Valjevka



Stránky: 1,  2   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?) 
20.8.2012 11:56, zobrazeno: 20595x

Co se týče Valjevky, tak mně definitivně otevřel oči David. O podřadných Valjevkách v sadě, které ani nešly do prodeje jsem psal. Na vlastní oči jsem přeplozené stromy viděl, plody jsem chutnal, a s velkopěstitelem jsem o tom mluvil. Zjistil jsem teď, že dokonce i ze stromku koupeného jako Tuleu Gras se vyklubala také Valjevka. Proto také ta bezchuť v minulých letech.Takže Ovocné a okrasné školky Litomyšl se opět vyznamenaly. Přemýšlím o tom zda má vůbec smysl Valjevku pěstovat a jestli nestačí místo ní obyčejný Stanley. Možná, že jen v pevném stavu je plod snad poněkud více aromatický. Ale rukopis Stanley je v něm znát. Pozdější rosolovatění plodu, jak o něm psal David, je zase naopak možná horší, než u Stanley a i chuť je v tomto stádiu zralosti horší. Na specifickou sladkost změklého Stanleye jsme si už zvykli.

Valjevka (koupená jako Tuleu Gras)  20.8. 2012
Valjevka (koupená jako Tuleu Gras) 20.8. 2012
Valjevka (koupená jako Topper)  20.8. 2012
Valjevka (koupená jako Topper) 20.8. 2012
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 9.9.2012 11:53

Moc pěkné, pane Fialo, děkuji. Zajímalo by mě, jak jste spokojen s kvalitou plodů, hlavně při vyšší plodnosti. Myslím tím u Valjevky. I když Čačanskou najbolju všichni známe, přesto bych si její chuť po dlouhé době rád připomněl.  Přesto, že její chuť valná nebývá, tak v Německu posloužila společně s Presidentem na vyšlechtění nových velkoplodých odrůd dokonale.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 9.9.2012 12:31

Krásně mordé, až fialové plody u p.Fialy, chtělo by se říct " fotošop, příroda,barvy -laky: dělají divy, né dělám si legraci.Nikdy bych nevěřil, že uvidím to, covídám jen v časopisech, ale,jak vidno, i tato odruda je toho schopná.Jen je škoda, že ty fotografie nejsou na tomto vláknu, ale ve vláknu Tophit.Chtělo by to p.Fialo ty fotky přemístit tady, aby nebyl zmatek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan Fiala - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 95.245 (?), 9.9.2012 13:52

Valievka foto.Tento tyžden hlasia 30Cteploty kvalita všetkych sliviek bi sa mala zlepšit.

VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
VALJEVKA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 16.9.2012 8:20

krása..já mám jeden mladý stromek, který ještě nezaplodil.Jsta spokojen s kvalitou plodů letos?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 17.9.2012 16:44

Nejste sám, kdo nesdílí moje nadšení, pane Václave. Ale jak jsem psal, příbývá i těch, kteří ho sdílí. Mě tedy Hanita zatím nezklamala a to právě i na malých stromcích. Uvidíme později. Ovšem jestli se mi to nesnažíte vrátit za tu Valjevku. Tam si také stále trvám na svém, ale pokud je u Vás kvalitní i při vyšší plodnosti, tak to je zvláštní. Zajímalo by mě, co tady u mě opravdu je a co není Valjevka. Na Topperu (Valjevce) viz fotky, jsou plody velmi dobré, sladce aromatické jen pokud jich je méně. Pokud jich je více, tak jsou bez chuti. Na Tuleu Gras (Valjevce) zatím nebyly dobré nikdy, ani když je jich tam málo. To samé na obou Valjevkách kupovaných jako Valjevky. U velkopěstitele byly tenkrát opravdu slušné jen ty největší plody z těch stovek menších. Jinak nejkrásnější fotka zaplozené Valjevky byla v pomologickém atlasu, který vycházel na pokračování v časopisu Zahrádkář někdy kolem roku 2000.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.9.2012 21:52

No, s tou Valjevkou nevím.Třeba je to tím, že v normálním roce je u mé Valjevky asi čtvrtina plodů napadena šarkou. Část jich spadne, ostatní, co zůstanou na stromě, jsou přeci jen trochu zakrnělé, a tak zdravé plody mají možnost více růst. Ale to je jen můj dohad. Valjevku mám také na podnoži St. Julien.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 18.9.2012 12:51

Veljevku mám taky na st.julienu, a dnes jsem snědl druhý plod, který mi zanechal kmotr mráz, takže kvalitu plodu budu hodnotit až na rok.Na Valjevce je mi sympatické skoro ukázkové nasazování bočního obrostu, krásně větví, a reaguje pozitívně na výchovný řez, oproti jiným odrudám.V tomto směru, jako nejhorší se mi zdá rozvětvování, a obrůstání na Čačanské rodné, která částečně vyholuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 9.9.2013 19:14

Porovnal jsem Valjevku, Domácí a Stanley. Převážně to byly padané plody. Chuťově nejlepší je samozřejmě Domácí. Valjevka je také vynikající,  při některých plodech se nedá jednoznačně určit zda je to Domácí nebo Valjevka. Struktura dužniny je identická. Stejný názor mají i moji blízcí. Co se týče odrůdy Stanley, tak je letos také vynikající. Dužnina je velmi šťavnatá, tá sladkost je zarážející. Na chuti je znát, že je to pološvestka. Chuť podobná renklóde, dochuť má mírné švestkové aroma.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 9.9.2013 19:15

Valjevka

Valjevka
Valjevka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika