Vychovny rez slivky



stanislavc - (2) - 49.218 (?) 
18.2.2014 10:09, zobrazeno: 9559x

Dobry den, poradite zaciatocnikovi ako zalozit korunu u mladej slivky (Katinka na myrobalane)? Chceli by sme z nej mat velky strom kvoli tienu (skora rodivost ani mnozstvo plodov nie su na prvom mieste) a samozrejme chutne ovocie. Zasadena bola presne pred rokom, kupena z ovocnej skolky, presadena z kontajnera, prirastky za minuly rok boli cca 20 cm. Nasiel som viacero nazorov ako zrezat... zalozit dve poschodia a vetvicky medzi nimi odstranit, alebo len preriedit a skratit vyhony? Vid obrazok v prilohe. Vopred dakujem skusenym ovocinarom za kazdy nazor :)


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 18.2.2014 10:37

Katinka na myrobalánu ve výborné půdě, a s podstatným dusíkovým přihnojením mi způsobila nemalé obtíže při tvarování stromku.Rostla jak topol-bujné výhony zpříkra nahoru.Ono nestačí počkat do doby, až bohatá úroda ohne zpříma roustoucí výhony do skloněné polohy, to by se člověk načekal, a ze stromu by do té doby bylo koště na zametání.Mám ve zvyku tvarovat strom s terminálem, a vyvazovat boční kosterní větve do snesitelného uhlu, proto jsem při této kombinaci podnož x odrůda musel velmi pečlivě boční obrost vyvazovat.Nyní, když strom nastoupil období plodnosti, už tolik nepřirůstá, a intenzita růstu se umoudřila.

Protože máte stejnou kombinaci, poradil bych nejdůležitější radu -moc nehnojit, nebo vůbec dusíkem-to až později, až přijde do plodnosti.U mě to bylo šestým rokem.Výchovný řez je třeba dělat.Pokud ji nebudete řezat, bude v prostřední části koruny vyholovat, pokud ji budete řezat příliš bude nasazovat vlky kolmo vzhůru.Korunku máte založenou dobře, proto bych pouze na jaře zastřihával bujné výhony, kolmé nahoru vysřihnul pryč.No a pozdějšími roky vyvazovat nahoru rostoucí výhony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.2.2014 10:53

Jestli chcete strom kvůli stínu, asi pod ním budete chodit a sedávat. Nejste-li trpaslíci, měla by být koruna založena až minimálně 160-180 cm vysoko, pod uvedených 120 cm byste se nevešli. Proto bych zvážil odřezat spodní větve a založit korunku v požadované výšce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 18.2.2014 10:56

Souhlas. Někdy méně znamená více. Nestříhat a nechat narůst plodný obrost. Tvorba plodného obrostu se podporuje letním řezem.

Osobně mám radši nižší korunky, proto bych koncem května terminál sesadil v úrovni podle obrázku.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 18.2.2014 12:05

Všechno to, co napsali pánové Rostislav, Miloš a Standa jsou racionální informace. Obecně musíte začít musíte kmínkem, jak píše p. Miloš a zvolit jeho základní výšku, tedy vzdálenost od země po prvé rozvětvení. Tato vzdálenost se už po celý život stromku významně nezmění. Až potom můžete začít uvažovat o způsobu tvarování korunky a případném zkrácení terminálu do optimální výše. Když budete slivku hodně zastřihávat, bude se vám její koruna nejen zahušťovat, ale i rozšiřovat a vytvářet kulovitě baňatý tvar. Při tvarování koruny kromě řezu je vhodné používat i další tvarovací techniky, jako například vyvazování a odklánění větví, vyštipování pupenů a vylamování zelených výhonů. Pokud Vám švestka poroste bujně a jankovitě nahoru (svislé dlouhé výhony), což zmiňuje p. Rostislav a nebudete se chtít zabývat vyvazováním, je výhodné uplatnit tzv. dvojstupňový sektorový řez (DSR), neboli řez na vnitřní pupen + pozdější zakrácení na nižší vnější výhon. Informace o něm najde zde, když zadáte termín "dvojstupňový řez" do vyhledávacího okna. Zkoušel jsem si ho loni a na peckovinách to funguje bezvadně. Řezat začněte až po narašení pupenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
stanislavc - (2) - 49.218 (?), 18.2.2014 13:13

Dakujem vsetkym za tipy. Este pre spresnenie, poda je skutocne bohata (JZ Slovensko) takze pre myrobalan predpokladam v dalsich rokoch bujary rast ako spomina p. Rostislav... co nam ale nevadi, na mieste na ktorom je vysadena sa budeme tesit aj z velkeho a vysokeho stromu. Vzdialenost od zeme po prve rozvetvenie tak ako je teraz (120 cm) je OK, na sekanie kosackou okolo bez problemov, chodit sa pod nou velmi nebude (roh zahrady). Skor mi ide o to, dosiahnut v buducnu peknu vzdusnu a rovnomernu korunu a nezanedbat v prvych rokoch nieco, co by sa neskor tazko napravalo. Poucenie pre mna je teda: rezat pocas doby kvetu, opatrne a skor menej ako viac. Tento rok asi len mierne skratim tych niekolko dlhsich minulorocnych vyhonov a preriedim kratky obrast v strednej casti kmienika. V dalsich rokoch zvazim vyvazovanie alebo DSR spominane p.Wimpim...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika