Velkoplodý myrobalán jako podnož?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
4.8.2015 17:24, zobrazeno: 4934x

Plané (resp. selektované) myrobalány jsou asi nejpoužívanější podnoží pod slivoně a nejen pod ně. Mají několik dobrých a pár špatných vlastností.
Ty dobré: dobře se množí vegetativně i generativně, dají se očkovat někdy i v roce výsevu, dobrá afinita s většinou odrůd, bez nároků na půdní a podnební podmínky, skvěle odolává suchu (v tuto dobu aktuální).
Špatné vlastnosti jsou hlavně dvě: pro pravé švestky příliš bujný růst, což je spojeno s pozdnější a menší plodností a nepříjemné podrůstání výmladky.
     V současnosti je na trhu spousta odrůd šlechtěných velkoplodých myrobalánů, které jsou ve dřevě a listech fenotypicky těm planým velmi podobné. Růst je různý, některé si s planými nezadají (Otmar, Rumjanaja Z.), jiné výrazně slabší (Obilnaja, Kometa). Většinou jsou samosprašné, tak lze předpokládat, že potomstvo přebere většinu vlastností odrůdy. Napadlo mě, jak by se osvědčily semenáče těchto odrůd coby podnože - mám na mysli právě ty slaběji rostoucí. Nemyslím, že by to někdo u nás zkusil, ale možná se o tom dočetl. Co vím, osvědčenými podnožemi jsou semenáče některých kulturních slivoní - Wangheimovy, Zelené renklódy, špendlíku, durancie, dokonce i pro meruňky a broskvoně. Některé odrůdy - ryngle, mirabelky, pološvestky však na těchto podnožích špatně rostou a rychle stárnou. Soudím, že by ty plodové myrobalánystály za odzkoušení.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.228 (?), 6.8.2015 21:17

Za vyzkoušení by asi stály. I dnes se používá více "typů" myrobalánových podnoží, mezi nima i slaběji rostoucí nebo méně podrůstající (např. některé Klčovské selekce).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 245.255 (?), 16.8.2015 22:55
Dobrý den, vhodnější téma kde bych položil svoji otázku jsem nenašel a proto se zeptám zde. Snad to nebude příliš mimo. Kdy ukládáte semena (pecky) myrobalánu ke stratifikaci? Děkuji. Milan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 16.8.2015 23:09

Krátce po vyplivnutí pecek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.242 (?), 26.1.2016 20:37

Dobrý den,

při dnešní kontrole uložených pecek myrobalánu jsem zjistil, že začínají klíčit. Zdá se mi to na výsev poněkud brzo, obzvlášť ven. Zatím jsou uložený ve sklepě s aktuální teplotou cca 4°C. Poradí mi prosím někdo jak s nima nyní naložit?

Děkuji Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 26.1.2016 22:59

Zatím nijak. Já tedy stratifikuji pecky venku v květináči s pískem až po okraj zahrabaný v zemi V tuto dobu tedy pod sněhem. Vysévám je v březnu do truhlíků ve skleníku a některé mívají klíček (kořínek) až 2 cm dlouhý.
   S peckami ve sklepě to nebude o mnoho jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika