Hosta odolná slimákům?



Stránky: 1,  2   
host - 82.198 (?) 
29.12.2013 17:54, zobrazeno: 10112x

Hledám hostu co možno nejvíc odolnou slimákům. Máme vlhkou zahradu a slimáků tuny, loni jsem jim extra sypala Ferramol, ale hosty stejně ožrali až sežrali. Pokud máte někdo podobné podmínky a osvědčil se vám nějaký kultivar, prosím o tip, díky!! Linda

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 79.25 (?), 30.12.2013 7:03

Obávám se že pokud Vám vůbec někdo odpoví, budou to odpovědi stejně bezcenné jako ta moje. Slimáci sežerou snad i násadu od rýče a potom i rýč samotný když nebude něco jiného. Jedinou možnost vidím v zahradě bez slimáků. To není snadné ale je to možné. Především je třeba oddělit pěstební plochy od různých "rájů" pro tyto potvůrky. (smetiště, neobdělávané plochy, zarostlé stráně atd.) Po suchém hrubém povrchu cestují neradi, nesnáši i další věci. V odděleném prostoru potom již jde "chemická válka" vyhrát, nebo jako u mne, dosáhnout přijatelného příměří kdy se sice nějaký škůdce vzácně vyskytne ale je osamocen na to aby provedl totalní devastaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 30.12.2013 9:10

V Kapesním atlasu Bohyšek (Knižní klub 2011) je několik slimákoodolných bohyšek uvedeno. Ale také bych se přikláněl k zahradě bez slimáků. Trvá to ale několik let a vyžaduje to kázeň v pravidelnosti dávkování granulí a udržování zahrady, V prvních letech bych se vyhýbal Ferramolu u kterého je obtížná kontrola účinnosti. Pak už ale jen udržujete hranice pozemku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 30.12.2013 11:02

Dobrý den Lindo, některé bohyšky mi opravdu slimáci nežerou, ale o jaký druh se jedná, tak to Vám nepovím (mám je ještě po babičce). Já bych osobně brala boj se slimáky jako nekonečný a podle mé zkušenosti, se nedají zlikvidovat úplně. Záleží také samozřejmě jak máte velkou zahradu. Já kvůli velikosti chemii nepoužívám, jen prostě sbírám a sbírám. Ale pořád ty potvory mají navrch. Letos mi třeba kompletně sežrali záhon jiřin i s hlízami. A to máme zahradu udržovanou! Určitě Vám ale poradí v zahradnictví, ale je pravda, že mi třeba něco i tam poradí a rostlina právě už v tom zahradnictví je ožraná slimákem. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.131 (?), 30.12.2013 12:34

V katalozích Lukon Bulbs a Lukon Glads u některých kultivarů píšou, že jsou odolnější proti slimákům, většinou jsou to ty s tužšími listy, většina z nich má něco společného s odrůdou Halcyon. U mne jsou na konci jejich jídelního lístku již uvedený Halcyon, pak Patriot, Pizzazz, Unforgetable, Devon Green. Ostatní mi žerou o něco víc...          Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 30.12.2013 20:29

Lída má pravdu... píší že, hosty s krabatými listy, s modrými listy a s listy vysoko (Krossa regal) jsou odolnější.

Já tedy žádnou velkou invazi slimáků nemám, když vidím něco nakousnutého tak sypu Ferramol a je klid.

Mrkněte sem.

je tam seznam host odolných proti slimákům ale berte to s rezervou, v seznamu je třeba Big Daddy a ten jsem letos našla trochu ohlodaný angry.

A jestli máte jak píšete tuny slimáků, tak se obávám že bohužel máte smůlu...frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 31.12.2013 9:47

I tuny slimáků se dají zvládnout. Také jsem tak začínal, Dnes použiji za rok už jen max 2 nádobky granulí (zahrada cca 2000m2). Jenom je dobré pro začátek nepoužívat Ferramol, ale přípravky u kterých můžete pozorovat výsledek (vyslintání slimáků), Podle toho buď přisypat granule, nebo počkat. Slimáky jsem nesbíral ani na začátku a nepovažuji to za potřebné ani nutné. Jak už jsem psal, je nutné vydržet zpočátku plošné sypání po dobu tak 2 až 3 let (to je spotřeba granulí výrazně vyšší). Slimáčí vajíčka mohou pozdržet svoje líhnutí, takže se vám mohou zpočátku objevovat na zahradě, i když od nikud nepřilezli. Pak už jen udržujete kontrolní pás po obvodu pozemku v kritických šnečích obdobích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.131 (?), 31.12.2013 10:29

Jenže Ferramol je jediný přípravek, který je nejedovatý pro ježky, kočky a psy, Vanish i Mesurol jsou pro ně jedovaté.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 31.12.2013 10:57

Mám na zahradě několik ježků (jako jediný v okolí), koček od sousedů nepočítaně (bohužel), psi na moji zahradu nesmí. Žádný problém jsem nikdy nezaznamenal (modré granule používám již přes 10 let). Už všech přípravků je psáno, že obsahují odpuzovače pro teplokrevné živočichy. Vzhledem k tomu, že hodlám svoji sbírku Host rozšiřovat (už dochází místo na zahradě na větší rostliny) chtěl bych i nadále používat dobře fungující přípravky (než nám je EU zakáže). Je příjemné nalézt na zahradě za sezonu jen několik slimáků na místo obvyklých mnoha set.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
eurohosta - (1) - 138.131 (?), 27.1.2014 22:15

Náhodou som videla túto diskusiu tak som sa rozhodla zapojiť a možno poradiť. Pestujeme hosty už pár rokov. Máme momentálne asi 300 kultivarov. Podľa mňa neexistuje žiadna hosta, ktorá by odolala slimákom pokiaľ sa tieto v záhrade premnožia. To je jasné.
Pravda je ale aj to, že niektoré hosty sú pre slimáky doslova lákadlom a zožerú ich prvé aj pri malej početnosti slimákov v záhrade. Patria sem väčšinou tie s mäkšími listami (Fortunei niektorí potomci, Undulata a väčšina jej potomstva...).
A potom je pár takých ktoré slimáky zožerú až keď ich je naozaj veľa, až keď sa premnožia. Patria sem napríklad Halcyon a skoro všetky jeho potomci ako June, June Fever, Catherine, Remember Me, Stand Be Me, Katherine Lewis... Listy slimákom asi nechutia nie ani tak kvôli tuhosti listu ale asi kvôli voskovej vrstve na ich povrchu. Ten im myslím si nechutí... Taktiež Sieboldiana a všetky kultivary, ktoré pochádzajú z nej sú dosť odolné. Majú obyčajne veľmi hrubé listy a asi aj tvrdú povrchovú vrstvu buniek a tak ich slimáky žerú trochu menej. Patria sem napr. Frances Williams, Brother Stephan, Olive Bailey Langdon, Big Daddy a mnohé ďalšie.
Ale ako som napísala na začiatku. Treba sa snažiť udržať záhradu bez slimákov. Žiadna hosta im neodolá...:-) Pekný večer želá          Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika