Bezové víno



host - 194.200 (?)
26.6.2016 22:48

Toho cukru je málo, poměr kvasinek vůči objemu vína je taky neznámý no a toho citrónu bych dal určitě více, tak to je nedobrý poměr.A to převaření květů je omyl, to opravdu ne.Dal bych 3 až 4 kg cukr,70 květů bezu kvasinky na až 50.l kvasu a ta živná sůl na minimálně 30.l kvasu ta kiselina citrónová min 50.g.No je to individuální, s každým pokusem se zdokonalujem...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 107.29 (?), 26.6.2016 19:52

To mohu jen souhlasit, protože se to chová každému jinak a sice je nějaký univerzálni klíč jak na výrobu a postup, ale každý má jiné chutě a to se vlastně při výrobě vína liší.Ale určitě ty základní pravidla platí a pokud se to někde zvrhne, tak je to kumšt dokonat akci do konce s výsledkem jaký bychom si přáli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.240 (?), 26.6.2016 21:04

Dal jsem 1Kg cukru na 4,5L vody převařil- 3x. U první várka jsem nebyl, tu dělala žena když jsem přišel, tak už se voda s cukrem vařila i s květama😞 tak možná ťím. Teď se ďívam na kvasinky Spiriferm a zaruční doba je do 10.7.2016 tak snad v pohodě. Rozkv. 2g

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.29 (?), 26.6.2016 21:24

To neni dobré květ či plod varem projít nesmí, pak to ztrácí smysl, ten poměr cukru není špatný, ale co žiná sůl a kvasinky jsou vždy v nějakém poměru vůčíi moštu či rmutu a teplota.Neznám tyto kvasinky tak nemohu hodnotit.Ale vy nepíšete celkově postup výroby a to se pak nedá poradit.Dělat too halabala není dobré.Napište prosím celkový postup krok za krokem, jinak není šance dobrat se rozumného výsledku či rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.240 (?), 26.6.2016 22:10

Do 15L čistého demižonu 3x 4,5L vody, 1kg cukru převařený s květy bez stonku,1,5g Spiriferm kvasinek, 1,5 sáčku živné s., 2x plátek citrónu a kvasná zátka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.200 (?), 26.6.2016 22:48

Toho cukru je málo, poměr kvasinek vůči objemu vína je taky neznámý no a toho citrónu bych dal určitě více, tak to je nedobrý poměr.A to převaření květů je omyl, to opravdu ne.Dal bych 3 až 4 kg cukr,70 květů bezu kvasinky na až 50.l kvasu a ta živná sůl na minimálně 30.l kvasu ta kiselina citrónová min 50.g.No je to individuální, s každým pokusem se zdokonalujem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.240 (?), 27.6.2016 8:26

Špatně jsem to napsal, cukru je tam 3x1Kg. Už tam mám květy deset dní, kvasnou zátkou de bublinka po pěti vteřinách.

Teď mě zajímá - stáhnout z květů a přidat živnou sůl, nebo kvasinky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.200 (?), 27.6.2016 16:03

Z květů určitě stáhnout a přidat tu živnou sůl a ještě bych přidal vymačkanou šťávu tak ze tří citrónů.Pokud by se to nechtělo rozjet, tak koupit restart kvasinky a to se už rozjet musí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 107.29 (?), 7.7.2016 18:16

Tak víno už 5.7. dokvasilo vůbec už žadné bubláni, takže stočeno a už se krásně čistí.Jen se mi zdá poněkud trpké těch 7.kilo cukru na 30.demižón je asi málo kdyžtak dosladím 2.kily cukru nemám totiž jak porovnat jestli je sladké dost.Máte někdo zkušenost jak by mělo či nemělo být sladké, bězně se vína doslazují ale s bezovým to fakt nevím.DÍK ZA TIP ČI RADU...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.81 (?), 7.7.2016 22:15

„to vino má svuj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas“
Na tento problém upozorňuje již Neruda ve své historické baladě.
Prostými počty, 7 kg na 30 l, při plném prokvašení vychází alkohol na cca 11,5 %. Myslím, že výsledek zřejmě bude podobný, jako v té baladě. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.14 (?), 7.7.2016 22:31

Jak by mělo být sladké taky nevím a po pravdě ani mně to nikdy moc nezajímalo.
V tom je právě to kouzlo HG výroby. Udělat si to co nejde běžně koupit a upravit si to podle chutě své a svého okolí. Vyrobit něco svého a originálního a ne jen něco neuměle kopírovat...

Víno klidně přislaďte, možná, ale určitě, se ještě se znovu rozkvasí a časem uvidíte a můžete pak ještě třeba přisladit znovu. Ale žádné bouřlivé kvašení už to nebude tak je třeba mít plnou nádobu a dobře utěsněné bublátko. A hlavně trpělivost.
Pokud se to rozkvasí, tak se to znovu zakalí a pak to taky poznáte podle slabého bublání. Ale zas není dobré, aspoň zpočátku, nechat to víno po přicukření v "silném chladu". To by se sice přisladilo, nerozkvasilo, ale časem, při nějaké oteplení, třeba už v láhvích by nastalo sekundární kvašení...
*
Dále se dá sekundárnímu kvašení po přicukření ještě zabránit silnějším zasířením, což osobně odmítám, nebo dolihováním - to je lepší konzervace:-))).
*
Žádný univerzální Rp. neexistuje, je to na každém výrobci! Jen je třeba dodržet pár elementárních technologických zásad...
*
Ještě bych se vrátil k předcházejícím příspěvkům:
Absolutně nechápu co vedlo jejich autory k tvrzení, že spaření nebo mírné povaření bylinných surovin je nevhodné?
V čem jim to ublíží?
U ovoce, medu, apod., bych to pochopil, tam se fact jedná o znehodnocení vitamínů a podobných cenných látek, ale u rostlinných drog...-???
*
*
Ještě by se teoreticky mohlo stát, ale asi jen teoreticky, že došlo k překyselení moštu před kvašením. To se řeší v hotovém takovém víně přídavkem nějaké alkalické látky, nejběžněji vodným roztokem sody. Přebytečné kyseliny se zneutralizují což se projeví silným zapěněním a snížením kyselosti.
̌Ale spíše než u bylinných vín takové stavy nastávají u kyselých surovin a jejích malým zředěním před kvašením...

Rafael

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika