujuca, plna blata, bakterii, ineho znecistenia. Vtedy sa zide studna.

5. Pozicat sa da aj s bagristom.

Myslel by som na moznost docasneho zastavenia vody z potoka, vid bod 4.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 5.2.2013 16:40

Ad2) Takhle blízko se spodní voda s velkou pravděpodobností projeví. Folii bych tedy ve Vašem případě vůbec neřešil, vy nebudete stavět jezírko, ale malý rybník.

Ad4) Ne

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.81 (?), 28.4.2013 22:39

Zdravim Vas,

vobec sa nebojte vody zo studne. Viacere prispevky ju tu neodporucaju ale u nas ju mame odskusanu a duhaky v rybniku vyrastu do troch mesiacov na cca 33 -35 cm z povodnych 12-15 cm. Zalezi na cerpadle co si vyberiete. Ja cerpam v lete kazdych 15 minut asi 1-2000 litrov vody /15 minut/ na 10000l cerpadle (problemom je zasoba vody, ktora je nizsia a nejde na plny vykon). Cerpadlo ma spotrebu 80w a v noci ide raz za hodinu. Rocne to vyjde na cca 40 Eur. Kamarat to ale skusal cez domacu vodaren a vslo ho to 500 Eur takze neodporucam. Za taku cenu su cerstve lososy z Norska.

Pozitiva su velke, krasny rybnik, ovela menej komarov v lete, ryby im to zrataju ovela viac ako vtaci no a cele to s krmivom vyjde na cca 110-130 Eur.  Vychovate na dva krat aj 200 ryb.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 102.168 (?), 28.4.2014 23:39

Dobrý den

1) Jezírko s přítokem i odtokem je vodní dílo a budete to muset řešit nejen na vodoprávním úřadě, ale i na mnoha dalších úřadech. Potřebujete i projekt. Potřebujete vyjádření povodí a taky správce toku. Dokonce i údaj z hydrometeorologického ústavu o četnosti srážek v dané lokalitě. A spoustu dalších vyjádření.                                                                                                          

2) V blízkosti potoka bude spodní voda. Ta se odčerpává zároveň při bagrování

 Fólie na stěny nemá význam, neboť voda by se klidně dostala i pod ni.

3) Na přítoku tolik nezáleží, když bude zároveň i odtok. Okysličené vody z potoka bude dost a bude se neustále vyměňovat.

4) Studna nemá žádný význam a brzo by se vyčerpávala. Voda v potoku je neustále.

Jezírko (nebeské) mám a teď z něho budu také dělat vodní dílo. Přítok a odtok do potoka. Zjistila jsem, že průtočná voda je samozřejmě nejčistší. Spodní vodu jen doplním vodou z potoka, tím si navýším hladinu. Všechny nečistoty na povrchu odplavou odtokem.

Tak nám napište, jak pokračujete v plánech, nebo už bagrujete?

 Vlaďka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika