Velikost nových roubů



host - 127.208 (?) 
13.6.2014 0:08, zobrazeno: 3283x

Dobrý den. V roubování jsem začátečník, zkusil jsem poprvé naroubovat malý stromek a rouby se ujaly. Teď už mají docela dlouhé přírůstky (asi 60 cm) a já nevím, jestli všechny nechat růst nebo je nějak zakrátit. Díky za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.6.2014 8:34

Těžko říci, co je to malý stromek, jestli jste roubvoval kopulací či za kůru, kolik roubů jste dal na větev, atd. U roubů za kůru je riziko vylomení, tam je zakrácení nebo přivázání výhonů vhodné, u kopulace to tolik nehrozí. Asi by prospěla fotka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 13.6.2014 12:25

V případě jednoduché/anglické kopulace si dovedu přectavit v tuto dobu narostlou délku nových přírustků 60cm jen ztěží.Předpokládám, že tak jako u mně, na mých roubech vyrostly nové dlouhé výhony na roubech naroubovaných způsobem za kůru, na několikaletých stromcích s dobře vytvořenou kořenovou soustavou.Řezná rána je tedy větší plochy, a tudíž pro rychlejší hojení řezné rány ponechte všechny ujaté rouby.Nejlépe do doby, než se vytvoří dobře zavalující kalus obepínající obvod podnože, což bude za dva-tři roky.

Druhým rokem vyberte jeden nejlépe postavený,který zapěstujete, ostatní zbylé ponechte,a zakrácením omezujte v růstu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 127.208 (?), 15.6.2014 18:56

U zahrady mi vyrostla planá švestka, průměr kmínku 1,5-2 cm. Ve výšce asi 1m měla pěkně rostlé čtyři kosterní větve, tak jsem ji zkusil naroubovat klasickou kopulací. Teprve se učím, tak jsem to pojal jako kvalitní studijní materiál. A výsledek jsem popsal výše, přírůstky přes 60 cm a pořád rostou. Tak když už se to povedlo, chtěl bych vědět, co dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 137.169 (?), 16.6.2014 0:09

Dobrý den.
Úplně dobře si Váš stromek z Vašeho popisu představit neumím. Ale to není tak důležité.
Roub – rouby bujně rostou. Čili srůst bezvadný. Výborně. Nejdůležitější je toto zachovat. Prudký vítr za letní bouřky docela snadno vylomí, ulomí, ukroutí i dvouleté dřevo hodně narostlého roubu. Natož vlastní výhon. Obyčejně ty nejvíc rostoucí. Tomu je potřeba zabránit. Nejlépe spolehlivým vyvázáním k vhodně volené opoře. U jednoho výhonu to bude třeba nějaký prut. U rozvětveného roubu podle situace. Vyvázání nepodceňujte. Získal byste další, nechtěnou, (studijní) zkušenost. Také vyvázáním můžete výhon případně i vhodněji nasměrovat. Také, v případě potřeby, můžete zaštípnutím vrcholu silnějšího výhonu podpořit růst výhonu slabšího. Povolení úvazku z PVC pásky nespěchá. Až při viditelním zaškrcování.
Také, na volně přístupním místě, zdařilé roubování a čistý kmínek, silně zajímají srnce a zajíce. To asi letos vše. Na jaře pak řez k založení korunky. Ať to roste a baví. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 16.6.2014 8:03

Podle Vašeho popisu si stromek umím představit docela přesně (fotka je ale beztak lepší). Vyvázáním výhonů jistě nic nepokazíte. Vězte, že víc, než vylomení v místě srůstu (což se u kopulace stává málokdy) hrozí odlomení nového výhonu při odstupu z roubu. Vzhledem k slabému kmínku (2cm) bych doporučil 60icentimetrové výhony zakrátit alespoň o třetinu. Posílí se tím srůst, zmenší riziko vylomení a podpoří tvorba předčasného obrostu. Stromek tak již v prvním roce bude mít zapěstovanou korunku a u plodné odrůdy může příští jaro vykvést. Prohlídněte úvazky, je-li pod a nad úvazkem roubovaná větvička silnější než úvazek, pásku přeřízněte podélným řezem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika