Vysoká hladina spodní vody



Stránky: 1,  2   
JirkaBeny - (4) - 245.233 (?) 
5.1.2015 19:35, zobrazeno: 15898x

Jsem z okresu Opava, nadmořská výška cca 268 m.n.m. Rozhodl jsem se osadit plochu cca 60x12 metrů švestkami. Jedná se o pozemek podélně orientovaný ve směru J-S,  rovinatý terén, pozemek umístěný v lukách. Je zde ovšem jeden zásadní problém. Úroveň spodní   vody je vysoká, kdy hladina vody ve studni umístěné na pozemku je asi 40 cm pod terénem. Mám představu, že by se jednalo o samosprašné odrůdy, odolné vůči šárce, částečně odolné k mrazíkům, vhodné k uvedené nadmořské výšce, menšího vzrůstu.  Zřejmě bych si na základě popisu odrůd i sám vybral.  Je ale vůbec možné zasadit švestky v terénu s tak vysokou hladinou spodní vody? Které podnože jsou pro takovou situaci určené? Čtu, že podnože MY-KL-A a PENTA“snáší i těžší a zamokřené půdy“, VVA-1 KRYMSK „se hodí i do zamokřených půd“. Prosím poraďte. Jirka.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 5.1.2015 20:20

Můžete orat tak, že se poněkolikrát bude zemina odklápět do osy budoucí řady. Vzniknou Vám tak vyvýšené meze a snížené rozhraní v meziřadí. Půjdemeli od západní hranice pozemku, budou se 2 metry odklápět východně, následující 2 m západně, pak zase 2 m východně a 2 m západně atd.

Pokud je na pozemku těžká půda se slínovcovým podložím, může být hladina vody ve studni mírně napjatá (artéská) a tím výše než ve skutečnosti jinde hladina dostupná pro stromy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 6.1.2015 20:07

Podnož VVA1 nesnáší suchá stanoviště.  Ale myslím, že přílišné mokro nesnáší kořeny žádných stromů, peckovin pak obzvláště. Platí to i u Krymsk.
Asi by to chtělo udělat nějaké, třeba jednoduché sondy. Pokud by se potvrdilo, že voda je vysoko pouze ve studni, jak píše Standa, pak mělce kořenící Krymsk by byl vhodný. Možná i St. Julien.
V opačném případě by to chtělo udělat drenáž, pokud je voda kam odvést. Vyžaduje to však nějakou zkušenost, nebo si nechat od někoho poradit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.233 (?), 6.1.2015 21:40

K podnoži VVA1 se uvádí, že "se hodí i do zamokřelých půd". Rozuměl bych tomu tak, že jí snad nevadí i takové půdní podmínky jak uvádím... Drenáž není možná. Jedná se o nejnižší místo v okolí, potok je vzdálený asi 60 metrů a ještě přes cizí pozemky. Zřejmě bude řešením vyvýšení terénu násypem... Odnož VVA1 má údajně malý vzrůst cca 40% slabší než u St.Julien, kompatibilita se slivoněmi je dobrá. Mám tomu rozumět tak, že tuto podnož je možné použít ke všem odrůdám? Pokud ano, pak mi tedy nezbývá, než hledat kdo a kde nabízí tuto podnož s jakými odrůdami. Dělal jsem si naději na odrudy Durancie, Topstar, Topfive, Katinka, Jojo, Hanita nebo Čačanska lepotica (Čačanska rodna je údajně citlivá k šárce), tedy všechny samosprašné odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 7.1.2015 15:06

To uvádí proto, že VVA mělce koření a přísušky nesnáší. Kde je vlhko, roste a plodí dobře. Ale, to neznamená, že kořeny mohou být trvale ve vodě. Proto je důležité vědět kam sahá hladina spodní voda na vaší zahradě.
To, vyvýšení terénu bych viděl jako docela rozumné.
Co se týče afinity této podnože k jednotlivým odrůdám, p. Blažek např. uvádí, že je velmi dobrá.
Bohužel, odrůdy na podnožích Krymsk se obtížně shánějí. Obchodní práva na ně koupili v Mičurinsku Němci. A myslím, že množení odrůd na podnoži VVA1 u nás dělá pouze Fytos v Plzni.
Já mám na VVA1 Toptaste a Hagantu. První trochu sklizeň měla být loni. Ale většinu plodů zničily kroupy. Ale stromky jinak rostou pěkně, vzrůstnost je výrazně nižší, než např. vedle rostoucí Herman a Althanova na St Julien.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
JirkaBeny - (4) - 245.233 (?), 7.1.2015 20:13

Pokud se Krymsk špatně shání, pak by bylo řešením použití podnoží Penta a MY-KL-A. Obě údajně snesou i zamokřené půdy, rostou o cca 40 resp. 30% méně než Myrobalán. Jsou tyto odnože snadněji k sehnání s různými odrůdami? Koření taky mělce?

Vyvýšit terén bude zřejmě trochu možné... Jak je to se spodní vodou nevím přesně. Když se kope hluboko, třeba i metr, tak tam voda nejprv není! Ale pak se zaplní díra až skoro po okraj. Přitom ve strouze vedoucí v hranici pozemku a hluboké 40 cm je taky voda, ale asi jen povrchová.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 211.220 (?), 8.1.2015 12:50
"Drenáž není možná. Jedná se o nejnižší místo v okolí, potok je vzdálený asi 60 metrů a ještě přes cizí pozemky". * To Vaše místo je níže než hladina potoka? To vůbec není dobré. Ale pokud by šlo udělat drenáž, co to je 60m??? Určitě by to vyšlo levněji než nějaké návozy. A pokud je soused aspoň trochu rozumný, uzná, že ta drenáž pomůže i jemu. * Jinak z vlastní zkušenosti: Půl sadu suchého, zvlích podivných létech, a část zamokřená. Stromy na myrobalánech rostou bujněji a lépe plodí v tom mokru. Bohužel hodně trpí monilíí dřeva, kořeny mají těsně pod povrchem nebo vylézají úplně ven. Rychle stárnou, šíleně odnožují a mají snahu se vyvrácet. Je na ně hrozný pohled. Na druhou stranu, mají už přes třicet let... Ale podruhé bych už do takových míst nic nesázel. (Višně na ptáčnicích a jeřabiny už tam zahynuly). * Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 7.1.2015 17:14

Každé volné pole, nebo role volá, aby tam člověk něco vysel, nebo zasadil, pěstoval,a s radostí sklízel.S vysokou hladinou spodní vody je to problém.Jedině snad rýže by se tam dala pěstovat.

Ten způsob zvednutí půdního profilu nahrnutím orbou z obou stran je zajimavý.Přitom se vytvoří meliorační odtokové kanály, kde přebytečná voda odtéká jinam.

Další způsob, který ve svém okolí vidím je navážka vrchovky třeba z nedaleké pozemní stavby.Dva majitelé bažinatých parcel si nechali navézt několik desítek tatrovek, takže se jim půdní profil zvednul.Jeden z nich na parceli o několik let postavil rodinný domek-nepodsklepený, takže jim stěny neprosakují.

Další způsob jsem viděl výsadbu stromků ve svahu na předem připravenou navezenou 1/2 metrovou"hroudu" zeminy.Vysazovaly se jabloňové semenáče "starých" odrůd.

Poslední možností by bylo pozemek odvodnit,zdrenovat npř.zapravením průsakové hadice-husího krku 120cm.do určité hloubky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
JirkaBeny - (4) - 245.233 (?), 7.1.2015 21:55

Terén pozemku plánované výsatby stromků, obdélník cca 60x12 metrů, je rovina. Tento pozemek je vlastně v úpatí svahu. Na jedné delší straně pozemku navazuje ten svah. Na druhé delší straně pozemku je strouha hluboká asi 40 centimetrů, v deštivém období částečně s vodou. Navazuje louka s vodorovným terénem. Orbou vytvořená vyvýšené místa pro sadbu stromků se zdají správným řešením. Ty meliorační odtokové kanály by byly ovšem při deštích s vodou, případně v dalším období nasáklé vodou tak, že by se tam ani nedalo chodit. Péče o stromy, sklizeň, sekání trávy - to by bylo obtížné. Ani oddrenážování není možné, okolní terén je v rovině, není kam odrenážovat, jsou to navíc cizí pozemky. Asi bude nutné návozem vyvýšit pozemek. Zaujalo mne to vysazení stromků na navezenou hroudu. Výška cca půl metru. Je otázka kolik by měl být půdorysný rozměr té hroudy, aby kořenový systém stromů netrpěl. Zřejmě v závislosti na použité podnoži a jejím kořenovém systému...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
N.K. - (26) - 234.154 (?), 8.1.2015 5:00

Čítala som od p.Kravčíka návod, ako zadržať vodu na mieste kde padne.Spraviť cielene na svojom pozemku miesto, znížené,kde voda stečie a ostane ako mokrad a zároven zásobáren pre prípad sucha.Nebolo by toto pre Vás riešenie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika