Stavba "obecní" sušárny



casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?)
29.9.2016 20:56

V našem okresním městě měli ZAHRÁDKÁŘI "kolotoč" na sušení ovoce a už je tomu drahně let, co ho pro nevyužitelnost vyhodili...

Já letos rozpohyboval sušárnu na dřevo. Je na 300kg ale má ještě 1/3 rezervu. Postavil jsem ji především že na hrušky, odzkoušel jsem ji na trnkách, ale hrušky během posledních 14ti dní opadaly nedozrálé!

Píšete že sušíte při 85°C! A jste si si jist, že neděláte marmeládu?smiley

Na svých cestách po historických sušírnách jsem potkal výrobce křížal, který si pořídil průmyslovou sušírnu... Takže, budete-li pátrat, výrobce se určitě doberete

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 13.98 (?), 28.9.2016 12:53, zobrazeno: 6539x

Dobrý den,

rád bych si pořídil sušárnu, které by měla pojmout minimálně 300 kg ovoce. Máme obecní, ale ta je stará, nikdo ji neudržuje a více méně ani nejde dále rekonstruovat. Její velkou výhodou ale je, že se v ní topí dřevem. Ovoce je v bedýnkách na otočném kole, které se točí. Teplo je ze spodní části - spalovací prostor je oddělen přepážkou, která pak sálá teplo na ovoce. Suší se při cca 85° C, sušení nekrájeného ovoce trvá cca 5 dní.

Pokud sušárnou projdou tuny ovoce, tak je rozdíl elekřina vs dřevo dosti citelný. Dřevem bych ale vytápět nechtěl - hledám řešení buď plynové a nebo ještě lépe peletkové. Peletové hořáky dnes stojí někdy i méně než adekvátní.

Existuje výrobce sušáren, který by byl schopen něco podobného vyrobit?

Děkuji za reakce

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 105.141 (?), 29.9.2016 12:53
Bude to složitější. Takové sušárny se asi ani nedělají. Suší se horkým vzduchem. Pokud by to neměla být elektřina ale plyn nebo pelety, tak bych zkusil něco jako horkovzdušné kamna, které budou dovnitř vhánět horký vzduch. Bude to ale dost složité - sušit se bude rozhodně kratší dobu, max 2 dny a výkon bude taky relativně malý. V případě 300 by to mohlo být dle odhadu z elektrických tak 10 až15 kW.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.235 (?), 29.9.2016 13:59

 Zkonstruovat sušárnu asi nebude až tak složité. Já vidím jiný problém. Má-li mít smysl a vyplatit se, měla by se tak velká sušárna využít víc než 2 dny 1x za rok. A pokud má pojmout 300 kg, vidím problém v průběžné nabídce ovoce a hlavně v odbytu toho sušeného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 13.175 (?), 2.10.2016 18:08

Hrušky spotřebuji sám a sušárnu nabídnu i ostatním. Nejsem zcela sám, kdo využívá stávající nevyhovující sušárnu. Myslím, že příští rok už nebude v provozu. Nikomu se ale nechce do ničeho jít a tak si ji postavím sám a kdo bude chtít, tak za nějaký poplatek může sušit taky. Sám suším cca 800 kg hrušek a zbytek dokupuji už sušené. Spotřebuji tak 500 kg usušených hrušek, výhledově 1 tunu za rok a k tomu dalších 500 kg sušených jablek. 

Mám vlastní sad, který ale ještě neplodí na 100 %, a proto část hrušek nakupuji. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.10.2016 18:15

Spotřebuji tak 500 kg usušených hrušek, výhledově 1 tunu za rok a k tomu dalších 500 kg sušených jablek.

Vychází mi to na 1,5 kg usušených hrušek a stejně jablek denně. To je úctyhodný výkon. Nicméně pokud by bylo v okolí více pěstitelů se zahradou, třeba by se sušárna využila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 13.175 (?), 2.10.2016 20:11

Nemám to k jídlu :-) Zpracovávám sušné ovoce v potravinářské firmě. Drtivou většinu marmelád, džemů a různých ovocných termostabilních pomazánek nakupuji pro další zpracování, ale u některých prémiových výrobků jsem se rozhodl pro domací výrobu. Je to chutnější, kvalitnější, technologicky pro další zpracování (pečení) bezproblémové a zcela bez aditiv. Problémem je cena a pracnost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 3.10.2016 8:29

Problémem je cena a pracnost.

Komu čest, tomu čest. Je to tak a s tím se nic nenadělá. O to víc se cení, když za takových podmínek dokážete technologicky zvládnout a vyrobit prodejné (cenově) výrobky. Ono nakoupit želé z alginátů a umatlat něco podle průmyslové technologie bude asi snazší. Ale kdo to má jíst.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?), 29.9.2016 20:56

V našem okresním městě měli ZAHRÁDKÁŘI "kolotoč" na sušení ovoce a už je tomu drahně let, co ho pro nevyužitelnost vyhodili...

Já letos rozpohyboval sušárnu na dřevo. Je na 300kg ale má ještě 1/3 rezervu. Postavil jsem ji především že na hrušky, odzkoušel jsem ji na trnkách, ale hrušky během posledních 14ti dní opadaly nedozrálé!

Píšete že sušíte při 85°C! A jste si si jist, že neděláte marmeládu?smiley

Na svých cestách po historických sušírnách jsem potkal výrobce křížal, který si pořídil průmyslovou sušírnu... Takže, budete-li pátrat, výrobce se určitě doberete

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 13.175 (?), 2.10.2016 18:15

Přesně ten kolotoč máme. nefunguje elektronika a vyzdívka je ve špatném stavu. Suším skutečně na 85° C celé hrušky. Hodně zhnědnou, ale mám pro ně specifické využití. 

Ta sušárna vypadá moc hezky. Ale můj problémem je to, že nemám čas - problém s přikládáním, se sháněním dřeva atd. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika