Vrublovanie divych sliviek



host - 181.77 (?) 
8.4.2015 20:04, zobrazeno: 15107x

Dobry den,

mozte mi poradit ake vyhody/nevyhody ma vrublovanie sliviek na podpniky divych sliviek (ze vraj durandzie), ci uz semenaciky alebo vyhony korenov. Tiez kedy je najlepsi cas na ockovanie? Lebo so stepenim kostkovin som mal zatial male uspechy.

Vdaka

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 45.231 (?), 12.4.2015 7:55
Dobry den.Bydlim u Brna ve vysce 360m, jihozapadni svah cca 10 `. Bezne roubuji na semenace i odkopky jak svestky, tak merunky.Jsem barbar, takze vetsinou do rozstepu. Odnozujici proste odnozuji= pravidelne sekat travu i s odnozi..Jinak to nema chybu.Pokud nespechate, vypestujte si pravou domaci svestku a durancii pravokorenou.Nic lepsi zatim nikdo nevymyslel.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.4.2015 10:24

Výhody jsou jasné. Udržíte, přenesete, namnožíte kvalitní odrůdu na potomky stejných vlastností.  Některé slivoně (v podstatě naprostá většina) se jinak množit nedají, protože se jako pravokořené nepěstují. Sázet pravokořené odkopky pravých švestek a durancií je jistě možné, ale má to svá úskalí. Takovýchto matečných stromů již neroste mnoho, taky přesně nevíte, zda je skutečně pravokořený nebo ji někdo kdysi dávno nenaštěpoval na odkopek méně kvalitní odrůdy. To poznáte až po letech, kdy mladý stromek přinese jiné - horší - ovoce. Většina starých pravých švestek je infikována PPV, což se přes odkopek přenáší.
   Jasko lepší řešení vidím vypěstovat si podnože ze semene a naštěpovat na ně zdravé bezvirozní rouby

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 104.40 (?), 12.4.2015 12:49

vdaka za odpovede, skor som myslel porovnanie sliviek stepenych na semenaci/odkopku a sliviek na myrobalatane, St.Julien alebo inych podpnikoch na ktorych sa predavaju v skolkach, napr. rast stromu, kvalita ovocia, zaciatok rodivosti atd. Osobne mam pocit, ze stromy na semenacoch sa zvycajne dozivaju omnoho viac rokov ako stromy na podpnikoch pouzivanych v skolkach, aj ked to moze byt sposobene tym ze niekedy ludi nenapadlo stromy strihat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 104.40 (?), 12.4.2015 12:54

a este, nie som si uple isty, ci stromceky na ktore chcem stepit nemaju sarku. bude to odrode, ktoru chcem mnozit ale je voci sarke odolna prekazat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 12.4.2015 13:05

Záleží na tom o jakou slivoň jde. Některé slabě rostoucí renklódy, pološvestky myrobalán přímo vyžadují, na jiných podnožích by rychle zestárly. Naopak bujné odrůdy na myrobalánech budou plodit později a míéně. Šarka škodí i odrůdě, která je tolerantní. Plody sice vypadají zdravě, ale mohou mít méně cukru, slabší plodnost a stromy hůř odolávají chorobám.
    To, co píšete o semenáčích a podnožích ze školek platí pro jabloně. U slivoní to tak úplně není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.30 (?), 23.6.2015 0:11

mne sa duranczia ako podnož moc nepozdava su na nej dost male prirastky mam na nej naštepenu katinku a hanitu priemer koruny cca 1 meter a to maju už 8 rokov 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika