Celková tvrdost vody



Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?) 
1.8.2014 0:00, zobrazeno: 7670x

Celková tvrdost:
Je to jedna další hlavní měrná hodnota vody, kterou musíme vědět, abychom si vodu upravily do rovnováhy. Jsou vyjádřeny obsah vápenatých a hořečnatých iontů (neboli solí) ve vodě. Vápenaté ionty jsou obsaženy v povrchových i minerálních vodách a hořčík je znám pouze jako dvojmocný kation ve sloučeninách. Vápník má největší vliv na celkové tvrdosti vody. Další minerály jako hořčík, železo, mangan a další nemají vliv na celkovou tvrdost. Tyto sloučeniny můžou různě reagovat s přidáváním dezinfekčními chemikáliemi.

Celková tvrdost vody se nejčastěji udává v tzv. německých stupních tvrdosti / °dH; / jeden stupeň.

V každé lokalitě je v podstatě tvrdost vody jiná a závisí na tom, zda se pro úpravu, používá voda povrchová - z přehrad, nebo podzemní - z vrtů, nebo kombinace těchto zdrojů. Pokud se používá voda ze studní a vrtů, pak je pro výslednou tvrdost vody zásadní druh podloží, kterým voda protéká, než se dostane k nám. Pokud se jedná o vápenatou půdu, nabere s sebou voda velké množství vápníku a hořčíku, takže výsledkem bude tvrdá voda.

Ideální rozsah tvrdosti vody je 250 – 350 mg/l.

Jestli je hladina vápníku tvrdosti příliš nizzská, ve vodě =(měkká voda):


Bude agresivní, protože je hladová a pokouší se vysát vápník, který potřebuje. Taková bude provádět korozi povrchů v bazénu, které obsahují vápník a další minerály. Má za následek leptání povrchu, kovy korodují i čerpadla. Bude se snažit rozpouštět povrchy, s kteréma přijde do kontaktu, jako omítky, malty, beton.  V důsledku můžou na stěnách i na dně v bazénu objevovat se skvrny.

Ke zvýšení tvrdosti vody o 10mg/l = 15 g chloridu vápenatého na 1 m3

Přidejte část a nechte cirkulovat vodu, po dobu nejméně 4 h. Pak se provede další měření a postup opakujeme do požadované úrovně.

Zvyšování tvrdosti také provádíme při pravidelných dávkách, bazénové chemie (např. chloru skládá z chlornanu vápenatého).

Jestli je hadina vápníku tvrdosti příliš vysoká ve vodě (tvrdá voda):

Bude se nám tvořit vodní kámen, zakalená voda, budou se vytvářet okraje na stěnách bazénu, pro mikroorganismy skvělá domovina,  podráždění pokožky a očí. Potíže budou i při vyvažování chemického složení vody. Filtrační náplň nebude moc filtrovat, bude se nám ucpávat a bude se snižovat účinnost filtrace. Voda se stává nasycenou a bude se snažit přebytečné částice z vody vysrážet na bazénových stěnách a příslušenství v podobě vodního kamene.

Snížení tvrdosti: je velmi obtížné. Nebudu se zmiňovat o nejúčinnější metodě, což je na principu katexu v sodíkovém cyklu. To se hlavně provádí na rozvod pitné vody.

Nejbezpečnější a nejspolehlivější způsob, jak snížit vápník z bazénu je rozředit ho, odlít vodu z bazénu a přidat měkou vodu zpět do bazénu.

Nebo přidání flokulantu, které nám přilákají minerály, a shluknou se. Pomůže nám, kde je voda velmi tvrdá (až do více než 400 mg/l).

Další možnost přidat kyselinu chlorovodíkovou (HCI) nebo Hydrogensíran sodný, kteří nám nesníží tvrdost vody ale přemění na jinou formu, která již nemá žádný vliv na tvrdost vody a hlavně nedochází k usazování vodního kamene na stěny bazénu. I když nám testry na tvrdost vody budou ukazovat pořád tvrdou vodu. Protože nám ukazují množství vápníku ve vodě a ten tam pořád je. Pokud budete používat tuto variantu, nepoužívejte jiné přípravky na úpravu pH vody a tvrdost vody. Nebudu se zmiňovat o výrobcích kterýma je trh nasycen, to nechám na ostatních.

Pozor: nevědomky, špatným koupení filtrační náplně, můžeme si zvyšovat tvrdost vody. Jednoduše kápněte kapátkem HCI na písek, když nám bude šumět jako šumák tak tato náplň bude zvyšovat tvrdost vody.

Měření provádíme hned na začátku sezony, po celkové alkality a pH. Pak každý měsíc, nebo po přidání vody. Měření provádíme, i když nám voda začne ukazovat různé barevné odstíny nebo kaly.

Měření provádíme testovacím páskem, hlavně kapkovým testerem ale můžeme orientačně měřit i, resp. obsah soli - vodivost - lze i elektronicky, konduktometrem.

Kečup

Mapa tvrdosti
Mapa tvrdosti
Tabulka tvrdosti
Tabulka tvrdosti
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Ilda - (2) - 243.247 (?), 3.9.2014 18:50
Dobrý den. Máme bazén, který je upravován solí a již o samého počátku bojujeme s vodním kamenem. Stěny sice nejsou potažené, ale z trysek lítají velké kusy kamene viz foto. Kupuji změkčovač, ale velká sláva to není. Také máme i vysoké pH, hodně těžko se snižuje a když se zadaří, je to jen na chvíli. Ph minus bych tam mohla sypat po kýblech :-(Děkuji za každou radu.
tvrdá voda v bazénu se solí
tvrdá voda v bazénu se solí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 188.68 (?), 25.9.2014 11:35

Dobrý den pane Kečup,

ano máte v něčem pravdu, ale tvrdost způsobují všechny kovy v oxidačních stupních vetším než 2, vápník je majoritní, ale jsou i vody kde pred vápníkem se může nacházet hořčík, mangan a železo. Smotný mangan není problém se dá krásne vysrážet kataliticky na oxidu křemičitém (písku), s tou korozí to není uplně tak jednoduché, vše je na snadě s pH vody to jde s tvrdostí ruku v ruce a pak další k silné trojce je alkalita. to vše dohromady je provázané jelikož majoritně se vše vyskyatuje ve vormě uhličitanů a hydrgen uhličitanů, a dané soli, mají disociační produkty jiné, dle povahy pH. Můžete mít totálně měkou vodu upravenou na vyšší pH (je to trochu obtížnější) a betonu se nic nestane, nebo můžu mít vodu ultra tvrdou a kyselou a rozloží mi to beton. Je to trošku složitější s chemismev vody. A nejlepší jak odstranit tvrdost z vody, kdo má studniční vodu jslou sloučeniny, které navážou kovy v oxid stupni vyšším než 2 do takzvaných komplexů, ale které disociují, tudíž nevypadává žadný kámen atd ani v závysloti na teplotě, všichni víme ze voda bohatá na vápní při teplotě nad 38°C produkuje bílé krystali, travertín.  Ikdyž organická chemie je mnohem komplikovanější než anorgána, tak i zde u jednoduchého systému voda jako rozpouštědlo jsou mnohdy koplikvané provázané mechanismy, ktere je dobré znát, aby se člověk pak s vodou v bazénu "domluvil"

MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika