Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Mno chemie mne živí :-)), takže, se bavím a nebudu odpovídat stejně ostře.

V průmyslovém použití si nemůžete dovolit luxus kompromisů, pokud nastudujete podrobně manuál pro aplikaci Junifolu (ostatní KVALITNÍ průmyslové folie jsou na tom podobně) zjistíte, že doporučovaná drenážní vrstva, event. betonová mazanina, nebo vrstava bentonitu etc. etc., je ochranou hlavně před mechanickým poškozením, přičemž cituji:

"Poněkud rozporná je problematika ochrany fólie v případě její aplikace na povrchu nosné konstrukce. S ohledem na využití vlastností fólie Junifol tj. odolnost proti slunečnímu záření a odolnost proti dalším účinkům se prosazují snahy o koncepci fóliového těsnění bez jakéhokoliv krytu. Zde se však zvyšuje nebezpečí poškození těsnění ať již úmyslného nebo neúmyslného."

Dále se v této souvislosti píše :"Přímo po povrchu položeného fóliového těsnění nesmějí pojíždět žádná vozidla ani mechanizmy. Pohyb pásových mechanizmů je možný teprve po položení dostatečně silné (nejméně 0,30m) ochranné nebo drenážní vrstvy nebo po vybudování vnitřních provizorních komunikací např. z panelů, hatí apod."

Ochrana je definována jako ochrana před mechanickým poškozením, takže máte naprostou pravdu, pokud bude po dně vašeho jezírka jezdit traktor, nebo nedej pánbůh pásové rypadlo, je lepší tuto folii (a jiné adekvátní) chránit drenážní vrstvou o mocnosti minimálně 30cm pro nákladní vozidla a o mocnosti 1 metr pro vozidla pásová. Pro koupající se děti a kapry bohužel definice síly drenážní vrstvy neexistuje.

Co se týče teplotní dilatace, ta není větší, než u PVC systémů a její charakter má lineární závislost - při velikosti jezírka 4 x 6 metrů vám skutečně "vlna" nevznikne... Jiná by byla situace pokud byste stavěl jezírko 40 x 60 metrů... Zde byste musel vytvářet kotevní příkopy i na vrstevnicích nádrže. Taktéž se bude chovat vlna odlišně, pokud na ní bude vodní sloupec 2 metry, nebo 20 metrů...

Pouze na okraj -například v systémech přečerpávacích elektráren - jejich horních nádrží jsou hydroizolační folie vystaveny opakovanému cyklu - voda x osvit (elektárny vypouští hlavně ve dne, ve špičce), tj. expozice UV. To vše doprovázeno teplotní dilatací x následné smrštění. V zimě pak totéž, navíc s mrazem. Představte si situaci, že se toto opakuje deset - dvacet let v denním cyklu. Prosím napište mi, která jezírková folie by toto vydržela...

Jinak i u velkých nádrží, vodních kanálů a kalových jímek se folie typu Junifol nekryjí a kotví se na okrajích nedestruující zátěží, jako jsou pytle s pískem, pneumatiky, nebo se folie kotví do tzv. "kotevních příkopů".

Proboha (!) uvědomte si, že na standardní jezírkové folie jsou kladeny nesrovnatelně menší požadavky, než na folie pro hydroizolační systémy pro vodní stavby ! Navíc systém hydroizolačních folií pamatuje i na takové věci, jako je texturace povrchu na kladené straně pro zvýšení smykového tření.. Pokud Vám zahapruje díky folii jezírko, škoda je malá a navíc těžko vymahatelná. pokud ale budete vyrábět hydroizolační systém a díky špatné folii by začala téci například nádrž kalového jezera, nebo přečerpávající elektrárny, Vaše firma obratem zkrachuje... ( Podobná situace panuje na trhu barev, barvičky které se prodávajíá za vysokou jednotkovou cenou kutilům se často ani nevyrábí pro průmyslové použití - jsou prostě méně kvalitní a pokud byste jimi realizoval například natření konstrukce haly, nebo mostu a barva začala "pelichat" dřív, než v deklarovaném termínu, hrozila by Vám brutální, v podstatě likvidační náhrada škody)

Přičemž na systémy "zemní" je kladen ještě vyšší nárok, než na profesionální plastové folie používané k zastřešení...

Musím s Vámi souhlasit s tím, že pokud někdo dělá jezírko o ploše 2x 3 metry, úspora nemá cenu, cenu má ale vyšší odolnost. Pokud se navíc stavitel rozhodne, že jezírko bude mít tvar korálového atolu, bude s kladením pakárna (ta bude vždy, jakmile použijete jakoukoliv folii silnější než 1 mm, pokud to nebude výše zmíněný syntetický kaučuk od Firestone. U silnějších folií máte dvě alternativy - folii poskládat a nestříhat, folii stříhat a lepit, či svařovat. Podotýkám, že lepení je možné i systémem samolepících butylkaučukových pásků, ale myslím si, že jejich atraktivita spočívá spíš v možnosti oprav malých defektů.

Poznámka k šířce - práce s jakoukoliv extrémně širokou folií není snadná, a to díky problémům s dopravou a pokládkou, ale pracovat s pruhy o šíři 5 metrů již reálné je.

Na závěr je důležité napsat následující věc - bez ohledu na to, jak je folie kvalitní, žádný výrobce Vám nebude garantovat se zárukou jiné použití, než deklarované, je to jednak alibismus, ale hlavně obchodní politika. Proč bych se snažil prodávat po troškách něco levně, když je k dispozici výrobně méně náročný systém s vyšší jednotkovou cenou... O tom opravdu něco vím. Navíc na tom není nic nemravného, průmyslové folie se spotřebovávají vždy minimálně ve stovkách metrů čtverečních, na rozdíl od jezírkových.

Zároveň bude stavebník při použití primárně stavebního systému prošlapávat cesty ve sněhu, zahradník Vám s ním logicky nepomůže ,ale to mu nemůže mít přirozeně nikdo za zlé.

A já Vás skutečně nenutím, abyste používal jinou folii, než to "správnou" jezírkovou.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika