Beton v jezírku a jeho vliv na chemismus vody



Stránky: 1,  2   
host - 219.11 (?) 
10.8.2015 14:02, zobrazeno: 13423x

Ahoj, vybudoval sem si menší jezírko pro koi kapry na zahradě, je foliové 17m3 + 3m3 filtrace
filtraci jsem vyfolioval a následně v ní udělal 2 příčky ze šalovek které sem zalil betonem. Problém nastal ve chvíli kdy jsem jezírko napustil, po 4řech dnech má jezírko ph kolem 7, ale filtrace (je oddělena od jezírka kohoutem a není zapojená, jen napuštěná).. na to byl můj ph tester krátký, můj odhad něco kolem 12° Ph. Nevím si stím nějak rady zkusil jsem filtr vypustit a pořádně vypláchnout od usazených zbytků cementu a teď jej znova napouštím.

Myslíte že se bude ph dostávat do normálu tím jak beton bude zrát? nebo to bude pořád tolik ovlivňovat..

Myslíte, že když pustím filtraci a filtrem bude rázem kolovat 20 kubíků vody, že to postupně ovlivní všechnu vodu? Napadlo mě jí normálně pustit ale mám strach abych nezmařil všechnu vodu, přece jen 20kubíků pitné není zadarmo.

Máte nějaké tipy jak PH snížit? :-) nechci tam lítat s kýblema chemie, to bych si rovnou mohl udělat bazén

Může (jaký) mít vyšší PH - řekněme kolem 9ti - 10ti negativní vliv na ryby (koi kapr, případně jeseter)

A ještě jeden dotaz, nezmařím takhle vysokým PH nitrifikační bakterie? Mám pořád takovou tu naději že beton za pár dní/týdnů uzraje a bude klid, přecejen je spousta čistě betonových jezírek.. a tady mám jen 2 příčky 1x1 metr

Budu rád za vaše názory pivo

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 188.68 (?), 10.8.2015 14:52

Beton Vám bude porád ovlivnovat chemismus vody, i kdyby jste pouzil vodní sklo. pH nad 8,5 uz delá problémy jednak rust řas jednak ryby samosrejme mikrobion vody taky potrebuje sve dane pH jednak pro odbourávaní oragnickych latek a vznik metabolitu... proto se vsude dava folie... obtahnete to folii a je klid.

MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.132 (?), 10.8.2015 16:12

Nie je to pravda. Casom jazierko zarastie biofilm a bude to viacmenej v pohode. Dolezite je, aby bol beton co najkvalitnejsi a mal co najmenej porov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 188.68 (?), 11.8.2015 9:16

Tak samozřejme pokud bude mít pán beton co se používa pri stavbe mostních pilířu v rekách a mořích ok ale ne zakláda osmotické tlaky a disociacni konstanty danych komponent neoklamete... samosrejme po par letech 5 a vice uz bude system sabilnejsi..

MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.8.2015 9:32

Ano, čerstvý beton uvolňuje více alkalických složek než beton vyzrálý. Jednou z cest, jak omezit vymývání nezreagovaných složek z betonu a ochrana proti korozi betonu vodou s pH pod 5,5 je jeho nátěr. Pro prostředí, kde potřebujete udržet neutrální pH 7 (+ půl dílku) stačí nějaká te syren-akralátová penetrace, co se užívá jako adhezní můstek pod akrylátové omítkoviny.

Zajímavý jev je, když do nádrže s čerstvým betonem dáte modrou skalici. V rámci neutralizace se volné Ca naváže na síranové ionty a uvolněná měď se jako nanofilm nasorbuje na vše okolo (kamenivo, ap.).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 17.210 (?), 11.8.2015 10:25

preco strkat akrylaty ked mozem pouzit anorganicku - silikatovu penetraciu, co je vlastne vodne sklo. Ak je beton riadne zhutneny (predavaju vrecovany na vode odolny beton) tak je porezny minimalne. Ja som daval beton na foliu, aby to vyzeralo viacmenej prirodne a nelutujem. Spravil som vlhku zmes s vela cementu a minimom vody, a tolko som to tlkol az zostala z toho tuha plasticka kasa, ktora nemala tendenciu sa roztekat. Dali sa z toho robit aj pomerne sikme steny. Na kolmych som beton niecim podobrel a pritlacil zbytkami jazierkovej folie. Sem tam dal prirodny kamen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.8.2015 14:45

Nastudujte si problematiku a pak řekněte, co se stane s sodnými a draselnými ionty z silikátové penetrace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 17.210 (?), 11.8.2015 17:53

Ale Stando! Preco taky kantorsky premudrely ton?...ja som si problematiku dobre nastudoval a niekolkokrat beton v jazierku opakovane vymyl vodou. Po par premyti, ked sa pH po napusteni nemenilo, a vo vode nebolo poznat nejake stopy z vymyvania betonu,  som vymyvanie ukoncil. Dnes nelutujem, ze mam betonove jazierko. Povrch vyzera uplne inac. riasy a bakterie z betonu spravili nieco ako pieskovcovohnedu skalu. Nikdy ma nenapadlo, ze vsadene kamene to budu skor spatit. Vodu mam cistu ako Plitvice aj pri teplotach ako su teraz a to ma jazierko zial len 90 cm hlbku. Je pravda, ze vysavam a premyvam filter pravidelne....je to hobby. Aj ten filter je biedny - tlakovy, ale ryb je malo a na 5 kubikof asi filter + vysavac obcas stacia. Trochu trapia string algae. Vodu mi spinia asi lekna, co mam s hnojivom v piesku. Niekedy dam siran hlinity, aby mala voda spravny cveng. Dopustam zo studne, zial dost tvrdou vodu a nemam iluzie o velkej cistote nasej studnicnej vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 11.8.2015 22:35

Pokud máte ze studny tvrdou vodu, tak se Vás asi ta koroze betonu výkyvy pH pod 5,5 netýká. Vodní sklo je prakticky jen urychlovač zrání betonu. Pokud ty alkalické ionty vychytají rostliny, nebo se odstraní výměnou vody, tak už další problém s pH nenastává. Síran hlinitý jako vločkovač je dobrá volba pro úpravu dopouštěné studniční vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 12.8.2015 9:15

Nechte nádrž nějakou dobu napouštenou, týden dva, a pak jí několikrát po sobě znovu vypusťte. Beton se Vám postupně "utáhne" a výluh z něj se výrazně sníží.
Na chemii zapomeňte, tady pomůže čas. U některých nádrží, kde k podobnému problému docházelo, někdy pomohlo úmyslné zašpinění nádrže - řasou - třeba vodou z rybníka. Biofilm, který se Vám na povrchu betonu vytvoří, výluh solí do vody zmírní.

Dokud se Vám pH nesníží, s rybami bych to nepokoušel. Ten stav může trvat měsíc dva.
BTW - dejte si pozor, co se Vám usazuje na čerpadle. Zničit motor v téhle vodě není žádný kumšt

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika