Zakalená zelená voda



host - 172.150 (?)
26.7.2016 13:30

Dobrý den, taky mám salinátor, bazen 32 m3, celý rok je voda krásně průzračná a takový srajdy do vody jsem nikdy lít nemusel, filtruju dvě hod. dopoledne a tři navečer, když teplota vody klesne na podzim pod 10 st., tak to vypnu, na jaře tam šupnu pytel soli a zapnu filtraci když se zase voda začne ohřívat. Jediná starost je tak jednou za 14 dní vysát obyčejným vysavačem dno, proprat čističku a sem tam dopustit vodu a když se začne trochu kalit, tak decka kyseliny sírové a je zase pohoda. Je pravda, že ten salinátor stál dvacet tisíc, ale jsem moc rád, že ho mám, protože ty problémy tady popisované s vodou, jsou někdy tak hrůzostrašné a finančně opravdu nákladné, že ta pohoda a koupání od dubna do září v krásné vodě opravdu stojí za to a ten litr kyseliny stojí 37,- a to je vše, co do toho bazénu za celou sezónu naliji. Tak užívejte léto a přeji všem krásné koupání v našich zahradních bazénech. VŠ

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 24.11 (?), 7.7.2012 16:58

To dávkování nám doporučili při nákupu chlornanu.Vodu jsme neměřili na Cl, jen Ph, teď jsem to změřil a Cl je 0.Neměřil jsem to, protože voda byla OK a nebyl chlor vůbec cítit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 24.11 (?), 7.7.2012 16:53

Myjsme to koupily ve vodárnách v Třebíči(dá se koupit v každé vodárně),prodávají to do přinesených kanystrů.Kolik l chcete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 13.7.2014 4:49

Zdravím
Už se tady hodně psalo na zničení zakalené zelené vody. Pokusím se to znovu napsat do jednoho článku.
Já bych postupoval asi takhle:

1. Zapnout čerpadlo

2. nejdříve bych snížil hodnotu pH na 6,5 - 7,0, kyselinou chlorovodíkovou 38%

3. po 1/2 hodině je kyselina zneutralizovaná

4. přidat modrou skalici 2-3 g na 1000 l

5. zamíchat vodu, zakalí se, tím poznáme reakci.

6. Po 3 h. vypneme čerpadlo, voda musí být v klidu.

7. přidat flokulační činidlo Síran Hlinitý Al2(SO4)3(2 – 12g na 1 m3 podle znečištění)

8. nechat cca 24 hodin v klidu, dokud na dně se neobjeví shluky a voda nad ní bude čistá

9. pak opatrně, bez zbytečného pohybu, vysát dno, mimo bazén, nikdy spět do bazénu.

10. vyprat mimo bazén filtrační písek a pak ho dezinfikovat.

11. Provést 2 x šokovou dezinfekcí prostředkem „DESAM SOLID „3 sáčky na 1 m3

12. Vyluxovat sraženiny na dně.


13. Po týdnu se můžete vrátit nazpátek ke své dezinfekci, kterou jste používali.

Teť napíšu postupy, k jednotlivém procesům.

Snížení pH vody vždy používejte:
Kyselina sírovou čili technická kyselina chlorovodíková (HCl). 38% (zastarale též vitriol) koupíte ji drogérii cca 30 Kč.
Kolik máme dát litrů (HCl) do bazénu je alfou a omegou. Záleží i na celkovou alkalitu vody co máte. (Celková alkalita představuje souhrn bazických látek rozpuštěných ve vodě, které je schopnost vody tlumit změny pH po přídavku kyselin, jinak i tlumivá kapacita – ústojnost vody). Proto to jednoduše nelze přesně spočítat, o kolik se pH změní, způsobuje právě hodnota celkové alkality. Je-li tato hodnota příliš vysoká (alkalita, většinou voda ze studní), bývá také příliš vysoké pH, a navíc vykazuje vysokou míru stability - má tzv. vysoké pufrační schopnosti. Je-li celková alkalita (CA) příliš nízká, pH není stabilní a má velmi velké a časté výkyvy. Váš potřebný výpočet je velice obtížný.

Nejlepší je prostý vyzkoušení dávky přípravku v menším měřítku. Není to metoda vědecká, za to je nejjednodušší, nejrychlejší a nejpřesnější. Nalijete do kbelíku 10 litrů vody z vašeho bazénu a změřte pH,  přidejte 1 ml (HCl)  na jeho snížení. Po řádném zamíchání a počkání, znovu změřte pH a zjistíte, o kolik se snížilo. Pak již jednoduchým přepočtem převedete dávku na celý objem bazénu. Pozor  (HCI) snižuje pH skokově. Logaritmická závislost zase určuje fakt, že při pH lišícím se o jeden stupeň se koncentrace H+ liší desetinásobně, při hodnotách např. 6 a 8 je pak rozdíl v koncentraci H+ už stonásobný.
Jinak výrobce „ INCHEMA“  má dokonce návod na snížení pH v bazénech. Na úpravu stačí (do cca pH 7) obvykle pro snížení pH bazénové vody platí: 30 ml kyseliny sírové sníží pH 1000 l (1 m3) vody o 0,1.
Jestli budete dodržovat hodnotu vody 6,5 –do 7 pH, tak se po čase ztratí vodní kámen co máte na dně. Tento proces však trvá několik dnů až týdnů.

Plastovým kýblem na 10l naberu vodou z bazénu, naleju do toho tu kyselinu - opatrně na výpary!! Nikdy obráceně!!! Promíchám a rozleju do bazénu. Zapnu filtraci ať se to promíchá. Po 1/2 hodině je kyselina zneutralizovaná. Nebojte se po 3 hodinách se můžete koupat kyselina se neutralizuje s rekcí sloučenin vápníku a hořčíku.
To nám na prvotní snížení vody stačí. Pak si kontrolujte pH dál a postupujte viz výše.
Pozor na běžné domácí změkčovače vody (nepoužívat, je vám to vyluxuje peněženku) – většinou fungují tak, že Ca2+ a Mg2+ nahrazují dvěma kationty Na+. To nás sice zbaví tvrdosti, ale vzroste celková mineralizace a vodivost, Proti vodnímu kameni sice tyto změkčovače trochu zabírají, sodík není řešením!!!
Přidání modré skalice 2-3 g na 1000 l. Koupíte ji v drogérii, 0,5kg cca 65 Kč.
Modrá skalice je fungicid, brání rozvoji řas (=bazén nekvete). Dávkuje se jednorázově na počátku sezony. Modrá skalice je, aniž se to všeobecně ví (a už téměř vůbec to nepřiznají prodejci bazénů a příslušenství) běžnou součástí tzv. "Trio" tablet. Kromě kyseliny trichloisokyanurové obsahují zpravidla ještě asi po 2% síranu měďnatého a síranu hlinitého. Je otázkou do jaké míry může být měď rozpuštěná v bazénové vodě škodlivá, bohužel se to pozná až po určité době. Doporučuji vzít v úvahu a použít selský rozum. Je dobré položit si otázku, v jaké koncentraci se měď běžně vyskytuje v okolním prostředí, v potravě, vodě atd. a jakou máte v bazénu.
Po rozředění v umělém kýblu, nalijte na hladinu bazénu a uvidíte jak se vám zakalí voda na pár desítek minut.

Síran Hlinitý Al2(SO4)3,(známej jako kamenec)- pro úpravu pitné vody.
Kupí se v už jen v dobrých drogeriích za 0,9 kg cca 49 Kč.
Používá se především jako flokulační (vločkovací) činidlo při čištění pitné a odpadní vody a jiné. V důsledku hydrolýzy klesne pH. Běžná dávka se dává 2 – 12 g na 1 m3 podle znečištění. Rozředit v teplé vodě v kýblu a rozlít po hladině. Rozmíchat vodu a hlavně vypnout filtraci!!!
Voda se zakalí do bílé barvy, jako kdyby to bylo mléko. Nechat 12 - 24 h. ustát., nabalí na sebe nečistoty, které vysajete (na dně mají být chuchvalce.) Vodu nikdy nevracet zpět do bazénu ale ven.

Voda dostane jiskru, je jako křišťál a změkne. Koupíte to u dobré drogérii. Já ji nakupuji váženou v drogéri v ul. Zlatnická, okolo 40 Kč za kilo. Ale pozor podle EU musíte mýt kyblíček označený i s logem jak značí bezpečnostní list. Už to není že vám to dali do igelitky. Jinak nádobu vám prodají ale bude vás to stát jako 1 kg vločkovače.

POZOR NA PŘEDÁVKOVÁNÍ :který způsobí sám mléčný zákal vody, který nezmizí dokud se do vody nesnese dostatek jemných nečistot, které se pak s nadbytkem přípravku vyvločkují..
 Základní dávkování jsou 3 gramy na m³ vody, v případě silnějšího znečištění a zákalů lze dávku zvýšit nebo opakovat, postupovat opatrně (více menších dávek).
Pozor na předávkování (cca 10-ti násobek) je provázeno vznikem obtížně odstranitelného bílého zákalu. (v extrémních případech, lze vsypat nečistoty – např. prach z vysavače, dešťovou vodu nebo naředit vodou.

V žádném případě nepřidávat znovu vločkovač, postupně se voda vyčistí. Pak musíme často prát filtr a standardně používejt bazén.


Desam Solid - sáček 7,5g
Práškový široce spektrální dezinfekční přípravek na bázi oxidu chloričitého. Koupíte v lékárně jeden sáček za cca 10 Kč.
Je určen k dezinfekci vody je až 5 krát účinnější, něž přípravky na bázi chlóru. Provede, že nám vodu naprosto vyčistí, přidá jiskru, při oxidaci nám lehce sníží i obsah železa a manganu ve vodě.
Provedeme 10x silnější roztok (šok), 3 sáčky(1 sáček= 7,5g) na 1 m3, roztok se připraví rozmícháním v 10 l studené vody.  Nejlépe je vsypat obsah sáčku do rozmíchané vody (vodního víru) tak, aby byl prášek vtažen pod vodní hladinu. Po rozpuštění (max. 5 minut) je přípraven k použití. Doba expozice 15 minut, takže tahle věc zabije jednoduše naprosto všechno. Použijte na večer, ráno bez problému, můžete se koupat. Po ránu vyluxovat sraženiny na dně. Opakujte za 3 dny.
Při náhlém přechodu na desinfekci pomocí oxidu chloričitého je nutné počítat s krátkodobým zhoršením některých sledovaných parametrů (např. zákal na dně, případně i pach a chuť) a to i ukazatelů mikrobiologických. Je to způsobeno zvýšeným uvolněným biofilmového nárostu ze stěn potrubí.

Po týdnu si můžete vrátit ke své odzkoušené dezinfekci vody.

PS. Písek ve filtraci nám může pořád zvyšovat pH, zjistíme to jednoduchým testem. Když kápneme (HCl) kapátkem na písek a začne nám šumět tak bude vědět že tento písek nám pořád bude zvyšovat pH.


A je hotovo.

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 111.26 (?), 15.7.2015 8:22
Bojuji s bazenem uz druhy rok. Voda ze studny asi tvrda. Pomoci skalice jsem vycistila uplne zeleny bazen neskutecny jak to funguje. Vodu jsem zmekcila a jako prvni dala pripravek studna.Ted jsem objednala jak pytlicky Desam Solid tak 10 l algicid Super. Zkusim zacit algicidem davkovani mi je jasne jen nevim jestli upravovat ph. Mame i uv lampu ale nezda se mi nejaky zasadni zazrak. Mate s ni nekdo jinou zkusenot? Mam objednane testry na med a na tvrdost vody mam malickou holcicku tak aby se mi nekoupala v medi. Budu rada za radu tady aspon ctu ze s tou zelenou vodou nebojuji sama. Dekuji Jana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 15.7.2015 8:45

Algicid je na řasy. Pokud je zelený zákal minerální jako zoxidované železo, žádný algicid nepomůže. Bezproblémovým algicidem je UV lampa před filtrací.

B.B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 111.26 (?), 15.7.2015 10:10
Ano algicid je na rasy to potrebuji. Uv lampa tam je a pracuje. Dekuji Jana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.67 (?), 15.7.2015 15:45

Tady se kečup uklepnul: "Kyselina sírovou čili technická kyselina chlorovodíková (HCl). 38% (zastarale též vitriol) koupíte ji drogérii cca 30 Kč." To je nesmysl H2SO4 je kyselina sírová. Kyselina chlorovodíková je HCL a to má správně. Jinak používat kyselinu sírovou pro snížení PH je ekonomicky rozumné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 201.242 (?), 12.8.2015 13:34

zdravim, bazen 20kubiku, slana voda-chlorinator..ja take bojuji s řasou 2měsice nic-voda perfektni- po otepleni vody ale i extrem počasi- voda zelena..nebylo vidět ani na prvni schodek.

řeším již 4den- začal jsem upravou ph-bylo vysoke.chlorinator zapnut 12hod.pak jsem použil vlockovač vlil do skimeru-čerpadlo s filtraci 8m/hod. zapnuto asi 4hod. aby se vločkovač rozhonil... filtraci vypl asi na 12hod, aby pusobil vlockovač..

srazeny zeleny zakal jsem vysal do odpadu, dopustil vodu... filtrce zapnuta asi po 8hod. propirani pisku...

toto jsem provedl ještě jednou

davkovani vlockovace podle navodu.. radeji trochu meně, aby se vada vysokou předavkovanim nezakalila.. po dvou dnech jsem znovu použil vlockovač a cele jsem to zopakoval..

 po použiti vlockovače a promichani v bazenu cca 4-6hod. vypnout filtraci asi na min.12hod.!!!     ne podle některych navodu.kde uvadi- zapnuta filtrace..-to funguje u neznatelně zakalenych bazenu...

nyni mam vodu mirně nazelenalou.. stale na tom pracuji.. již je videt na dno...

tak at se daří..

Čus bus...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.79 (?), 12.8.2015 18:41
Staci pouzit Modry blesk z Mount... ma trocha ine zlozenie ako vacsina chlorshokov a podla mojej skusenosti je na rychle odstranenie problemu takehoto charakteru lepsi. Sused na jar tiez neskoro odzimovaval, steny a voda total zelene, chloroval a vlockoval jak blazen tyzden a stale to nebolo ono. Potom sme vyskusali blesk, o 24h vlockovac a bolo po probleme.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.150 (?), 26.7.2016 13:30

Dobrý den, taky mám salinátor, bazen 32 m3, celý rok je voda krásně průzračná a takový srajdy do vody jsem nikdy lít nemusel, filtruju dvě hod. dopoledne a tři navečer, když teplota vody klesne na podzim pod 10 st., tak to vypnu, na jaře tam šupnu pytel soli a zapnu filtraci když se zase voda začne ohřívat. Jediná starost je tak jednou za 14 dní vysát obyčejným vysavačem dno, proprat čističku a sem tam dopustit vodu a když se začne trochu kalit, tak decka kyseliny sírové a je zase pohoda. Je pravda, že ten salinátor stál dvacet tisíc, ale jsem moc rád, že ho mám, protože ty problémy tady popisované s vodou, jsou někdy tak hrůzostrašné a finančně opravdu nákladné, že ta pohoda a koupání od dubna do září v krásné vodě opravdu stojí za to a ten litr kyseliny stojí 37,- a to je vše, co do toho bazénu za celou sezónu naliji. Tak užívejte léto a přeji všem krásné koupání v našich zahradních bazénech. VŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika