Filmove jezirko



mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
6.1.2014 1:47, zobrazeno: 4308x

Nedavno davali v televizi film "Don't be afraid of the dark" (Nebojte se tmy?). V tomto filmu jsou docela zajimave a inspirativni interiery a exteriery, mimo jine jezirko s koi kapriky - ukazka je zde. Jezirko je obehnano zivym "plotem"

Ma prvni otazka je (omlouvam se, nic moc jsem k tomu nestudoval), zda je takoveto jezirko v nasich koncinach realne (pri hloubce 1,5m+), zda nebude vadit nedostatek svetla. Aby z toho nebyla lihen pro komary.

Proc se ptam? Mam roh zahrady, ktery je zakulaceny, spis stinny, rad tam roste mech a spatne se trava udrzuje. Uz dlouho jsem premyslel co do nej dat, jedna z myslenek je tam udelat "trucovnu"/odpocivarnu tak, ze by se udelala prirodni kruhova "mistnost" bez strechy tvorena a ohranicena prislusne strihanymi tisy (na uvedenem videu neco takoveho je, akorat si filmari dovolili luxus-tolik prostoru nemam). Slunka by tam asi moc nebylo, puvodne jsem doprostred chtel strcit nejaky sloupovity strom. Jezirko by ale mohlo byt lepsim resenim.

A ted' to bude jeste horsi: jsem hrozny lempl. Bylo by realne to jezirko postavit tak, aby nevyzadovalo cirkulaci a filtraci? A prezilo bez slozitych zasahu zimu? Nemam problem v tom v nem mit spis rostliny a par rybek (ne koi kapriky), ta relativni bezudrzbovost je pro mne pomerne zasadni.

A slo by takove jezirko postavit pomoci skruzi (delaji se az d=2m)? Co mraz, nepotrha je tajici led? Opet se ozvya ma lenost - s upravou exterieru skruzi by tedy asi bylo jeste hodne starosti, ale takova prace mi nevadi.

Dekuji,

Martin

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.43 (?), 6.1.2014 10:49

Jezírko sice mám, ale odborník nejsem. Jen se vyjádřím k těm skružím - asi by nebyly dobré, protože u jezírek se dělají šikmé stěny, aby se umožnilo stoupání ledu. Mám obavy, že kolmé stěny skruží by potrhal. Navíc by se asi špatně tvořila nějaká mělčina s rostlinami, i když by osázení stěn bylo možné "kapsami" s rostlinami. Vzhledem k zamýšlené velikosti bych volila fólii, bylo by to určitě jednodušší.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.43 (?), 6.1.2014 10:58

ps - to "jezírko" na ukázce je spíš jen nějaká bývalá fontána, nebo tak něco, nemají tam rostliny, takže tam by bylo filtrování, odkalování a vzduchování nutnost - a ještě je otázka, jak dlouho by vydrželo čisté. Zřejmě to bylo naaranžované pro film. Na zámku Hrubý Rohozec mají také u vstupu podobné nádrže se zlatými rybkami bez rostlin, a voda je kalná, že jsou rybky sotva vidět a ruku bych si v ní určitě nenamočila...     L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 6.1.2014 11:53

Iluze o realite si nedelam.Dokonce bych cekal, ze umela bude i ta zelena ohradka okolo prostoru ("steny"), filmari jsou na toto sikovni. Rybky asi budou zive :-).

Rostliny bych tam urcite chtel, pokud jde o sesikmeni, take mne to napadlo, jenze udelat jej je ramcove slozitejsi nez jen objednat bagr, skruze, a potom veci na jezirko (folie/etc).

[Update:] Predpokladam, ze nejvice problemu s cistotou dela slunicko svitici na vodni hladinu (fotosynteza). Muj predpoklad je, ze "jezirko" (resp. spis rybnicek :-) ) by bylo ve stinu (delaneho "plotem" z tisu), podobne jako v tom filmu. Otazka je, zda to nebude vadit rybam, nebo rostlinam, tedy jestli je mozne jej osazet tolika vhodnymi rostlinami, ktere rozlozi i bez primeho slunce vse co je potreba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.1.2014 14:15

Kdysi jsem měl zakopanou skruž v místě, kde byla vysoká hladina spodní vody, skoro do úrovně terénu takže to dělalo takové jezírko. Už si nepamatuji jestli jsme to na zimu nějak zabezpečovali, ale spíš ne, maximálně se tam strčil klacek. No a bylo to tam léta a mráz ty skruže neroztrhal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 126.122 (?), 6.1.2014 23:18

Pokud bude nádrž celý den ve stínu, tak voda bude čistá, resp. bez zakalení řasami. Ovšem na druhou stranu v ní zase neporostou ani vyšší rostliny (vyšší myslím botanicky).

george

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika