Yuka (Yucca filamentosa) - co s ní po odkvětu?



Stránky: 1,  2   
roman_svoboda - (5) 
20.5.2007 14:04, zobrazeno: 63136x

Dobrý den,

vloni jsme si dovezli na zahradu yuku (již několikaletou), zrovna kvetla, měla tři vysoké "tyče" se zvonky. Nasadili jsme ji, časem odkvetla a tyčky jsme ulomili.

Letos nevím, co s ní dělat, aby znovu kvetla. V místech loňských květů byly staré dřevnaté stonky, vylomil jsem je, ale zdá se mi, že v tom místě není místo na nový květ.  Co se má tedy správně udělat po odkvětu, abych jí vytvořil nejlepší podmínky pro příští rok?

Nové květy rostou v místě starých nebo vyrazí bokem znova? Hledal jsem na internetu, ale našel všude jen to, že se má málo zalévat.

Díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 198.249 (?), 21.5.2007 9:51

Odkvětem u juky končí její životní cyklus - tedy cyklus jedné rostliny, ta co vykvete odumírá a z jejích kořenů v příštím roce vyraší mladé rostliny, které je možné  rozdělit - koncem srpna až v září. Toto není podmínkou, dělá se to spíš u přehoustlých trsů. Mladé rozsázené rostliny dobře na zimu namulčujte - zazimujte, pro prodloužení  zakořeňování a aby za mrazů netrpěly suchem (u promrzlé půdy s malým kořenovým systémem mohou usychat).

Juka skutečně patří svými nároky spíše mezi kaktusy - chce méně zálivky, propustnou půdu a hodně slunce - sluneční úpal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roman_svoboda - (5), 21.5.2007 11:29

Snad jsem to dobře pochopil. Na fotce 1 a 2 jsou dva mladé, nechám je být. Podle vás by je případně bylo možno v srpnu přesadit jinam a další rok by mohly kvést? Nebo jaká je doba od vyrašení ze země po květ? Obě mladé rostliny jsou zastíněné těmi starými.

Na fotce 3 jsou dvě rostliny - ve středu jedné je zbytek dřeva po odkvětu - ta už neroste, ale listy jsou zelenožluté. Mám to nechat, nebo celou rostlinu dát pryč? Jen uřezat listy a nebo ji vyrýt? Pokud se nechá, nezavazí těm mladším? 

Druhá rostlina na fotce 3  je jiná, tam roste z centra mladé listí, tu nechám tak, nevím, jestli vloni kvetla nebo ne.

Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Yuka (Yucca filamentosa?) - po odkvětu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 198.249 (?), 21.5.2007 12:20
Pochopil jste to vše určitě dobře. Fotografie jsou výborná věc. Všechny Vaše rostliny jsou velmi dobré na to, že byly loni vysazeny. Mladé rostliny z foto 1+2 nechte klidně na místě, je jich málo pohromadě a popravdě řečeno juka je moc hezká i ve skupince. Každé přesazení je zásah proti přirozenému biorytmu a rostlina potom dlouho nabírá sílu do dalšího růstu. U juk přichází květ po dlouhých 3 - 5ti letech intenzivního růstu. V zásadě je pro ní nejdůležitější slunné stanoviště, hlinitá a přitom dostatečně propustná půda (při výsadbě těchto rostlin je možné zlepšení půdních podmínek drenáží - štěrk, hrubý písek ap.), snese spíše zásaditější pH. Odolnost proti mrazu závisí hlavně na dobrém vyzrání pletiv a k tomu je potřeba ono sucho během vegetace.
Na 3 fotografii opravdu rostlina pomalu odumírá, nespěchejte s odstraněním, tam se ještě budou látky přetransformovávat ve prospěch těch mladších. Až začne sesychat potom ji postačí vystřihnout nůžkami (stane se někdy v pozdním létě až časně na podzim). Druhá, mladší rostlina pravděpodobně teprve pokvete. U všech rostlin se ještě mohou objevit další odnože (náznak další je na obr. 1, těsně vedle mateřské rostliny), nebudou si nijak překážet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
roman_svoboda - (5), 21.5.2007 12:25
Super. Díky moc za vyčerpávající odpověď. RS
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 104.215 (?), 27.5.2007 15:30
Môžem yuku presadiť ešte aj teraz?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.11 (?), 23.8.2007 18:44
Mám již dlouholetou Yuccu filamentosu, která každoročně bohatě kvete, ale již druhým rokem je problém, že mohutné kvetoucí stvoly ( je jich vždy 5 až 6 ),se mi kácí a musím je v plném květu vyřezat.  To je však opravdu škoda, jenže jiné řešení nemám. Je už mohutná, to je pravda, ale nevím jestli by pomohlo vyřezat starší trsy, které jsou květuschopné, nebo raději odstranit mladé přírůstky.  Nerada bych o tuto nádhernou soliteru přišla. Velmi kvalifikovaně se zde o této rostlině hovořilo. Poradí mi někdo prosím. Děkuji. Hanka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 120.48 (?), 30.7.2009 15:09

Dobrý den,

mám juku, nevím jak starou, ale po 4 letech mám ze 3 rostlin nepočítaně odnoží. Vystříhávám staré listay od spoda (viděla jsem ji na jihu na kmínku -ten se mi ale nevytváří). Loni kvetlo 15 květů každý z jiné rostliny, ještě nikdy jsem neměla více květů na jedné rostlině. A letos kvetou jen 4. Odnože se mi obtevují i několik metrů od původní rostliny a mě je líto je vyrýt.

je normální že se tak hrozně rychle a ve velkém množství množí? Nevyčerpává jí to, neměla bych část odnoží likvidovat?

A co mám dělat aby bylo květů více (je na slunném místě, půda je spíš rumiště po stavbě, písek a hlína)?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 71.130 (?), 14.7.2010 19:15

Zdravim, s jukou mam tyto zkusenosti: na trhu na namesti v Koline jsem si ji asi pred 10. lety koupila od jedne babicky, rozdelila je na dve a jednu jsem zakopala doma na zahradce, druhou jsem dala do parku, ktery obklopuje kostel v nasi vsi.  Doma mela juka tu nejlepsi peci - presto dodnes je skoro stale stejna, jakou jsem ji koupila - maly vyhonek, takze jsem ji na jare loni pro zmenu dala do kvetinace - at dela co umi zase tam. V parku u kostela jsou z jedne juky tri obrovske kere, ted momentalne kvetou - kazda ma kazdorocne jiny pocet kvetu, nikdo se o ne nestara, ja jim nekdy maximalne na jare hodim trochu cereritu a kostni moucky, letos jsem to ale neudelala a stejne zase kvetou.  Cely den uz od rana na ne pere slunce, nikdo je nezaleva. Cely vtip je je ale v pude, ve ktere jsou - totiz u kazdeho kostela drive, ted jen u nekterych, byval hrbitov.  I u naseho byl, ted uz neni, ale v tech mistech u plotu, kde juky truni, je hrozne kamenita puda, respektive mi prijde, ze neco malo ornice je jen na povrchu, ale vespod uz je to vice kamenu, kaminku a sutriku smichanych s trochou pudy.  No a to je pro juky idealni stanoviste - propustne, lehce kamenite a celodenni upal.  Doma tohoto docilit nikdy nemohu, pac hnojime a vylepsujem pudu.  Tuhle jsem zahledla v jednom starsim westernu "Pro par dolaru navic" spoustu juk, ktere lemovaly nejakou jakoby prasnou silnici.  Nikde nic moc nerostlo, vsude vyhen a prach a mezitim - juky, pravda uz odkvetle, zbyly tam po nich klacky, ale byly tam.  A rozhodne je tam nikdo nearanzoval pro ten moment, to by jich potreboval mraky.  nevim kde se to tocilo, jestli ve Spanelsku, nebo dole v Italii, ale fakt je, ze tahle nepohoda jukam naprosto vyhovuje.  Letos jsou teploty temer stredomorske - takze se blizime k jejich idealnim podminkam :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 224.126 (?), 23.8.2007 13:49
Dobrý den, nenašla jsem, kde mohu vložit dotaz, prosím o vysvětlení, jaký je rozdíl mezi "sloní nohou" a yukou. Nejsem si jistá, co vlastně mám. Dole má rostlina "sloní nohu", letos kvetla a teď mám o ní obavy, protože jsem ji dala na zahradu a prší na ní. Díky B. D.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika