Vaše kolekce slivoní (reálné a plánované)



Stránky: 1,  2,  3   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
25.10.2013 20:50, zobrazeno: 13625x

Máte monokulturu kvůli slivovici nebo máte kolekci aby jste postoně něco měli od léta do podzimu?

Elena ®, Domácí - CumFelde, Tophit, Čerčinská, Katynka ®, Hanita, Kepke Italien Pruni, Haganta a Domácí Velkoplodá, Opal.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 173.180 (?), 25.10.2013 21:42

Zatial na jedenie, neskor mozno i na pitie cheeky:

Postupne :  VII. - Katinka, Opal

VIII. - Hanita, Gabrovska, Toptaste,

IX. - C. Rodna, Topking, Bystricka,

IX/X. Topend, Presenta

Slivky jeme cele leto, tohto roku predcili i suche marhule. Naviac dzem, lekvar i gule.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 26.10.2013 10:46

Jistěže máme všichni slivoně postupně zrající. I na slivovici. Neumím si představit sklizeň monokultury - několik set kg-  jedněma rukama za pár dní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 24.1.2014 12:33

Stále ještě jsou výsadby odkopků monokultůry švestky, které dozrávají ve stejnou dobu.Ke sběru, a zpracování je třeba zapojit všechny členy domácnosti, nebo vyčlenit jednoho, který bude mít sběr na starosti.Dětem prázdniny skončily,a po škole mají méně času.Většinou tyto činnosti pokládají za zdržování od svých vlastních zájmů, a  sbírají padané švestky s kousky trávy, listí,hlíny, písku,větviček, jen aby měly splněno.To se pak nestačíme divit, co na nás vykoukne ze sudu.Majitelé stromů, hospodáři,leckdy sbírají padané švestky s náležitou pýchou, a grácií-vždyť sklízejí výsledky svého pinožení v sadu.

Neznámé odrůdy, o nichž jsem neslyšel, a ani googl o některých neví : Domácí - CumFelde, Kepke Italien Pruni, Čerčinská.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 24.1.2014 13:10

Pokud informace je v databázi a do vyhledávací/přístupové stránky databáze se zobrazí až postupem strukturou dotazu, tak to vyhladávače jako Google nevidí.

Ale v evidenci genových zdrojů ČR máte, že v Holovousích pěstují minimálně 4 klony italských "Italien pruni" a jeden z nich je "typ Koepcke".  No a mezi lidmi jsou tyto názvy "nedohledatelné v pomologiích" (a na internetu) často zkomoleny (počeštěním apod.). CumFelde = zum feld se může také říci zum acker a nakonec dojdete k tomu, že by to mohl být jedlý klon Ackermanovy slívy, ale taky nemusí. A dokud se to neověří tak musejí mít v Holovousích od každého (do evidence zapsaného) klonu minimálně dva stromy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 24.1.2014 13:46

Tak to je úctyhodný počet položek.Jen mezi slivoněmi je jich 232ks.Škoda jen, že nejsou k názvům přiřazeny popisky vlastností.Myslel jsem si, že Vlaška je někde označována jako "Italien pruni(plum),kterých tam je jak říkáte čtyři položky.Našel jsem tam taky dvě variety Vlašky-Vlaška Mašková, Vlaška z Bohuslavic.Je genobanka přístupna široké veřejnosti?Jak by jste přiblížil objednání, pořízení množícího materiálu z tohoto zdroje pro jedince, malopěstitele,máte s tímto osobní zkušenost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 47.253 (?), 24.1.2014 14:53

Nevím, jak se panu Standovi podařilo získat něco z výše uvedených genových zdrojů z Holovous, ale podle mých zkušeností je to nemožné. A ne, že by mě nenapadlo udělat si mezi lesy na mezích izolátek klonů Domácích. K čemu potom tyto zdroje a jejich údržba placená z našich daní je, věru nevím. Nebo Holovousy všechno používají ke křížení?

Kolega oslovil přímo nejvyšší místa z Holovous a byl rezolutně odmítnut. Je to více smutné, než úsměvné, že si musí psát o staré nechráněné odrůdy jablek až do Anglie, když kvačí na polích u Holovous.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 25.1.2014 1:20

Nemám je přímo z Holovous, ale zprostředkovaně, A většinou jde o ty, co mají napsáno v kolonce dostupnost hodnotu "volně". Ono "volně se svolením řešitele" znamená "nedáme pokud nám nedáte".

Třeba zmíněná Hauszwetsche Typ zum Felde je volná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 25.1.2014 9:32

Pochopitelně, to aby si každý nemyslel, že může chodit do banky, jak do samoobsluhy.Předpokládám, že všechny, nebo většina bude víruprostá.Infikovaný materiál, byť vzácnější asi nebude udržován v evidenci pro případ, že by se v budoucnu našel lék proti PPV. Já bych měl zájem si nějaké se svolením pana ředitele vyptat, jen kdybych věděl na co se mám ptát, o co žádat.Některé znám jen podle názvů, a většinu vůbec.Požadavek-chci modrou, podlouhlou švestku aby mě chutnala po muškátu, a byla to ta sama co jme měli před léty na zahradě je velmi nepřesný.

Už Vám pane Stando plodily ty tři odrůdy (CumFelde, Kepke Italien Pruni, Čerčinská),jak jste s nimi spokojen.Jsou něčim zvláštní?doba zrání, aroma?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 25.1.2014 11:28

K PPV - ony jsou technologie, jak v in vitro kultuře dostat z infikovaného materiálu materiál viruprostý a ten pak v izolátu udržet. Jisté je však to, že ozdravený klon není nové infekci rezistentní a je potřeba zvážit, zda tato cesta má smysl (viz česneky viruprosté ozdravené vs. přirozeně rezistentní).

Ke klonům domácí švestky - v základu jsou si podobné, jen mají různou dobu zrání a různou odolnost proti opadu při přezrání. V Holovousích máte přesně evidováno podle klonů, ale stejné možná nakoupíte v zahradnictví pod souhrnným názvem Švestka domácí a divíte se, že ze stejného zahradnictví má souded stejnou ŠD a ona zraje o 14 dní později. Prostě záleží, k kterého matečného stromu ten který rok měla školka nakoupeny rouby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika