Kopretinovec (Argyranthemum frutescens) - semena



Stránky: 1,  2   
host - 35.170 (?) 
20.2.2010 10:32, zobrazeno: 21378x

Dobrý den,

poradil by mi někdo kde sehnat semena kopretinovce - Argyranthemum frutescens? Nikde na internetu nemůžu nic sehnat. Jen samé povídání o této kytičce, ale žádý obchod kde bych si semena mohla zakupit. Děkuji předem!!!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 179.90 (?), 20.2.2010 17:45

Semena k prodeji jsem viděla pouze mimo ČR.

mmch, připadá mi zbytečné se po semenech pídit, jde dobře řízkovat.

Někt. kultivary jsou patentované.

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 20.2.2010 18:39

Paní Květo, prosím, je toto tedy kopretinovec? Pěstuji tuto květinu už léta z jednoho jediného řízku, který jsem dostala na jakési zahradě na dovolené od majitelky a šířím ji mezi své známé. Přesný název neznám a zajímalo by mě to. Málokdy je tato žlutá forma na zahrádkách vidět a je to škoda. Nikdy jsem tuto žlutou neviděla prodávat, pouze bílé a růžové za strašné peníze v marketech. Kdybych tak mohla, darovala bych všem zájemcům na podzim řízky, aby se také mohli radovat.  před pár lety jsem kamarádce poslala odtržené řízky poštou a dopadlo to dobře. Zkušeností mám za ta léta hodně a souhlasím s radami na netu, ALE - bílé a růžové se mi nedařilo množit a ani jsem si je tak neoblíbila. Žluté se na slunci daří výborně, ale potřebuje mnoho vody - říkáme jí chlastalka - musí se pak oštipovat odkvetlé květy, na to nemívám čas, takže je sázím do polostínu, nepotřebují tolik zalévat a květy dlouho vydrží. Samosebou se květině daří lépe ve volné půdě. Rostlina kvete až do úplných mrazů, pak ji teprve řízkuji a na jaře znovu, zájemců je dost a dost, nikomu se nechce starat se . Rostlinu můžeme přezimovat, ale nikdy už tak krásně nepokvete. Tak jsem paní tazatelce "ukradla" téma, ale už dlouho jsem chtěla napsat milovníkům květinových záhonků, že je škoda tuto "kopretinu" nemít.  Paní, kdyby byla někde blízko - stř. Morava, bych ráda několik rostlinek této žluté dala. Kontakt je k dispozici po kliknutí na nick.D.

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 35.170 (?), 20.2.2010 23:54

Tak to už se nedivím, že tak marně hledám. Snad se mi někdy podaří sehnat nějaký řízek!! Tuto kytku jsem si zamilovala. Jinak pro DANNY: Rostlina je krásná!!!Netroufám si tvrdit jestli to ona je nebo není. Řekla bych ale, že ano. Bydlím bohužel úplně u Prahy :-(To by asi kytička poslání nepřečkala. Jedině poslat jako teď nevím jak se ten typ balíku jmenuje, ale pošta ho doručeje snad hned následující den. Nejpozději den na to. Takhle nám přišlo před rokem i spoustu objednaných kytičky od Lebiše.

Terka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 179.90 (?), 21.2.2010 0:43

sem si na sebe upletla bičík

začnu zeširoka.

Argyranthemum frutescens (neboli kopretinovec, pařížská kopretina)

je domovem v daleko teplejších krajinách než je ta naše (např. Kanárské ostrovy). Je to rostlina zony min. 9, nesnáší téměř žádný mrazík. Vyšlechtěná je do mnoha kultivarů, různých barev. Prodává se v marketech (i jako stromková), na zimu se u nás musí uklidit do bezmrazu. 

Kdysi jsem ji mívala - obyč. bílou, páč se snažím o minimalizaci uklízecích kytek na zimu - už není. Osvědčovalo se mi u ní udělat záložní řízek (řízky) počátkem srpna, mateční rostlina občas měla tendenci mi v předjaří chytit plíseň, řízkovance přežívaly bez problémů, vysazovala jsem je po zmrzlých do záhonu.

Jsou i žluté kultivary (nejpodobnější barvu tomu na fotce je možná Butterfly).

Ale!

Paní Danny, neporozuměla jsem, jestli vaše rostlina je schopná přezimovat venku v záhoně či ji uklízíte domů (máte ozkoušeno, že venku pomrzne)

Pokud jste ji již někdy nechala přes zimu venku - nejedná se náhodou o rmen barvířský?

zkuste se podívat na Anthemis tinctoria 'e.c. buxton'

(mám ho, ale poněvač zde nejsem registrovaná, nemohu vkládat fotky).

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 179.90 (?), 21.2.2010 0:45

bičíkem je myšleno, že nevím.. pouze odhaduji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.71 (?), 21.2.2010 7:50

Ne ne ne, paní Květo, rostlina vydrží hodně dlouho, ale s prvními většími mrazíky hynou listy, přes zimu určitě celá rostlina včetně kořenů. nezkoušela jsem, ale vloni jsem jednu zapomněla vykopat, tak uvidím na jaře. jeden známý zkoušel přezimovat v nádobě v chladu někde doma , na jaře a v létě to už nebylo ono. Mně přijde lehčí udělat řízky a přezimovat je. TAKZE NEPREZIMUJE. Rmen to určitě není. Za chvilku sem dám foto - jak vypadají listy zblízka. S paní od Prahy se určitě nějak domluvíme.Rostlinky jsou teď křehké, ale myslím, že jakmile se venku rozrostou, mohla bych poslat řízky v igelitovém sáčku - jako tenkrát kamarádce - zájemcům, protože bych měla radost, že ji má více milovníků květin. A zkusím přemýšlet, jak paní od Prahy poslat květináček s měnší rostlinkou, než je na fotce, i Vám, paní Květo. D

říkáme jí chlastalka, protože chce hodně vody
říkáme jí chlastalka, protože chce hodně vody
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 35.170 (?), 21.2.2010 11:54

Jéé, to bych byla ráda pokud by šlo se nějak dohodnout!! Napíšu Vám na mail, ať se přímo dohodneme. Jinak koukla jsem na ten rmen barvířský a jak to popisujete v další zprávě po Květě tak ten to určitě nebude. Dočetla jsem se, že dobře snáší suchou kamenitou zeminu (vy píšete, že Vaše kytička má přezdívku chlastalka) a mrazuvzdornost je do -23stupnů (zóna 6). Takže to vypadá, že by to ten kopretinovec mohl být  

Terka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 21.2.2010 13:40

Dobrý den také se připojím kopretinovec nejde vypěstovat ze semínek zkoušela jsem toa nikdy se mi to nepodařilo, takže vždy v srpnu až v září si nadělám řízky mám je celou zimu v studené prádelně na okně a vždy přezimují.Po zmrzlých je dávám ven, pěstuji je v nádobách ale i v trvalkovém záhonu kde jsou daleko pěknější.Co se týká přezimování tak to bohužel na záhoně nepřežijí každý rok to zkouším a vždy vymrznou i když jsem je měla přikryté.V nadobě přezimují v chladu třeba jako fuksie, ale už nejsou tak pěkné a ani tak nekvetou jako když je máte z řízku.Pokud budete odstřihovat odkvetlé květy tak budou kvést až do mrazů.Marie.

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.170 (?), 21.2.2010 17:06

Děkuji za Vaši zkušenost. Došla jsem k tomu, že to chce opravdu sehnat nějaké řízky a po semínkách se už nepídit. Jinak kytičky máte na fotce krásné Už se těším, až to takhle venku pokvete.

Terka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika