Květiny kvetoucí na podzim do trvalkového záhonu, mrazuvzdorné chryzantémy?



host - 208.21 (?) 
24.8.2013 9:58, zobrazeno: 17732x

Můžete nám prosím doporučit zajímavé rostliny kvetoucí na podzim, které jsou odolné mrazu a vhodné do trvalkového záhonu, kde by rostly celoročně. Existuje nějaký pěkně kvetoucí mrazuvzdorný druh chryzantém a aster spíše nižšího vzrůstu? Také ohledně umístění, bych potřebovala vědět, kdy začínají listopadky rašit, kdy se objeví listy, jestli již na jaře nebo později? A jaké rostliny se hodí vysadit vedle nich?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 248.52 (?), 24.8.2013 12:55

Listopadky začínají rašit někdy již koncem podzimu, proto je lepší odkvetlé stonky stříhat až zjara, nebo alespoň ostříhané stonky přes rostliny položit. Pokud lístečky vyrašené na podzim zmrznou, vyrážení nové hned na jaře.  Jak listopadky, tak podzimní astry mají kultivary vysoké i nízké, sortiment se neustále mění - záleží, co zrovna seženete nebo získáte od známých. Listopadky jsou lepší s ověřenou mrazuvzdorností ("od sousedů").  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 103.29 (?), 24.8.2013 18:31

Můžete zasázet i některé rozchodníky, které kvetou na podzim, nebo doplnit ocúny nebo na podzim kvetoucími krokusy.Oba tyto druhy jsou také jedny z nejpozději kvetoucích rostlin a zvednou podzimní náladu.Bláža

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.21 (?), 24.8.2013 21:15

Škoda neznám nikoho ze sousedství od koho bych rostlinky mohla vyloudit, nebo spíš se k tomu nemám :-) a musela bych vyslat naší bábí. Máme zahradu teprve od jara a moc květin tam bývalí majitelé vysázených neměli. Objevila jsem jeden vyšší rozchodník zarostlý u plotu, tak se ho chystám přesadit. Z těch na podzim kvetoucích jsem zatím pořídila: Ořechoplodec, Aster ‘Magic Blue‘, Gaillardia burgunder, Rudbeckia fulgida ‘City Garden’, a vyšší třapatku asi 'Goldsturm'. V zahradnictví jsem domluvená, že si mohu vypsat seznámek požadovaných rostlin a pokusí se mi je sehnat. Ty ocúny a krokusy jsou dobrý nápad, děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.52 (?), 24.8.2013 22:40

Ty vyjmenované ale kvetou koncem léta (gailardie v létě), jen ořechoplodec začíná až teď (ale to je keř, ne trvalka). Koncem léta (teď) kvetou třeba i vysoké floxy, zápleváky, janeba, vysoké japonské sasanky, zlatobýl, okrasné trávy,  z keřů také latnaté hortenzie.           Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 208.21 (?), 25.8.2013 7:22

Na více místech např. i Havlis uvádí, že Kokarda (Gaillardia) vydrží kvést až do října, to samé i u ostatních, které jsem zmínila. Do trvalkového záhonu jsem přidala i pár nižších travin a keřů jako Ořechoplodce (Caryopteris x clandonensis 'White surprise), ze stálezelených Blýskavku (Photinia fraseri 'Little Red Robin') a Leucothoe Walteri 'Zeblid.

Phloxy nám nyní kvetou, máme je vysazené podél plotu, až budem příští rok prodlužovat tento pás ve stylu rabata, určitě k nim přidám zápleváky, zlatovýl i janebu.

Pátrala jsem trochu, abych vyhledala druhy listopadek s
mimořádnou odolností vůči mrazu. Zimovzdorné jsou odrůdy vyšlechtěné z druhů Dendranthema zawadski (syn. Chrysanthemum rubellum), Dendranthema koreanum, Dendranthema azaleum - např. 'Isabellarosa', 'Linnocence', 'Duchess of Edinburgh', 'Clara Curtis','Schwabenstolz'.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.52 (?), 25.8.2013 12:44

Pokud mají přežít zimu, tak musejí být mrazuvzdorné, jen zimovzdorné nestačí. A pokud se hodně tuhá zima, jako předminulá, tak stejně většina vymrzne. Nám na zahrádkách přežila každé nějaká, tak jsme pak vyměňovaly odkopky... Blýskavka i Leucothoe u nás (HK, písčitý podklad) vydrží tak maximálně rok až dva, pak odejdou (přes zimní ochranu). Ořechoplodec se zelenými listy přežívá dobře, Worcherter Gold a panašovaný zmrznou až na 10cm od země. A to jsou pro zónu 7a uváděné.

Ono záleží, kde bydlíte a jestli máte zahradu v chráněné poloze.    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.21 (?), 25.8.2013 15:41

Jsme z Kadaně (okres Chomutov, poblíž nejsuššího místa v Čechách - obce Libědice). Podle mapy podnebí ČR, se nacházíme ve stejné klimatické zóně T2 jako Hradec Králové. Nadmořská výška 300 m nad mořem. Zahrada je celkem chráněná před větry okolním listnatým porostem.

Rostliny se vždy snažím vysadit a pečovat o ně podle doporučení. Choulostivější zamulčovat a v zimě stálezelené zalévat a některé zakrýt bílou netkanou textilií.

Obávám se, jestli zimu přežijí, ale doufám, že ano.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 23.9.2013 9:59

Nemáte, prosím, někdo zkušenost s mrazuvzdorností listopadek z řetězce Lidl? V minulých letech jsem kupovala v různých zahradnictvích, ale vždy mi vymrzly (ač jsem je zimovala ve skleníku). Vydržely opravdu jen ty odzkoušené od někoho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.21 (?), 24.9.2013 7:13

S listopadkami z Lídlu zkušenost nemám, ale píše se o tom v diskuzním vlákně: Chrizantéma, listopadka, doubek.
Dala jsem si v zahradnictví požadavek na zaručeně mrazuvzdornou a doporučili mi Chrysanthemum Dendranthema x rubellum 'Clara Curtis', prý ji na zimu nikdy nepřikrývají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika