Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den pane Hrkale, s Vámi je radost diskutovat, vždy trefíte cíl-

add filtry-

používám výhradně Fluval 305, silné, výkonné a bezporuchové filtry, papírový výkon je 1000l /h, reálný maximální okolo 750l, osobně používám vestavěné regulace a stahuji je tak asi o 30- 50% výkonu průtoku. Akvárka jsou 180 a 250 l, objem filtračních médií je 6,6 l, z toho biologických substrátů 3, 3 litru, - v každém filtru mám 1 litr Siporaxu a 1 litr biokeramiky,q sáček s rašelinou  ve třetím koši aktivní uhlík, ten ale neměním a bude tam jen symbolicky a  jako nosný substrát pro bakterie :-))

Řídím se při výběru objemem, filtry jsou lehce předimenzované, dává mi to možnost, pustit je na plný plyn například po odkalování, nebo pokud syn krmí rybky a vysype do akvárka víc krmení. Tento typ filtrů hravě zvládne akvária o objemu 300-450 litrů, výrobce doporučuje méně, ale praxe je jiná.

Co se týče ryb, snažím se být racionální, ani ne tak kvůli výkonu filtru, ale nechci rybky stressovat. NApříklad ve 180 je nyní asi 30 -40různě velkých ryb od malých tetrovitých až po parmičky a pancéřníčky, tyto ryby neuvěřitelně narostly..Řídim se ale objemem a akvárium se snažím nepřerybnit.

V tomto akvárku je i 5 žabek drápatek a 6 šneků Neritin - ty jsou zajímavé tím, že neničí rostiny, ale systematicky likvidují přirostlé řasy, je to super, dekorace jsou stále vyluxované do čista a na sklo nemusím stěrkou sáhnout jak je rok dlouhý. Neritina NAtalensis má příbuzného i u nás - Thedoxus fluviatilis, který žere též pouze řasy, ale u nás je na rozdílod severní Evropy téměř vyhynulý. Píši to proto, že se snažím osídlit akvárka i přirozenými čističi, nikoli ale kvůli výkonu filtru, ale proto, že jsem od přírody líný a často nedodržuji frekvence odkalování a výměny vody. S rozumě nastaveným biotopem a výkonným filtrem to není podle mých zkušeností nutné.

Co se týče rostlin, nejsem ctitelem "holandských" rostlinných akvárií, ale i tak se snažím  mít rostlin v akvárku spíš více a různých. Pokud někomu pomáhám vytvořit akvárko, dávám na start i  "vodní plevele" , které dokáží využít rychel volné sloučeniny dusíku, po té co akvárko "sedne" - po měsíci, dvou se chytnou ostatní rostliny a vodní plevele mohou být eliminovány. V akvaristice je totiž problém v tom, že pěstitelé pěstují 90% rostlin Emerzně, tj.na hladinou, takvé rostliny při přesazení pod hladinu buď chcípnou, nebo se relativně dlouhou dobu chytají - jejich stará tkáň se nezadaptuje, pro vodní prostředí musí vytvořit zcela novou. Do té doby plní tyto rostliny bohužel svoji funkci jen symbolicky. proto vodní plevele.

V akváriích používám nárazově i UV průtokové germicidy - bazénové 18W, které jsou proti akvarijním za zlomek ceny (netuším proč, vlnová délka zářičů je shodná), germicidy jsem vylepšil vložením leštěné antikorové folie, která způsobuje mnohonásobné odrážení UV záření uvnitř jednotky. UV jsou vždy vřazená ma výtok filtru. Germicidy pouštím po odkalování, nebo pokud je nějaká ryba "chabrus", případně po nákupu nových rostlina ryb, i když ty nejprve projdou karanténou.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika