LIKÉR Z ALOE VERA
3 dny před zpracováním aloi nezalévat. Oddělené, omyté, úžlabí zbavené listy aloe nakrájíme a pomeleme na mlýnku na maso – kolečko s malými otvory, hodně vymačkat přes plátno, (používám z Al... koupenou síťku na jemné prádlo (asi 30 kč), je umělá a hustá, může se dát i dvojmo. Poprvé jsem ji vyprala v pracím prášku a mnohokrát vymáchala a teď ji peru po použití v čisté vodě. Z plátna jsem cítila prací prášek).
Z ½ kg očištěné aloe je asi ½ l šťávy, může se přidat vody na vypaření. Na ½ litru šťávy jsem dala 30 dkg cukru, 3g kyseliny citrónové = ¾ lžičky– přivést k varu a cca 5 min povařit. Nechat vychladnout. Přecedit přes husté sítko. Pak dolít ¼ litru vodky (40%), promíchat. Trávovou chuť změníme malým množstvím vývaru semen anýzu, (fenyklu apod./ 1 lžičku semen rozvařit v malé štamprli – 0,02 l vody). Likér jsem uskladnila do lednice. (I marmeládu lze udělat, ale jestli není škoda aloi dlouho vařit). Spořiví mohou vymačkanou aloi použít na čaj. (Zbylé pahýly aloe je dobré co nejdříve přesadit, brzy obrážejí novými rostlinkami). J.Kurtinová.